Jeseni, ko so temperature nižje in hitro pade mrak, veliko več časa z družino preživimo doma. Zato moramo poskrbeti, da bo naš dom čim bolj udoben, da se bomo v njem počutili prijetno, da nas bo zavil v topel objem in da bo izžareval domačnost. To mora biti sanjski kotiček, v katerega se z veseljem vračamo po službi, vrtcu, ali šoli.

 

Kaj pa so tiste ključne prvine udobnega doma?

 

Lesena tla

 

Če imate lesen pod, ne glede, ali je lamelni ali klasični parket, potem lahko občutite pod nogami tisto prijetnost, toplino, ko se sprehajate gor in dol po dnevni sobi, otroški sobi, spalnici, hodniku ... Poleg tega vam bo prijetno ob misli, da ste za svoj dom izbrali okolju prijazen material. Pomembno je, da tla pravilno vzdržujete oz. čistite, da vam bodo dolgo služila v vsej svoji popolnosti.

 

Leseno pohištvo

 

Družinsko srečo množite ob izbranih kosih lesenega pohištva, ki bo izpopolnjeval vaše vsakdanje potrebe. Tradicionalno, starinsko ali s pridihom modernosti mora biti ravno takšno, da boste lahko vzdrževali red v vašem domu, da bo popolno, ko boste želeli počivati, pisati, brati, ustvarjati ...

 

Lesarska delavnica v Minicityju

O lesu pa se lahko zelo veliko naučijo otroci v kreativnem otroškem mestu Minicity, kjer stoji Lesarska delavnica, in sicer ob podpori javne agencije SPIRIT Slovenija in Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. Skozi didaktično igro pridobijo znanje o uporabi lesa pri gradnji objektov in v bivalnem okolju, njegovih pozitivnih učinkih na nas ter še marsičem zanimivem. Ozavestijo prednosti trajnostne uporabe in se poučijo o njegovem ekološkem pomenu. Skozi številne aktivnosti pa se jim predstavi poklic lesarja nekoč in danes. Izvedo mnogo zanimivega, se naučijo načrtovati, se veliko pogovarjajo, kritično razmišljajo, ustvarjajo z lesom itd. v sproščenem okolju pod vodstvom izobraženega animatorja.

 

Vzglavniki, preproge, odeje ...

 

Ja, muhasto vreme nas včasih zapre v naš dom, a tudi v njem nam je lahko zelo udobno skupaj z družinskimi člani. Opremite ga po svojem okusu, za piko na i pa naj poskrbijo volnene preproge, na katerih boste skupaj z otroki gradili mesto iz kock, sestavili garažo in nnaredili najdaljšo železniško progo. Popestrite ga z vzglavniki v številnih jesenskih barvah, ki ne samo da bodo služili kot trendovski dodatek v sobi, poskrbeli bodo, da vam bo udobneje, ko se boste objeli in si skupaj ogledali družinsko komedijo. In ne pozabite: mehke odeje so prav tako dobrodošle!

 

Jesenska dekoracija

 

Jesen je idealna za ustvarjanje z malčki. V gozdu naberite listje, storže, kostanj, vejice, želode ... in s kanček domišljije izdelajte najbolj originalne dekoracije za vaš dom. Postavite jih lahko prav v vsak prostor, vazo, lonček, košarico, na police, tla ...

 

Vonj po domačem jabolčnem zavitku

 

Obiščite lokalno kmetijo in kupite jabolka. Prav vsi skupaj lahko po babičenem receptu pripravite najokusnejši jabolčni zavitek vseh časov. Naj vonjave po pečenih jabolkih in cimetu prevzamejo vaš dom.

 

Sprostitveni kotiček

 

Razmislite o tem, da bi v stanovanju uredili majhen sprostitveni kotiček, v katerem bi lahko eden izmed družinskih članov imel mir in tišino. V njem naj bodo počivalnik ali gugalnik, več blazin in majhna lučka, ob kateri se lahko bere. Ta kotiček je lahko namenjen tudi meditaciji, sproščanju, kovanju novih družinskih načrtov v glavi ...  

Avtor: N. K.