Naše dihanje razkriva mnogo več o nas, kot mislimo. Kot pravi dr. Milan Hosta, ima vsako čustvo svoj dihalni vzorec. S strokovnjakom smo se pogovarjali o pomembnosti pravilnega dihanja in izvajanja Butejkove metode dihanja pri otrocih. Predstavili smo Dihalnico, ki vključuje delavnico zdravilnega in krepčilnega dihanja, ter dihalne junake Mihca Dihca, Tačka Dlačka in Bibo Giba.

 

Zakaj je tako pomembno, kako dihamo?

Ker je dihanje osnova za preživetje. In bolj kot je temeljna funkcija, bolj je pomembna za naše zdravje. Dihamo 25.000-krat na dan. Majhni otroci še več. Ni vseeno, ali je ta dih skozi nos ali usta.

 

Kaj pravzaprav razkriva naše dihanje?

Pogosto rečem, da ima vsako čustvo svoj dihalni vzorec. Torej, tudi, če mi ne poveš, kako se počutiš, kakšna čustva te prežemajo, diha pred menoj ne moreš skriti. In če berem tvoj dih, berem, kako se počutiš. To je pomembno vedeti.   

 

Kakšno pa je pravzaprav pravilno dihanje?

Pravilno dihanje je odvisno od konteksta, od zunanjih okoliščin in naše notranjosti. Če sem jezen, je čisto v redu, da piham od jeze, saj tako jasno pošiljam signale v okolje in v sebi ne zadržujem zbrane energije, kar bi sicer delovalo toskično in avtodestruktivno. Sicer pa je pravilno dihanje na splošno vezano na dihanje skozi nos in s primernim vključevanjem trebušne prepone.

 

Zakaj ste se terapevtsko začeli ukvarjati z dihanjem?

Svoje diplomsko delo sem posveti raziskovanju povezav med astmo in športom. Kot športni pedagog sem potem dolga leta vodil plavanje in druge delavnice za otroke z astmo.

 

Ste imeli tudi sami kakšne zdravstvene težave v otroštvu? Kako vam je pri tem pomagala moč diha?

Ja, kot otrok sem imel težko astmo in zato sem se bolje zavedal vrednosti vsakega diha. Kajti, ko ne moreš dihati, je vse drugo manj pomembno. Takrat mi razen vnosa zdravil niso znali drugače pomagati. Danes vemo precej več in tudi doktrina zdravljenja astme se je spremenila in se nagnila k dobremu samozdravljenju. Danes pa sam v lajšanje simptomov astme pri majhnih otrocih poleg ruske Butejkove metode vključujem še druge tehnike in aktivno zahtevam sodelovanje staršev pri tem, saj imajo ključno odgovornost za to, kako otrok diha.

 

Kaj je Dihalnica? Kaj se na njej naučimo oz. spoznamo?

Dihalnica je delavnica zdravilnega in krepčilnega dihanja. Na njej spoznamo ključne stvari, ki jih mora človek vedeti o dihanju. Tehnik je veliko, zato jaz učim razumevanje osnov na jasen in zanimiv način. Potem vsak ve, katera tehnika prinaša tisto, kar želi.

 

Tudi otroci morajo znati pravilno dihati. Kakšne delavnice so primerne za njih? Kaj se na njih naučijo? Zakaj so še posebej dobrodošle za otroke z astmo?

Ja, z otroki je treba na poseben način, skozi izkušnjo in ne teorijo. Odlične so dihalne igrice, joga za otroke in pa prilagojena Butejkova metoda. Predlani sta se dva otroka skupaj s starši posvetila predpisanim protokolom vaj in po nekaj srečanjih smo hitro ugotovili, od kod izhaja napačen vzorec dihanja otroka, ki jih je vodil k odstranitvi žrelnice. No, po treh mesecih so skupaj z zdravniki ugotovili, da ne bo potrebna. Z Butejkovo metodo lahko res dobro lajšamo simptome astme tudi pri otrocih, kar pomeni tudi manj zdravil. Pogoste napake staršev so tudi, da majhni otroci spijo v pretoplih sobah in so nasploh preveč oblečeni. S tem jim v bistvu delajo več škode kot koristi, hladiti se morajo tako, da dihajo skozi usta, kar pa ni zdravo.  

 

Ali lahko pravilno dihanje pomaga tudi otrokom pri izbruhu jeze, strahu, anksioznosti ...?

Seveda, otrok se mora naučiti zdravega čustvovanja in kot rečeno, je s tem povezano tudi svobodno dihanje. So pa otroci zelo dojemljivi in se prek zgodb lahko naučijo tudi trikov, kako lahko že zelo zgodaj osmislijo in ozavestijo določene ukrepe, ko jih prevzamejo strah, jeza in podobno.

 

Čemu služi Butejkova metoda dihanja? Ali z njo lahko lajšamo simptome astme, bronhitisa alergije, smrčanja, kroničnega kašlja ...?

Butejkova metoda je pravzaprav osnova, saj je njen temeljni cilj dovajati več kisika v tkiva. Ob tem, da je dobro raziskana, je tudi v bistvu enostavna in učinkovita točno pri teh simptomih, ki jih navajate. Zelo dobro pomaga tudi ljudem, ki imajo srčno-žilne težave, povišan krvni tlak ali pa so utrujeni in na poti v izgorelost.  

 

Se s to metodo lahko naučijo tudi, kako se izogniti hiperventiliranju?

Mislim, da je to metoda, ki je največ doprinesla k razumevanju posledic hiperventilacije za zdravje navadnega človeka. Če smo natančni in sledimo izvornim idejam Butejka, potem je hiperventilacija bolezen, ki se kaže na mnogo načinov in simptomov. Zato z odpravo vzrokov za hiperventilacijo, kateri pa so lahko tudi čustveni in miselni, dobro odpravljamo ali vsaj lajšamo vse vnetne bolezni in pospešujemo samozdravilne procese.

 

Kakšne Butejkove vaje je treba izvajati in kako pogosto?

Gre za vaje počasnega in tihega dihanja skozi nos. Pri otrocih pa to prilagodimo v bolj dinamične in zanimive ter razigrane vaje. Kot rečeno, nikoli ne gre zgolj samo za dihalne vaje, temveč za celostno obravnavo. Butejkova metoda kot celota vsebuje dihalne vaje, mentalni trening, prevetritev režima oz. stila življenja, zdravo prehranjevanje in asketske tehnike, kot so oblivanje z mrzlo vodo, bosonoga hoja, delno postenje itd.

 

Kdo so Mihec Dihec, Tačko Dlačko in Biba Giba? Česa učijo otroke?

To so pa naši dihalni junaki, ki premagujejo take in drugačne izzive ter pri tem navdušeno pokažejo, kakšna moč se skriva v dihanju. Mihec je glavni junak, ki pa mu pomagata Tačko Dlačko, ki predstavlja dlačice v nosu, in Biba Giba, ki stalno miga kot migetalka v dihalih. Tako pometata dihalne cevi in odganjata prahce iz pljuč. Na spletu lahko starši najdejo pravljice in tudi video posnetek, kjer se lahko otrok sprehodi skozi gibalno zgodbo in ob tem dela vaje: https://www.dihalnica.si/za-otroke. Ravno lani smo skupaj s študenti Fakultete za vede o zdravju pri Univerzi na Primorskem zaključili projekt, v katerem smo pristope do otrok še malo dodelali.