Bikovski zagon na trgu zlata se krepi, saj se cene držijo blizu kritične točke upora.

 

V torek je ameriški Konferenčni odbor sporočil, da je njegov indeks zaupanja potrošnikov januarja padel manj od pričakovanega na 113,8 s 115,8 v decembru. Podatki so bili boljši od pričakovanih, saj je soglasna napoved pričakovala okoli 111,4.

 

Trg zlata je padel z nedavnih najvišjih vrednosti, vendar ostaja na presenetljivi razdalji kritičnega upora pri 1.850 USD (1.657,71 EUR) za unčo. Naložbeno zlato se je nazadnje trgovalo po 1.845,90 USD (1.654,03 EUR)  za unčo, kar je 0,15 odstotkov več tisti dan.

 

"Zaupanje potrošnikov se je januarja umirilo po dobičku v zadnjih treh mesecih leta 2021," je v poročilu dejala Lynn Franco, višja direktorica ekonomskih kazalnikov pri The Conference Board. "Indeks trenutnega stanja se je izboljšal, kar kaže, da je gospodarstvo vstopilo v novo leto na trdni podlagi. Vendar so se pričakovanja glede kratkoročnih obetov rasti oslabila, kar kaže na verjetno umirjanje rasti v prvem četrtletju 2022.''

 

Poročilo navaja, da se je indeks trenutnega stanja povzpel na 148,2, in sicer v primerjavi z decembrsko obravnavo 144,8. Hkrati se je indeks pričakovanj znižal na 90,8, kar je nižje od prejšnje obravnave pri 95,4.

 

Poročilo tudi ugotavlja, da medtem ko se strahovi pred inflacijo umirjajo, naraščajoče cene ostajajo glavna skrb potrošnikov. Poročilo tudi ugotavlja, da pandemija COVID-19 še naprej obremenjuje optimizem potrošnikov.

 

"Zaskrbljenost glede inflacije se je zmanjšala že drugi mesec zapored, vendar ostaja povišana, potem ko je novembra 2021 dosegla najvišjo vrednost v 13 letih. Zaskrbljenost zaradi pandemije se je nekoliko povečala zaradi nenehnega porasta omikrona," je dejala Francova. "Glede na prihodnost, tako zaupanje kot tudi potrošnikovo porabo lahko še naprej ogrožajo naraščajoče cene in nenehna pandemija.''

 

Za več informacij o naložbenem zlatu so vam na voljo strokovnjaki pri podjetju Elementum. Pokličite jih na brezplačno številko 080 59 2009.

 

Vir: Kitco