Ste vedeli, da 21. novembra obeležujemo svetovni dan pozdrava? Prvič so ta praznik obeležili leta 1973, pobudnika sta bila Brian in Michael McCormack. Kako naučiti otroka, da pozdravlja?

 

Na svetovni dan pozdrava se spomnimo, kako pomembno je pozdraviti vsaj deset ljudi dnevno. To je del pravila, s katerim pokažemo, da bi se morali morebitni konflikti reševati s sporazumevanjem, pogovorom. Osebna komunikacija je namreč tista, ki ohranja mir. S praznikom želijo spomniti voditelje, da za reševanje nesporazumov raje uporabijo pogovor kot silo.

 

Kako otroku predstaviti pomembnost pozdravljanja?

 

- Predvsem je ključno to, da ste jim dober vzgled. Bodite vljudni in prijazni do drugih ter jim zaželite: ''Dober dan.''

- Če otrok ne pozdravi v javnosti, ga ne kritizirajte takrat. O pomembnosti pozdravljanja se pomenita doma.

- Pozdrav mora sprejeti kot nekaj lepega in ne kot prisilo. Pozdrav ga ne sme spominjati na kazen, če tega ne bo izrekel.

- Prav je, da spoštujete otrokovo odločitev, če nekoga ne želi pozdraviti. Pozanimajte se, kaj je vzrok za to.

- Podučite ga, da s pozdravom izrazimo nekomu dobrodošlico, zaželjenost in pozornost.

- Pozdraviti mora jasno in glasno. Pozdravi naj z nasmehom na obrazu, tako da gleda osebo v oči.

- Predstavite mu razliko med pozdravljanjem prijateljev in uradnih ali starejših oseb. Predstavite mu razliko med neformalnim pozdravom, kot je živijo, in formalnim, kot je dobro jutro.

- Izkoristite svetovni dan pozdrava in ga naučite pozdravljati v različnih jezikih.

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity naši animatorji in receptorka vedno zaželijo dobrodošlico otroku in ga z nasmehi na obrazih pozdravijo. Preden začnejo z aktivnostmi, vedno vzpostavijo dober stik in poskrbijo za prijetno vzdušje v prvih spoznavnih trenutkih. Obrnejo se na otroka, ga povprašajo po imenu, starosti, če je že kdaj obiskal naše mesto, kaj je takrat počel in kaj bi rad danes. Prilagodijo se njegovim željam in mu predlagajo aktivnosti, če jih še ni izbral sam. Potem sledi odkrivanje in raziskovanje v več kot 40 igralnih enotah, kjer otroci postanejo to, kar si želijo.

Avtor: N. K.