V Ljubljani stoji prav posebno malo mesto – Minicity, ki je ustvarjeno za otroke. V njem lahko otroci, stari od dveh do 14 let, skozi igro osvajajo številna znanja, ki jim pridejo prav v vsakdanjem življenju. In prav v tem malem mestu se nahaja originalna igralna enota Ocean. Vas zanima, kaj vse lahko tu počnejo otroci, da jim ni dolgčas?

 

Prav poseben ocean v malem mestu

 

V sodelovanju s psihologi in pedagogi je nastal program igralne enote Ocean, ki se razprostira v kreativnem otroškem mestu Minicity. Vzklila je v sodelovanju s partnerjem Bolton Adriatic z blagovno znamko Rio Mare. Otrokom kar zasijejo oči, ko zagledajo prav poseben bazen, v katerega se lahko spustijo po toboganu. Ampak res je poseben, v njem se otroci ne zmočijo. Se sliši nemogoče? V malem mestu je vse mogoče!  

 

Podučijo se, kaj je trajnostni ribolov

 

Obisk prinaša posebna doživetja in spoznanja, prilagojena otrokovi starosti. Izobraženi animator jih poduči, kaj je to trajnostni ribolov. Hm, zapleteno? Niti ne. Povsem preprosto, skozi zanimive aktivnosti in razlage, otroci spoznajo razliko med tradicionalnim ribolovom in načinom lovljenja tun v oceanih. Odslej naprej točno vedo, kaj je športni in kaj gospodarski ribolov. Pa znajo tudi sami loviti ribe? Preizkusijo se lahko kar v Minicityju! Uau!

 

Kako potuje riba od oceana do našega krožnika?

 

Ampak to še ni vse! Le kako konča riba na našem krožniku? Seznanijo se, katere ribe živijo v oceanih, kako se jih lovi, vse o proizvodnji in kako postanejo del našega jedilnika. En dva tri bodo po obisku izstrelili, zakaj jim morate za kosilo postreči ribo oz. zakaj je pravzaprav dobra za naše zdravje. Brihtne glavice bodo točno vedele, koliko tunine v oljčnem olju vsebuje beljakovin. Fascinantne podatke vam bodo kar stresali iz rokava, saj jih v igralni enoti Ocean čaka tudi prav poseben kviz, s katerim se približajo dejstvom o konzervirani ribi. 

 

Čistilna akcija oceana

 

Didaktična igra je zastavljena tudi tako, da otroci ponotranjijo, zakaj moramo varovati oceane. Animator jih preprosto skozi razmišljanje in diskutiranje drug z drugim pripelje do izjemnih zaključkov – oceani so dragoceni vir, ki ga moramo spoštovati in zaščititi. Da pa ne bo vse ostalo le pri pogovoru, si otroci zavihajo rokave in tudi sami izvedejo pravo čistilno akcijo oceana, pri tem pa so izzvani tudi k tekmovalnosti. Kdo bo pri tem najboljši?

 

Od ribiča do izvrstnega kuharja ...

 

Če so sprva uvideli, kaj počne ribič, se nato prelevijo še v vrhunske kuharje, ki s pomočjo novih sestavin pripravijo okusne jedi. Le s čim bodo postregli tuno? Katere sestavine bodo kombinirali med sabo, da si bodo ob jedi oblizovali prste in si zaželeli repete? Recepta vam ne izdamo, pustite se presenetiti, ko bodo kuharske čarovnije ponovili še doma. 

Avtor: N. K.