Klopi spadajo v razred pajkovcev in podrazred pršic. Prehranjujejo se s krvjo svojih gostiteljev, med katere spadajo tudi ljudje. V Sloveniji je najbolj razširjen t.i. Ixodes crenatus ali navaden klop. Na svetu sicer obstaja približno 850 vrst klopov.

Odrasli klopi so veliki od 3 do 30 mm, odvisno od napolnjenosti s krvjo. Večinoma so rjave ali rjavo-sive barve. Prehranjujejo se s krvjo svojih gostiteljev. Na gostitelja se pritrdijo s svojimi krempeljci na koncu nog in usti ter sesajo kri tudi po več dni. Za prehod v naslednji stadij potrebujejo vsaj en obrok krvi.

Klopi so lahko prenašalci dveh resnih bolezni:

Klopni meningoencefalitis (KME): Virusna okužba, ki lahko prizadene osrednje živčevje. Simptomi so podobni gripi, prisotna je lahko vročina, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, v hujših primerih pa tudi vnetje možganov in hrbtenjače. Cepivo proti KME je na voljo. Vse o cepljenju lahko preberete na https://nijz.si/

Lymska borelioza: Bakterijska okužba, ki lahko prizadene sklepe, živčni sistem in srce. Simptomi so vročina, glavobol, utrujenost in bolečine v sklepih. V zgodnji fazi bolezni se lahko pojavi tudi eritem migrans, rdeča lisa, ki se širi od mesta vboda klopa. Za lymsko boreliozo ni cepiva, zdravi se jo z antibiotiki. Zdravljenje v zgodnji fazi obolevnosti je praviloma zelo učinkovito, nekoliko bolj zapleteno pa pri zastaranih oblikah bolezni.

Obolevnost za KME in lymsko boreliozo v Sloveniji ni enakomerna. Podrobne podatke o obolevnosti po posameznih občinah lahko najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://nijz.si/. 

Kako se obvarovati pred klopi

Da se zaščitite pred klopi in boleznimi, ki jih prenašajo, lahko ukrepate na več načinov:

  • Nosite ustrezna oblačila: Ko se gibljete v naravi, nosite dolge hlače in srajce z dolgimi rokavi. Vrat in glavo si zaščitite s kapuco ali klobukom. Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa lažje opazimo. Ta oblačila po uporabi vedno operite, ne oblačite jih ponovno, saj bi se klop lahko zadrževal tudi med oblačili.
  • Uporabljajte repelente: Na izpostavljene dele telesa nanesite repelent proti klopom, ki vsebuje DEET, Ikaridin ali permetrin. Repelente izdatno nanesite tudi na oblačila in obutev.
  • Redno pregledujte svoje telo: Po sprehodu v naravi se preglejte za klope po vsem telesu, tudi na lasišču in v predelih med prsti.
  • Pravilno odstranite klopa: Če na sebi najdete klopa, ga čim prej odstranite s pomočjo pincete za klope. Klopa primete čim bliže koži in ga počasi in enakomerno izvlečete. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čimprej odstranite. Mesto vboda razkužite. Za odstranjevanje klopa ne uporabljajte olja, krem, petroleja ali drugih mazil.