V kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana smo v petek, 11. 11. 2022, slavnostno odprli novo arhitekturno hiško. Rdeči trak je skupaj s solastnico Minicityja Manjo Plesničar prerezal direktor Studia LIST Miha Prosen.

 

Na slavnostnem odprtju arhitekturne hiške so se zbrale številne družine z otroki, ki so komaj čakali, da vidijo, kaj smo jim pripravili. Na začetku smo pozdravili zbrano množico in simpatično nagovorili male meščane, ki so ugibali, kaj vse bodo počeli v novi igralni enoti v Minicityju - arhitekturni hiški. Zelo hitro so prišli do spoznanja, da bodo oblikovali oz. gradili svoje domišljijsko mesto na stenah igralne enote. Poleg tega bodo otroci v njej lahko opremljali notranje prostore, ustvarjali in barvali svoje načrte, z zanimivimi kockami gradili konstrukcije ...

 

V našo, vedno večjo družino, smo tako sprejeli novega partnerja Studio LIST, ki je zaslužen za arhitekturno hiško v malem mestu. Miha Prosen, direktor Studia LIST, je ob tej priložnosti povedal: ''Res sem vesel, da nam je končno uspelo. Vesel sem, ker se vas je veliko odzvalo vabilu. Hvala vsem otrokom. Verjamem, da ste že zelo nestrpni ...'' Otroke je vprašal tudi, ali sploh vedo, kaj počnejo arhitekti. Vsi so se strinjali, da arhitekti rišejo načrte. Kaj pa počnejo krajinski arhitekti? Izvedeli so, da okoli hiš narišejo pokrajino, parke, vse, kar obdaja grajeno okolje. Obenem so dobili novo informacijo, da so urbanisti arhitekti, ki oblikujejo mesta, notranji oblikovalci pa oblikujejo prostore. ''Za vas smo pripravili zanimivo mesto, v katerem se skriva ogromno super stvari. Vsi štirje omeneni poklici se skrivajo v arhitekturni hiški, ampak na prvi pogled jih ne boste opazili. Zato boste morali raziskovati skupaj z gospodom Listkotom, arhitektom. On je za vas v črno-beli hiši skril različne naloge, ki vsebujejo tudi barve. Hiška je namreč črno-bela ravno zato, da je videti, kot da bi vstopili v načrt. Takoj, ko boste vstopili vanjo, boste postali arhitekti.''

 

Miha Prosen je poudaril, da so bili z nami še drugi junaki. Junaki, ki so to hiško ustvarili. Sodelavci Studia LIST, Listavci. ''Da smo skupaj ustvarili to hiško, smo delali približno 160 ur. Vse črte, ki jih vidite v hiški, so bile narisane ročno. Zrasle so ''na zeljniku'' arhitektov in vseh ostalih sodelavcev.'' Zaslužili so si bučen aplavz.

 

Solastnica Minicityja Manja Plesničar in Miha Prosen sta svečano prerezala rdeči trak in otroci so radovedno odšli novim znanjem naproti. Tristan je opremil kopalnico in dnevno sobo, Teja je narisala načrt za največje mesto na svetu, Mark je zgradil trdno stolpnico iz kock ... Nekateri so zgradili banko, mestno hišo, knjižnico, šolo ... drugi pa so na velike magnete narisali svoje sanjske hiše. Ure in ure so se zabavli, obenem pa jim je animatorka zaupala kopico zanimivosti. Najbolj pa jim je bilo fascinantno mesto tisočerih lučk.   

 

Medtem ko so se otroci igrali, pa smo poklepetali z Miho Prosenom, direktorjem Studia LISTA, ki je po poklicu arhitekt, in Sanjo Prosen Filej, vodjo marketinga in vsebin, po izobrazbi razredno učiteljico in inkluzivno pedagoginjo.  

 

V Minicityju smo danes odprli arhitekturno hiško. Kakšni so vaši občutki, ko ste videli v njej množico radovednih otrok?

 

Sanja Prosen Filej: Končno! Tako dolgo smo jo pripravljali in končno jo bodo lahko mali junaki preizkusili. Upam, da se bodo v njej zabavali, tako kot smo se mi, ko smo igralno enoto delali.

 

Kaj je botrovalo temu, da želite o svoji dejavnosti oz. panogi izobraževati tudi otroke v našem malem mestu?

 

Miha Prosen: Zdi se nam, da velikokrat poklica arhitekta, ker je precej abstrakten, ker živi v imaginarem svetu, otroci na prvi pogled ne razumejo. Mi smo želeli ta svet pripeljati k njim. Iskali smo vzporednice, kako bi lahko postali arhitekti za en dan. In to smo naredili na takšen način, da smo ustvarili sobico v obliki načrta, v katerem se skrivajo različne naloge, ki jih tudi arhitekti opravljamo. In ravno tako bodo doživeli naš poklic.

 

Kako se je rodila ideja za arhitekturno hiško? In kako je potekalo njeno nastajanje?

 

Miha Prosen: Zelo podobno, kot se lotevamo nastajanja projektov v našem biroju. Usedli smo se za veliko mizo in začeli razmišljati, kaj želimo doseči oz. kaj je skupnega vsem arhitekturnim poklicem. Ker v hiški namreč ne predstavljamo samo arhitekta, ampak tudi krajinskega arhitekta, urbanista in notranjega oblikovalca, se pravi, vse načrtovalce. Vsem pa je skupen prostor. Da pa le-ta nastane, potrebujemo načrt. To je bila osnova. Z delavnico, ''brainstormingom'', smo hitro prišli do raznih idej, ki so se potem združile v to, kar lahko sedaj vidimo. V črtno risbo, v katero lahko vstopiš in začneš odkrivati naš poklic.

 

Sanja Prosen Filej: Poleg tega smo želeli, da naša sobica takoj pritegne pozornost, da je drugačna od drugih. Vse so precej barvne, medtem ko je naša samo črno-bela. In teh dveh barv je ravno zato, ker arhitekt dobi na začetku prazen list, na katerega nariše črto. Zato predstavlja nekakšen načrt.

 

Miha Prosen: Igralna enota je tako bela s črno črto.  

 

Ste ob pripravi nove igralne enote naleteli na kakšne izzive?

 

Miha Prosen: Izzivov je bilo za 160 ur dela. Kot najprej je bil ta, da smo v sklopu vseh projektov, ki jih imamo vsak dan, našli čas za načrtovanje te igralne enote. Želeli smo, da se resnično občuti, da je to naš izdelek. Prelili smo kreativnost v ta prostor in naredili unikat. Nekaj, kar je neponovljivo in lahko otroci doživijo le v Minicityju.

 

Sanja Prosen Filej: Veliko smo se naučili novega. Nismo točno vedeli, na kakšen način risati na stene, pohištvo, kakšna pisala moramo uporabiti, s čim moramo zaščititi narisano, da se ne bo zbrisalo. Tudi tisti, ki prodajajo takšna pisala, so se veliko naučili od nas, saj smo jim dali povratno informacijo. Testirali smo resnično vsaj 15 različnih pisal in tudi številna pršila za zaščito.   

 

Pri tem ste z roko v roki sodelovali z našo ekipo. Kaj vam bo najbolj ostalo v spominu?

 

Miha Prosen: Odzivnost, dober način komunikacije, pomoč pri idejah, delitev izkušenj z ostalimi sobami ... Mi smo sicer naredili koncept, potem pa smo skupaj na sestanku z vami izvedeli, kakšna bi bila odzivnost na to. Vi najbolj veste, kaj v Minicityju deluje dobro. Našli smo kompromis in ga speljali.

 

Katere so tiste aktivnosti, ki se bodo odvijale v arhitekturni hiški, nad katerimi ste najbolj navdušeni? Katere so tiste dejavnosti, ki bodo hkrati poučne in zabavne za male meščane?

 

Sanja Prosen Filej: Mislim, da bodo vse aktivnosti v hiški otrokom zanimive. Izpostavila bi gradnjo konstrukcije iz lesenih kock. Otroci se bodo učili, kako zgraditi trdno konstrukcijo. Zanimivo je tudi mesto luči. Otroci bodo na papir risali mesto, nato ga bodo dali v omaro in skozi luknjice kukali ter opazovali osvetljeno mesto.

 

Miha Prosen: Poudaril bi, da smo v hiški skrili nekaj nalog, ki so se nam na prvi pogled zdele zanimive. Vsekakor pa je ideja ta, da se hiška skozi čas spreminja. Da se naloge dodajo ali dopolnijo. Mogoče tudi z dogodki ... Hiška je narejena tako kot načrt, ki se lahko spreminja, preden se realizira.

 

Sanja Prosen Filej: Našli smo način - če bo neka aktivnost otrokom nezanimiva, jo bomo lahko zelo hitro zamenjali.    

 

Menite, da bodo otroci z zanimanjem želeli izvedeti, kakšno je delo krajinskega in stavbenega arhitekta? Verjamete, da bo mogoče nekdo odkril svoj sanjski poklic?

 

Miha Prosen: Moramo verjeti. Zato smo se tega lotili. Pri teh poklicih smo želeli predvsem spodbuditi zanimanje, da se otroci začnejo zavedati, kaj vse se okoli njih dogaja. In vse to, kar se okoli njih dogaja v prostoru, je nekdo načrtoval. To je po eni stani, po drugi strani pa uporabnik pove, ali je to načrtovano dobro ali ne. Tako bodo tudi otroci po eni strani lahko nekaj ustvarili, po drugi strani pa to tudi začeli uporabljati. Spoznali bodo, ali so ustvarili dobro ali morajo kaj spremeniti. To je bil po našem mnenju najbolj pedagoški način, kako doživeti vse te poklice s področja arhitekture. 

 

Razkrijmo še našim bralcem, s čim se pravzaprav ukvarja Studio LIST. Za kaj ste specialisti?

 

Miha Prosen: V Studiu LIST smo specialisti za načrtovanje prostorskih strategij, predvsem s področja delovnih prostorov. Naša naloga je, da podjetjem svetujemo in pomagamo vzpostaviti neke prostorske izzive in jih spraviti v realnost. To pa v praksi pomeni, da načrtujemo za podjetja pisarne, ordinacije, proizvodne prostore, vse, kar rabimo za to, da lahko opravljamo svoje delo v prostoru.  

Avtor: N. K.

Fotograf: Staš Zidar