Slastni smutiji so eksplozija okusov - če pa jih obogatimo še s ščepcem izbranih začimb, pa se jim nikakor ne moremo upreti. Priljubljeni so tako med mlajšimi kot tudi starejšimi generacijami, saj so en dva tri pripravljeni, obenem pa so odlični za zajtrk, malico ali večerjo.
Smutiji so zakladnica vitaminov, mineralov, beljakovin, antioksidantov, naravnih sladkorjev in drugih hranil, pomembnih za naš organizem. Ponašajo se z lahko prebavljivostjo, po drugi strani pa nam dajo moč in energijo, da smo kos vsakodnevnim obveznostim in izzivom. Obožujejo jih športniki, poslovneži, vrtčevski otroci, šolarji, študentje, mame, babice, dedki ... kajti z zaužitjem smutija za dlje časa potešimo tudi lakoto.
Smutije lahko pripravimo iz različnih sestavin, zato se jih nikoli ne naveličamo. Na našem jedilniku so lahko sadni, sadno-zelenjavni ali samo zelenjavni, obogateni z različnimi začimbami, oreški, kosmiči, dopolnjeni z mlekom, jogurtom, rastlinskim napitkom ali vodo. Tisoč in en recept nam je vsak dan lahko v navdih za pripravo najokusnejšega smutija, ki nas kulinarično razvaja.
V tokratnem prispevku bomo z vami delili edinstvene recepte za smutije, ki so zelo priljubljeni pri družinah v vseh letnih časih, saj so zelo okusni zaradi izbrane kombinacije zelenjave, sadja in začimb.
Smuti iz rdeče pese z ingverjem
Prvi smuti iz rdeče pese bomo oplemenitili z ingverjem, ki mu bo podaril edinstven aromatičen in hkrati malce oster ter pekoč okus. Pripisujejo mu številne zdravilne lastnosti - naj bi pomagal pri zgagi, slabi prebavi, vnetem žrelu, spodbujal krvni obtok, zmanjševal holesterol, preprečeval oz. zmanjševal simtome slabosti in kronične utrujenosti, učinkoval antiseptično, antioksidantno in protivnetno, izboljševal spomin in še in še bi lahko naštevali njegovih pozitivnih doprinosov za naše boljše počutje.
Katere sestavine potrebujemo za pripravo smutija iz rdeče pese z ingverjem?
2 kuhani rdeči pesi
2 jabolki
1 velik korenček
1 limono
1 limeto
1 žličko mletega bio ingverja Kotányi
Kako pripravimo smuti iz rdeče pese z ingverjem?
Rdeči pesi narežemo na četrtine. Jabolkoma odstranimo pečke in ju narežemo na četrtine. Korenček narežemo na velike kose. Rdečo peso, jabolka, korenček in mleti ingver skupaj obdelamo v sokovniku ter ulovimo sok, ki pri tem nastane. Limono in limeto ožamemo in prelijemo po smutiju.
Zeleni smuti s kurkumo
Zelenemu smutiju bomo privzdignili okus na višji nivo s kurkumo, ki ponavadi jedem da rumeno barvo, a naš smuti bo edinstveno zelene barve zaradi drugih prevladujočih se sestavin. Kurkumi pripisujejo izredne zdravilne lastnosti. Naj bi pospeševala prebavo, imela protivnetne učinke, pomagala pri težavah z odpornostjo in jetri, nevroloških motnjah, zdravljenju raznih alergij in drugih težavah. Ampak, pozor - njen zdravilni učinek je popoln le v kombinaciji z maščobo in/ali poprom.
Katere sestavine potrebujemo za pripravo zelenega smutija s kurkumo?
20 g indijskih oreščkov Odlično
50 g mlade špinače
2 celi jabolki
1 celo banano
1 cel kivi
1 cel avokado
100 ml mandlejevaga ali kokosovega mleka
1 žličko emdu (po želji)
1 stisk limoninega soka
300 ml vode
1 ščepec mlete bio kurkume Kotányi
1 ščepec mletega bio ingverja Kotányi
1 ščepec celega črnega popra Kotányi
Kako pripravimo zeleni smuti s kurkumo?
Mlado špinačo dobro splaknemo. Jabolkoma odstranimo pečke in ju narežemo na grobe kose. Banano in kivi olupimo ter prav tako narežemo na kose. Avokado razpolovimo in odstranimo koščico, nato pa z žlico izdolbemo njegovo meso. Vse sestavine v stoječem mešalniku mešamo nekaj minut, da dobimo gladko zmes. Nalijemo v kozarce in postrežemo.
Zeleni smuti s peteršiljem in avokadom
Prav odličen, nasiten in zdrav je zeleni smuti z avokadom, ki ga začinimo še s peteršiljem. Slednji je kot začimba nepogrešljiv v naši kuhinji. Čeprav smo navajeni peteršilj dodajati juhi, lahko poskusimo nekaj drugačnega. Uvideli bomo, da je z njim naš smuti dobil specialno noto. Peteršilj je namreč poln vitaminov, mineralov, eteričnih olij in flavonoidov, ki pozitivno učinkujejo na naš organizem. Ima protivnetno lastnost, spodbuja odvajanje vode, pomaga pri zdravljenju ledvic, sečil in jeter, blažitvi simptomov revme, otekanju nog in še in še.
Katere sestavine potrebujemo za pripravo zelenega smutija s peteršiljem in avokadom?
1 jabolko
1 kivi
1 zrel avokado
1 žlico oljčnega olja
50 g mlade špinače
150 g zelene
600 ml zelenega čaja
2 žlici limoninega soka
1 žlico zdrobljenega peteršilja Kotányi
1 žličko mletega bio ingverja Kotányi
Kako pripravimo zeleni smuti s peteršiljem in avokadom?
Jabolko in kivi olupimo. Avokado razpolovimo, odstranimo koščico in izdolbemo meso. Vse sestavine damo v mešalnik in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Smuti nalijemo v kozarce in okrasimo z zeleno.
Smuti z banano, ananasom in poprom
Kdaj pa kdaj si lahko vsakdan popestrimo z zelenim smutijem, ki ga vrhunsko izpopolni še ena žlička popra, ki mu doda oster okus za razvajanje naših brbončic. Povrh vsega pa naj bi poživljajoče deloval na prebavila, pospeševal krvni obtok, pomagal pri krepitvi odpornosti, premagovanju prehlada, zniževanju povišane telesne temperature itd. Kaj še čakamo, lotimo se njegove priprave ...
Katere sestavine potrebujemo za pripravo zelenega smutija s hruško, banano, jabolkom in poprom?
1 hruško
1 jabolko
1 banano
2 skodelici mlade špinače
1 skodelico vode
1 žličko mletega bio črnega popra Kotányi
1 žličko mletega bio ingverja Kotányi
1 žlička mletega bio cimeta Kotányi
Kako pripravimo zeleni smuti s hruško, banano, jabolkom in poprom?
Jabolko in hruško opremo pod tekočo vodo, olupimo in narežemo na manjše koščke. Banano olupimo in narežemo na kolobarje. Špinačo prav tako dobro operemo. Sadje, špinačo in vodo damo v mešalnik in dobro premešamo. Na koncu dodamo začimbe in še enkrat dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Smuti prelijemo v kozarce.
Smuti iz sadja in cimeta
Danes je popoln dan za sladek smuti s čarobno aromo cimeta, ki se ponaša s številnimi ugodnimi prvinami za naše zdravje. Deloval naj bi namreč protivnetno in antioksidantno. Pravzaprav naj bi tudi spodbujal prekrvavitev, uravnaval krvni sladkor, zmanjševal tveganje za srčno obolenje, pomagal pri bitki z aknami in glivičnimi vnetji, zniževal nivo holesterola in krvni tlak, blažil simptome raznih obolenj in še marsikaj drugega. Takšen smuti nam bo polepšal turoben dan in pričaral nasmeh na obraz.
Kako pripravimo smuti iz sadja in cimeta?
1 banana
1 kaki
2 dl stisnjenega soka iz pomaranč
1 žlička mletega bio ingverja Kotányi
1 žlička mletega bio cimeta Kotányi
1 ščepec karamele vanilija Kotányi (poljubno)
Kaki opremo in narežemo na manjše koščke. Banano olupimo in narežemo na manjše kolobarje. Pomaranče operemo, prerežemo na pol in s pomočjo ožemalnika stisnemo sok. V mešalnik damo narezan kaki in banano, prelijemo s pomarančnim sokom. Dobro zmešamo. Dodamo še zmleti ingver in cimet ter še enkrat premešamo. Smuti natočimo v kozarec in poljubno okrasimo.
Poiščimo družinskega prvaka med smutiji in se predajajmo njegovim okusom. Še več receptov za pripravo odličnih jedi v kombinaciji z izbranimi začimbami najdemo na spletni strani Kotányi.
*Smutije lahko pripravimo z vrhunskimi aparati Beko iz trgovine Big Bang.