Pri družinah z otroki je kup umazanega perila vsak dan zelo velik. Da se vaša oblačila ne bodo skrčila, raztegnila, da barve ne bodo zbledele, skratka da bodo vedno znova videti kot nova, smo zbrali nekaj koristnih nasvetov.

 

  1. Čeprav je vaš kup perila ogromen, nikar brezglavo ne napolnite pralnega stroja z njim. Najprej ga sortirajte na bel, pisan in temen kup, saj ne želite da bi se na primer bele spodnje hlačke obarvale v rdečo barvo zaradi otrokove majice, ki se je prala zraven.

 

  1. Če so na oblačilih trdovratni madeži, kar je pogosto pri razigranih otrocih, je najbolje, da jih najprej ročno odstranite. Pomagajte si z odstranjevalcem madežev. In šele nato perilo operite v pralnem stroju.

 

  1. Seveda tudi ni vseeno, pri kateri temperaturi operete perilo. Občutljivejše tkanine raje perite pri nižjih temperaturah. Pri višjih temperaturaj naj bodo oprana bombažna oblačila belih barv, posteljnina, brisače ipd. Tako se boste izognili nepotrebnemu krčenju in raztezanju perila.

 

  1. Ključno je, da izberete tudi kakovostna pralna sredstva in se pri tem izognete slabi volji. Priporočamo vam detergente, kot so Persil Universal Gel, Persil Universal Discs, Persil Sensitive Gel, Persil Color Gel, Persil Color Gel Lavender ali Persil Color Discs, ki bodo poskrbeli, da boste z rezultatom več kot zadovoljni.

 

  1. Ni rešitev, da v dozirnik date čim več pralnega sredstva, v upanju, da bo potem perilo bolj oprano, bolj sveže in z lepšim vonjem. Če boste storili to usodno napako, bo detergent ostal na vaših oblačilih in bodo zaradi tega lepljiva in lisasta, zato raje upoštevajte navodila, navedena na embalaži pralnega sredstva.

 

  1. Če se bojite, da bodo vaša oblačila zaradi pogostega pranja izgubila ves sijaj, jih pred pranjem raje obrnite navzven.

 

  1. Še en pomemben nasvet: pralnega stroja nikar ne napolnite do vrha, kajti le tako boste dobili popoln rezultat.

 

Pralnica in sušilnica v Minicityju

Veliko pa o pranju in odstranjevanju madežev vedo povedati tudi otroci. Kar prosite jih za nasvet. Vsega so se naučili v igralni enoti Minicity, pralnici in sušilnici, ki je nastala v sodelovanju s partnerjema Henkel in B/S/H. In če je še niso obiskali, jih brž pripeljite k nam, zabavno in hkrati poučno bo. Spoznali bodo, kako so prali v preteklosti in kako to počnemo danes. Izvedeli bodo, kako se je skozi zgodovino razvijala uporaba detergentov in mehčalcev za pranje. Pozorno bodo prisluhnili animatorjevi razlagi, kaj so pravzaprav lovilci barv. Naučili se bodo, kaj ponazarjajo posamezni simboli na etiketah tkanin in zakaj je pomembno, da jih poznamo pri pranju, sušenju in likanju. Vstopili bodo v svet razvoja Henklovih pralnih sredstev, ki poskrbijo za čistočo in svežino naših oblačil. Poslej bodo točno vedeli, kakšna količina detergetnta ali mehčalca sodi v dozirni prostor v pralnem stroju Bosch*, kako se le-tega uporablja oz. katere programe morajo izbrati. Na koncu se bodo poučili tudi, kako pravilno obešamo in zlagamo perilo. Postali bodo zelo spretni, tako da se nikar ne čudite, ko vam bodo doma ponudili pomoč pri pranju, sušenju, likanju in zlaganju gore družinskega perila.

*Pralni in sušilni stroji Bosch so na voljo na spletu in v trgovinah Big Bang.

Avtor: N. K.