Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je v sodelovanju z združenjem Fortox, Zvezo društev upokojencev Slovenije in drugimi pripravila virtualni dogodek v sklopu projekta Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu. Predavanje je namenjeno starejšim voznikom in voznicam.

Predavanje Alkohol v prometu

V okviru tokratnega predavanja starejšim voznikom in voznicam se bodo osredotočili na tematiko Alkohol v prometu. Virtualno predavanje je povsem brezplačno. Potekalo bo v torek, 21. 12. 2021, od 10. do 11. ure, in sicer prek aplikacije Zoom. Prijave že zbirajo TUKAJ. Udeleženci prejmejo tudi praktično darilo. 

Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu

S projektom Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu želijo doseči, da bi se starejši vozniki in voznice čim dlje počutili varno in da bi čim dlje ostali mobilni. Zato organizirajo preventivne dogodke in usposabljanja.

Statistični podatki namreč pričajo, da je v Sloveniji več kot 351.955 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 61 let, kar je 25,9 odstotkov vseh imetnikov vozniških dovoljenj. Ker se bo v prihodnjih letih populacija še starala in bo na cestah čedalje večji delež starejših voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju, je dobro, da se izobražujejo.

Na preventivnih dogodkih tako osvežijo znanje prometnih predpisov in pravil, se podučijo o varni vožnji po avtocesti in hitri cesti, praktično se jim svetuje o zdravstvenih kriterijih za vožnjo, po dogovoru pa lahko imajo tudi svetovalno vožnjo z ocenjevalcem na vozniškem izpitu.

O varnosti v prometu tudi v kreativnem otroškem mestu Minicity

Otroci, stari od drugega do 14. leta, se v kreativnem otroškem mestu Minicity skozi interaktivno igro poučijo o pravilih in ravnanju v prometu. Pod vodstvom animatorja se dobro pripravijo na večjo samostojnost kot previdni in odgovorni udeleženci v prometu. Spoznavajo cestnoprometne predpise, prometne znake, semafor, ozavestijo pomembnost nošenja čelade med vožnjo s kolesom in skirojem, sedenja med vožnjo v varnostnem otroškem sedežu, pripenjanja z varnostnim pasom v vozilu in uporabnost odsevnih teles. Program je zastavljen skozi individualne in skupinske diskusije, gibalne in fino motorične igre, praktične prikaze, različne izobraževalne naloge itd., ob katerih si širijo obzorja.