Lesene igračke so priljubljene že generacije in genercije. Z njmi so odraščale naše prababice, pradedki, babice, dedki, mame, očetje, mi in danes tudi naši otroci. Omogočajo številne igre in domišljiji dajo prosto pot. Ne samo da so prijetne na otip, se tudi ne pokvarijo in so povsem varne za uporabo.

 

Čeprav v zadnjem času v ospredje prihajajo razne plastične igrače ali takšne z elektronskimi dodatki, priljubljenost lesenih igrač še ni zamrla. Še vedno jim pripisujejo številne pozitivne lastnosti.

 

Pozitivne lastnosti lesenih igrač

Trajnostne

Zagotovo ste opazili, da so lesene igračke trajnostne. Če ste shranili lesene kocke iz vašega otroštva, lahko danes z njimi presenetite vašega otroka. Prepričani smo, da so povsem ohranjenje in bo z njimi lahko zgradil najvišje stolpe, pravljične gradove, najdaljše mostove, zavite železniške proge, pravljične hiške in še marsikaj drugega.

 

Preprosto čiščenje

Ne glede, koliko ur se bodo z njimi igrali in kakovostno preživljali prosti čas, jih boste vi lahko breskrbno očistili le z vlažno krpo. Ohranile bodo svoj videz in obliko še nadaljnjih mnogo let, pomembno je le, da poskrbite, da niso izpostavljene vodi in vlagi.

 

Nepokvarljive

Lesene igračke ne vključujejo raznih elektronskih ali kovinskih dodatkov, zato vas ni treba biti strah, da se bodo polomile ali pokvarile, hkrati vam ni treba na vrat na nos leteti po nove baterije ali iskati popravljalnico. Nič ne bo joka ali stoka. Prav tako so iz kompaktnega materiala in se ne bodo zlomile ali strgale. Nikakor ne bodo kar čez noč končale v smeteh.

 

Iz naravnega materiala

Ker so iz povsem naravnega materiala – lesa, niso škodljive za otrokovo zdravje in ne vsebujejo raznih kemikalij. Pozorni bodi le, da so premazane z neškodljivim premazom.

 

Spodbujajo domišljijo

Otrok naj se igra z igračami, ki so ustrezne njegovi starosti. Pri izboru dajte prednost kakovosti pred ceno. Lesene igrače ga bodo odpeljale v domišljijski svet številnih iger. Z njimi se bo lahko kratkočasili ure in ure.

 

Osvajanje raznih veščin in znanj

Na prodajnih policah lahko najdete različne lesene igrače: sestavljanke, kocke, avtomobile, vlake, igralne kuhinje, delavnice, interaktivne igrače za najmlajše, ropotuljice, figurice živali, živil, junakov, družabne igre ... Prav vsaka pa s sabo nosi neka posebna znanja. Otrok se lahko s pomočjo njih uči oblike, barve, številke ... krepi fino motoriko, igra različne vloge itd. V igri s sovrstniki se uči komunikacije, sodelovanja in povezovanja.

 

Recikliranje

Čeprav lesene igrače lahko uporabljajo generacije in generacije otrok, naposled, ko pride čas za njihovo slovo, se jih lahko reciklira in tako poskrbite tudi za okolje.

 

Lesarska delavnica

 

Nepozabne zabavne urice pa lahko otroci preživijo v Lesarski delavnici, kjer jih bodo pričakale lesene kocke. Prav poseben kotiček v kreativnem otroškem mestu Minicity je zrasel v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Direktoratom za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. Pod vodstvom animatorja skozi različne aktivnosti pridobijo znanje o lesu, njegovi uporabi pri gradnji objektov in v bivalnem okolju, njegovih pozitivnih učinkih na nas ter še marsičem zanimivem. Ozavestijo prednosti trajnostne uporabe in se podučijo o njegovem ekološkem pomenu. Skozi didaktično igro se jim predstavi poklic lesarja nekoč in danes.

Avtor: N. K.