Zmotno je prepričanje, da morate piti le, ko ste zelo aktivni oz. ko se ukvarjate s športom. Zadosten vnos tekočine morate v svoj organizem vnesti, četudi opravljate delo za računalnikom, se učite, berete … Preprečite dehidracijo in pijte zadosti vode. Ob sebi imejte vedno stekleničko ali kozarec pitne vode in poskrbite za svoje zdravje. Že danes, ne jutri!

 

Dehidracija

 

Dehidracija je pravzaprav stanje, ki nastane, če telo izgubi več tekočine, kot ga je prejelo. ''Dehidracija ali pomanjkanje vode v telesu je posledica nezadostnega nadomeščanja izgubljene tekočine, torej premajhnega vnosa ali povečane izgube,'' pojasnjujejo strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Do nje lahko zelo hitro pride ob vročih dneh, med naporno vadbo ali na veliki nadmorski višini. Zapomnite si, da brez vode lahko zdržite le od devet do deset dni, medtem ko brez hrane pa od 45 do 65 dni.  

 

Prvi znaki dehidracije

 

Čutite, da ste žejni? Sprehajate se v parku in bi vse dali za požirek vode? To je že blagi znak dehidracije. Seznanjeni morate biti, da se ob dehidraciji lahko pojavi poseben zadah iz ust, ki je posledica prekomernega nastanka bakterij v njih in pomanjkanja sline. Suha koža, pomanjkanje apetita, utrujenost, glavobol, krči v mišicah, vrtoglavica, pospešen srčni utrip prav tako lahko nakazujejo, da ste spili premalo tekočine. Vsi ti znaki se lahko stopnjujejo in se jim pridružijo še dodatni, ki lahko pripeljejo do resnega zdravstvenega stanja, zato pravočasno ukrepajte. Preprečite dehidracijo in imejte ob sebi v šoli, pisarni, na treningu, sprehodu ... vedno stekleničko vode.

 

Zadosten vnos tekočine

 

Četudi imate občutek, da zadosti pijete, vedite, da telo izgublja vodo z znojenjem, urinom, izdihanim zrakom in blatom. Zato je izjemno pomembno, da pijete od dva do tri litra dnevno tekočine, otroci (do 10 kg) en liter tekočine dnevno. Poleti, ko se več potite, pa je priporočljivo vnesti malo več tekočine. In ja, nekaj vode dobite tudi s hrano, nekaj pa jo nastane pri presnovi hranil, vendar se ne zanašajte le na to. Vsak dan, ne le občasno, morate poskrbeti za zadosten vnos tekočine, najbolje s pitno vodo, ne glede na to, ali tečete ali tipkate po tipkovnici.

 

Izgubljeno tekočino nadomestite s pitjem vode in ne kave, pravega čaja, gaziranih in alkoholnih pijač. ''Ko je zunaj toplo, predstavlja pitje hladne (ne mrzle) vode najprimernejšo tekočino za nadomeščanje. Pri izgubi nad 3 odstotke telesne teže je treba za ustrezno nadomestilo uživati še hrano (sol, sladkor) oz. izoosmolarne tekočine,'' razlagajo na NIJZ.

 

Pri vsakodnevnih izzivih in preprečevanju dehidracije zaupajte naravni mineralni vodi Dana, ki jo pridobivajo na zaščitenem izviru. Do njega ne vodijo dolgi cevovodi, zato njena kakovost ni vprašljiva in se ponaša s čistostjo. Njene glavne sestavine, kot so kalcij, magnezij in hidrogenkarbonati, so stalne in stabilne ter podvržene rednim analizam. So v pravem razmerju, ki je dobro za vaše zdravje.   

 

Pomembnost pitja vode

 

Pri pitju vode pa se ne boste samo odžejali, ampak bo vaše telo bolje funkcioniralo in lažje se boste osredotočili na vse naloge. Pohvalili se boste lahko z boljšo kondicijo in obrambnim sistemom, ohranjali boste lep videz kože in normalne črevesne funkcije ter uravnavali telesno temperaturo. Zavedajte se, da je telo sestavljeno iz več kot 60 odstotkov vode in s pitjem zadostne tekočine uravnavate raven tekočin v njem. Pitje vode ima tudi vpliv na izgubo telesne teže. To ne pomeni, da boste s pitjem shujšali, ampak boste z zadostnim vnosom tekočin telo spodbudili k odvajanju odvečne vode. In ko boste naslednjič začutili lakoto, najprej spijte kozarec vode, mogoče ste le žejni.

Avtor: N. K.