Naredite nekaj dobrega za okolje in preklopite na zeleno elektriko. Kakšne so prednosti takšne izbire?

 

Bodite globalno odgovorni in poskrbite za čistejšo prihodnost prihodnjih generacij tako, da so negativni učinki proizvodnje in porabe električne energije čim manjši. Odločite se že danes za zeleno elektriko. Z majhnim korakom zmanjšajte uporabo fosilnih goriv in izpustov toplogrednih plinov ter naredite veliko za čistejši zrak in manjše podnebne spremembe.  

 

Kakšna je zelena elektrika?

 

Zelena elektrika je električna energija, proizvedena iz okolju in družbi prijaznejših obnovljivih virov energije, kot so sončna svetloba, veter, voda itd. Prav tako takšne električne energije ne moremo otipati, videti ali okusiti, se pa od ostale elektrike v omrežju razlikuje po tem, iz katerega vira je nastala.

 

V Energetiki Ljubljana zeleno električno energijo proizvajajo iz lesne bioamase, lokalno obnovljivega vira. Le-ta se nahaja v naših gozdovih. Električna energija, ki jo dobavljajo odjemalcem, je večinoma proizvedena v soproizvodnji, in sicer sočasno s toploto za potrebe sistema daljinskega ogrevanja. Gre za najbolj učinkovit način izrabe goriva.

 

Prednosti izbire zelene elektrike

 

Izpostavimo tri prednosti, če se odločite za zeleno elektriko.

  1. Pridobiva se iz lokalno obnovljivega vira energije.
  2. Je prijazna do okolja, ima manjši vpliv na podnebne spremembe, manjši je poseg v prostor, zmanjša se izpust toplogrednih plinov in CO2.
  3. Ne povzroči vam dodatnih stroškov.

 

Vse podrobne infromacije o preklopu na zeleno elektriko izveste TUKAJ.

 

Srečno mesto

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity, v igralni enoti Srečno mesto, ki je nastala v sodelovanju s partnerji Javni holding Ljubljana, Ljubljanski potniški promet, Javni holding Vodovod Kanalizacija Snaga in  Energetika Ljubljana otroci spoznavajo, da s svojimi dejanji vplivamo na okolje in ponotranjijo, kako biti odgovoren, kako pomagati k čistejšemu planetu, kako varčevati z elektriko in vodo itd. Skupaj z Vezalkarji se podučijo, kako voda pride v naš dom, zakaj lahko doma prižgemo luč z enim klikom, kako kakovostno preživimo čas z družino, kako najhitreje pridemo od doma do prijatelja z avtobusom ter vsrkavajo njihove pozitivne vrednote.

 

Eden izmed simpaičnih vezalkarjev je tudi Cofi, s katerim otroci odkrivajo svet daljinskega ogrevanja in plinovodnega omrežja ter se podučijo o različnih obnovljivih in neobnovljivih virih energije. Še več, kot pravi mojster z veseljem deli z malčki nasvete o varčevanju z energijo.

 

Kreativno otroško mesto Minicity in posamezne hišice lahko otroci v teh dneh obiščejo virtualno, varno iz zavetja doma. Vabimo vas, da jih prijavite na brezplačne spletne delavnice, ki potekajo vsak dan v petih terminih. Vse o kakovostnem programu Minicity ONLINE izveste TUKAJ.

Avtor: N. K.