Otroci se radi igrajo s punčkami in dojenčki. To lahko počnejo ure in ure ter si zraven izmislijo številne zgodbe, svoje igračke postavijo v številne situacije in jih preobrazijo v raznovrstne vloge. Kakšne so prednosti takšne igre?

 

The Guardian je predstavil študijo, ki je prikazala, da igranje s punčkami spodbuja otroke, da več govorijo o mislih in čustvih drugih. Igranje namišljenih iger s punčkami bi lahko pomagalo otrokom razviti socialne veščine, teorijo uma in empatijo. ''Ko otroci ustvarjajo domišljijske svetove in se igrajo vloge s punčkami, najprej komunicirajo na glas, nato pa ponotranjijo sporočilo o mislih, čustvih in občutkih drugih,'' je povedala dr. Sarah Gerson, nevroznanstvenica z univerze Cardiff in glavna avtorica študije. "To ima lahko pozitivne dolgotrajne učinke na otroke, in sicer spodbujanje višjih stopenj socialnih in čustvenih procesov ter krepitve socialnih veščin, kot je empatija, kar lahko ponotranjijo za izgradnjo in oblikovanje vseživljenjskih navad."

 

Študija, ki so jo financirali proizvajalci Barbike in je bila objavljena v reviji Developmental Science, je vključila 33 fantov in deklet, starih od štiri do osem let, kateri so prejeli zbirko Barbik in dodatkov, kot sta reševalno vozilo ali konj. Pustili so jih, da se spontano igrajo, vendar so spremljali njihov govor in so jim namestili tudi specializirano kapico, ki je vsebovala posebno tehnologijo slikanja možganov. Tako so lahko spremljali možganske aktivnosti, medtem ko se je otrok prosto gibal.

 

Študija je pokazala, da so otroci pri igranju s punčkami več govorili o misli in čustvih drugih, to je znano kot notranji jezik, v primerjavi z igranjem ustvarjalnih iger na računalniški tablici, kot je igra frizerja ali igra za gradnjo mesta z liki. Prav tako večinoma nagovarjali punčke v drugi osebi in se z njimi pogovarjali neposredno, medtem ko so se na like na računalniškem zaslonu sklicevali v tretji osebi. Med fanti in dekleti niso opazili razlike. "Notranji jezik lahko nakazuje, da otrok med igranjem s punčkami razmišlja o mislih in čustvih drugih ljudi," je dejal Gersonova.

 

Benjamin Mardell, ki raziskuje pedagogiko igre na Harvard Graduate School of Education in ni bil vključen pri študiji, je dejal: ''Hipoteza, da igra s punčkami predstavlja oder za majhne otroke, da zavzamejo perspektivo drugega, tudi če je drugi neživ, se zdi zelo razumna. In to, da v tem pogledu uporabljajo jezik, je dobra potrditev hipoteze.'' Mardell je dodal, da bi morale ugotovitve veljati za vse igrače za igranje vlog, ne le za Barbike. "Na to, kaj je punčka, bi imel širši pogled," je dejal. "(Lahko je) kateri koli predmet, v katerega lahko otrok vključi občutek drugega - plišasta žival, rokavica za pečico, ki se pogovarja z njim, ali celo namišljeni prijatelj."

 

Otroci običajno začnejo kazati znake notranjega jezika okoli štirih let. V tej starosti začnejo na glas izražati svoje misli, kar pomeni, da upoštevajo misli, občutke in želje sebe in drugih. "Te veščine so res pomembne za interakcijo z drugimi, učenje od drugih in krmarjenje po različnih situacijah," je dejal Gerson. "Pomembno postane za sklepanje in ohranjanje prijateljstev ter kako se učijo od svojih učiteljev in staršev."

 

Študija je tudi pokazala, da so imeli otroci povečano možgansko aktivnost v določenem možganskem predelu, medtem ko so govorili, kot da bi njihove lutke imele misli in občutke. Verjamejo, da je prav to področje možganov vključeno v razvoj socialnih in čustvenih sposobnosti procesiranja.

 

Odkrijte priljubljene punčke in dojenčke po 20-odstotno znižanih cenah

 

Ne zamudite super ponudbe na spletni strani Dexy Co. Do 28. 3. 2022 imate možnost, da ujamete punčke in dojenčke po 20-odstotno znižanih cenah. Vaši otroci se lahko potopijo v domišljijski svet s punčkami Disney, L.O.L, Kindi Kids in Cry Babies. Pričarajte jim pravljičen vsakdan. 

Prva in naslovna fotografija: Polesie Toys from Pexels