Ste vedeli, da danes obeležujemo praznik glasbe? Jack Lang, francoski minister za kulturo, in Maurice Fleuret, direktor glasbe in plesa, sta si zamislila praznovanje na prvi poletni dan. In tako je že od leta 1982 glasbeno obarvan 21. junij v 120 državah po vsem svetu. Glasba pa je doma tudi v kreativnem otroškem mestu Minicity, v radijskem studiu.

 

''Fête de la Musique'' v slovenščini pomeni dan glasbe, dan ustvarjanja glasbe ali svetovni dan glasbe. Obeležujemo ga na prvi poletni dan, 21. junija, poudarek pa daje raznolikosti glasbene kulture in njeni ohranitvi. Letos praznuje 40. obletnico. Številni glasbeniki in glasbene skupine takrat brezplačno igrajo na različnih prizoriščih, na ulicah, v restavracijah, na glasbenih odrih in v gostilnah.

Za praznovanje je pobudo dalo Ministrstvo za kulturo v Franciji leta 1982. Takrat je bil Jack Lang minister za kulturo in je Mauricea Fleureta imenoval za direktorja glasbe in plesa. Slednji je bil odgovoren za razmišljanje o glasbeni praksi in njenem razvoju ter zaželel si je ''zvočne osvoboditve''. Takratna raziskava je pokazala, da eden od dveh mladih igra glasbilo, a da glasbeni dogodki zadevajo le manjšino Francozov. Ob tej ugotovitvi so se Jack Lang, Maurice Fleuret in Christian Dupavillon, arhitekt scenograf, odločili organizirati veliki glasbeni dogodek, odprt za vse, in sicer na dan poletnega solsticija. Kmalu se je razširil v glasbeni festival, kakršnega poznamo danes povsod po svetu.

Tudi Slovenija slavi praznik glasbe. Ob tej priložnosti je Statistični urad Slovenije predstavil nekaj podatkov, povezanih z glasbo. Pandemija covida-19 je v letu 2020 organizacijo koncertov in drugih z glasbo povezanih prireditev oklestila za okrog 60 odstotkov, v primerjavi z letom 2019. ''Največ obiskovalcev je bilo na koncertih zborovske in vokalne glasbe, najmanj pa na koncertih etno glasbe in glasbe sveta.'' Navajajo tudi, da so slovenske kulturne ustanove organizirale glasbene in plesne festivale, katerih je bilo okrog 40 odstotkov vse festivalske ponudbe v letu 2020. Pri nas kulturne ustanove, ki ponujajo vzgojno-izobraževalne dogodke, seminarje in delavnice. ''Pri 1.050 tovrstnih programih je bil poudarek na glasbeni, plesni ali folklorni dejavnosti, izključno glasbi pa je bilo posvečenih 422 izobraževalnih programov.'' SURS izpostavlja, da se je vseh z glasbo povezanih programov udeležilo 58.500 ljudi, od tega 68 odstotkov otrok in mladine. Po podatkih SURS je bilo ob koncu leta 2021 v Statističnem registru vpisanih 1.153 glasbenikov in 275 plesalcev.

 

V Minicityju tudi radijska postaja

 

Tudi v Minicityju je doma glasba. Odmeva v radijskem studiu, ki je zrasel v sodelovanju z radiem Hitradio Center, ki ga tedensko posluša več kot 400.000 poslušalcev po vsej Sloveniji. Hitradio Center ponuja najboljši glasbeni miks današnjih hitov.

 

V kreativnem otroškem mestu otroci, stari od dveh do 14 let, pod vodstvom izobraženih animatorjev spoznajo delo radijskega voditelja. Pravzaprav je igralna enota videti kot pravi radijski studio, saj je opremljena z mešalno mizo, računalnikom, mikrofonom, slušalkami in snemalno napravo. Upravljajo lahko 'playlisto', posnamejo novice ali oglasno sporočilo. Lahko tudi zapojejo in to posnamejo na glasbeno podlago, zvočni posnetek pa lahko kasneje ponosno predvajajo prijateljem in staršem. Spoznajo tudi druge poklice, ki se opravljajo v okviru radijskega studia. Pri tem razvijajo veščine javnega nastopanja, komuniciranja, kreativnost, krepijo samozavest, pridobivajo znanje na glasbenem področju, naučijo se biti samostojni in odgovorni ter časovno planirati in še marsikaj zanimivega.

 

So vaši otroci že obiskali radijski studio v Minicityju Ljubljana? Dobrodošli!

 

Vir: SURS, rtl.fr