Želite, da se otrok lepo vede za mizo pri vsakem obroku in ne samo za silvestrsko večerjo? Potem morate vsak dan vaditi in mu biti dober vzgled. Vedno znova ponavljajte, kaj so pravila lepega vedenja med obedovanjem.

 

Nikoli ni prezgodaj, da otroku predstavite bonton lepega vedenja za mizo. In ga vsak dan ponavljate, kajti le tako bo ponotranjil vsa zlata pravila.

 

Za mizo s čistimi rokami

 

Preden začne jesti, si morajo vedno umiti roke. Temeljito! Naučite ga, kako si roke pravilno namili in nato spere pod tekočo vodo.

 

Za mizo ni gledanja risank in igranja igric

 

Ko je čas za zajtrk, kosilo, malico ali večerjo, nikar ne zamotite otroka, v želji, da bo pojedel čim več med gledanjem risanke ali igranje igrice. Če želite, da pri mizi nima tabličnega računalnika ali mobilnega telefona, ju tudi vi ne imejte. Takrat uživajte v obroku in izkoristite priložnost za skupen pogovor o tem, kaj se vam je zgodilo čez dan. Ne vstajajte od mize samo zato, da bi odgovorili na SMS sporočilo ali se javili na klic, to lahko storite kasneje.

 

Pomoč pri pripravah obroka

 

Otrok bo navdušeno sedel k mizi in z veseljem pojedel jedi, ki jih je pripravil skupaj z vami. Vključite ga tudi v pripravo. Lahko vam bere recept, opere zelenjavo, meša sestavine v loncu, začini pečenko, gnete testo, pogrne mizo ... Naučite ga tudi, kako se pravilno postavijo pribor, prtički, krožniki in kozarci.

 

Ko je čas za skupen obed, vsi prihitimo k mizi

 

Ko rečete, da je kosilo pripravljeno, je prav, da vsi prihitijo k mizi. Ne spodobi se, da morate čakati enega izmed družinskih članov, ker se še mora malce igrati ali poslati služben mail. Otroku razložite, da ne sme začeti jesti, dokler niste vsi zbrani.

 

Brez polivanja, stresanja, igranja ...

 

Četudi otroku kakšna jed ne diši preveč, je ne sme zaradi tega namerno politi. S hrano se ne igra, ampak se jo spoštuje. Otroka naučite, da je hvaležen, ker ima topel obrok. Prav tako se ne sme igrati s priborom in trkati po kozarcih ter zaradi nezadovoljstva razbijati, razgrajati ali kričati.

 

S polnimi usti ne govorimo

 

Super je, ko se vsa družina zbere za mizo. Takrat je edinstvena priložnost za iskrene pogovore, pripovedovanje anekdot, načrtovanje novih družinskih izletov ... vendar poudarite, da se s polnimi usti ne govori. Ko otrok počasi prežveči, lahko pove, kaj si je zamislil. Ne skačite drug drugemu v besedo, prav tako se med skupnim obedom ne prepirajte.

 

Naučite ga uporabljati pribor

 

Naučite otroka pravilno uporabljati pribor. Bodite vztrajni, večkrat mu pokažite in skupaj ponovita. Ne pričakujte, da bo rezanje z nožem osvojil kar čez noč. Vaja, vaja, vaja ... Opozorite ga, da komolci ne sodijo za mizo. Prav tako si ne sme podpirati glave, ležati na mizi ali imeti nog na stolu. Če ga moti, da mu visijo, ko sedi, mu dodajte pručko. Stol naj bo tudi ustrezne višine, da otrok udobno sedi za mizo, ne pa da se mora stegovati navzgor.

 

Ko zadnji poje, vstanemo od mize

 

Zlata ptičica mora počakati zadnjega, da poje v miru. Nikar ga ne priganjajte, ampak glejte na to kot dodatni podarjeni skupni čas.

 

Zahvalite se za obrok

 

Otroku povejte, da se mora kuharici za odlično kosilo tudi zahvaliti. Če ste ga skupaj pripravili, potem cenite skupen dosežek – razvajanje brbončic z božansko okusno jedjo. Če pa mu kaj ni teknilo, lahko tudi pove, vendar vljudno, nikakor ne z zaničujočimi ali poniževalnimi besedami.

 

Skupno pospravljanje mize

 

Seveda lahko za pospravljanje mize določite enega družinskega člana, drugega za pomivanje posode, ampak skupaj boste hitrejši. Pomagajte drug drugemu in tako boste imeli več prostega časa še naprej. Lahko se boste še naprej družili, skupaj risali, zlagali kocke, se igrali družabne igre, odšli na sprehod, na igrišče, obiskali Deželo okusov v Minicityju ...

 

Obiščite Deželo okusov v Minicityju

 

V kreativnem otroškem mestu Minicityju je Argeta pokrovitelj Dežele okusov. V njej otroci, stari od dveh do 14 let, izvedo, kakšno delo opravlja kuhar in kakšne veščine mora pri tem obvladati. Pod vodstvom animatorja so spodbujeni k pripravi in postrežbi zdravega ter uravnoteženega obroka, spoznajo se s shranjevanjem živil in raznimi pripomočki. Predstavi se jim pomen posameznih skupin živil, pomembnih za naše zdravje. Ponotranjijo bonton pri jedi. Malčke obišče tudi Raček Junior, ki poskrbi, da je učenje še bolj zabavno.

Avtor: N. K.