S čim se vozite v službo, do vrtca ali šole? Ko se odpravite po nakupih, se do trgovine odpeljete z avtomobilom? Kako pogosto uporabljate javni prevoz in kolesarite? Premislite, kako bi prispevali k čistejšemu zraku, bodite del kampanje ETM 2020 (Evropski teden mobilnosti).

Od 16. do 22. septembra se bodo odvile številne dnevne in tedenske aktivnosti pod sloganom ''Izberi čistejši način prevoza!'', katere so organizirala javna podjetja in zavodi Mol, četrtne skupnosti in druge organizacije. Spodbujali vas bodo, da se po opravkih pogosto odpravite peš, ali s kolesom, ali pa večje razdalje premagate z avtobusi LPP ter tako z majhnimi koraki in dejanji naredite ogromno za čistejši zrak, ki ga dihamo. Bodite vzor svojim otrokom in spremenite svoje mobilne navade ter izberite čistejši način prevoza. Skupaj boste spoznali, da se počutite boljše, da krepite svoje zdravlje, obenem pa ohranjate naš planet čist danes in za jutri.

 

Zvrstile se bodo številne aktivnosti, kot so kolesarski izleti, pohodi, delavnice, tečaji, razstave, nagradni natečaji in družbeni odgodki. Podroben pregled si lahko ogledate na spletni strani Mestne občine Lubljana, mi bomo izpostavili samo nekaj njih.

 

Poskrbeli bodo tudi za osveščanje najmlajših o varni udeležbi v prometu. Tako se tudi letos odvija nagradni natečaj Varna pot v šolo. Čas za njih in prometno vzgojo si bodo vzeli predstavniki Policijske uprave Ljubljana v sodelovanju z redarji Mestnega redarstva MOL ter Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

 

Pričakujete lahko tudi poostrene nadzore, preventivne aktivnosti in akcije ozaveščanja s strani mestnih radarjev in policistov PU Ljubljana, tako da za volan sedite zbrani in bodite pozorni, kaj se dogaja na cesti, hkrati kot pešec ali kolesar upoštevajte prometne predpise in znanje prenesite tudi na otroke.

V kreativnem otroškem mestu Minicity vas čaka hišica, kjer svojo dejavnost, skrb za okolje in Ljubljano predstavlja Javni holding Ljubljana skupaj z javnimi podjetji, kot so Energetika Ljubljana, Voka Snaga in LPP. Otroci se srečajo s pomenom trajnostne mobilnosti in prednostmi uporabe avtobusa, s čimer prispevajo k čistejšemu okolju. Vabljeni skupaj z otroki, da spoznate dom Vezalkarjev in skozi didaktične aktivnosti izveste, kako lahko varujete naše mesto.

Pika na i pa bo zaključek ETM 2020 – Dan brez avtomobila. Javni potniški promet z mestnimi in primestnimi avtobusi LPP bo brezplačen, brezplačna pa bodo tudi vsa parkirišča. Ob tej priložnosti bodo zaprli Cesto slovenskih kmečkih uporov (cesta na grad) in del Črtomirove ulice (od Linhartove do Hacquetove ulice), kjer bodo postavili izobraževalno – gibalni poligon za otroke, na katerem bodo dobili informacije prav tako o cestni prometni varnosti. Policisti in mestni redarji na kolesih jih bodo spodbujali, da se v vrtec ali šolo odpravijo peš. Prisotni bodo tudi vozniki LPP s kavalirjem in avtobusom. Čas bo za učno urico za male potnike.  

Uporabljajte javni promet, ko je to le mogoče, in se že danes odločite za gibanje – kolesarjenje ali hojo v službo, šolo, vrtec, trgovino ... ter prispevajte k čistejšemu zraku. Bodimo vsi skupaj prijazni do okolja, v katerem živimo.

Avtor: N. K.

Photo by Katie E from Pexels