Dobro je, da starši podučite otroke, kako naj ravnajo ob potresu. Poudarite, da morajo takrat ostati mirni in poiskati zaklon na varnem. Opozorite jih na nevarnosti.

 

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje izpostavlja, kako pomembno je ustrezno ukrepati ob močnejših potresnih sunkih. Tako odrasli kot tudi otroci morate biti podučeni o tem. Pomembno je, da vnaprej določite zbirno mesto, kjer se boste sestali po potresu, če se boste mogoče med potresom ločili in se ne boste mogli vrniti domov. Pogovorite se z otroki še danes, ne odlašajte na jutri.

 

Kako starši poskrbite za varnost v domu, najdete natančne informacije TUKAJ.  

 

Pomembni koraki ob potresu

 

Otrokom naglasite, da morajo ostati med potresom mirni in takrat slediti vašim navodilom.

 

Ne smejo teči ven, ko se tla še premikajo, saj jim lahko kakšen predmet pade na glavo. Prav tako takrat ne smejo oddrveti v dvigalo ali steči po stopnicah.

 

Poiskati morajo najbližje varno mesto. Stopiti morajo stran od oken, ogledala, steklene omare, police s steklenimi predmeti, velike omare, lestenca ipd. Počepnejo naj pod mizo, ali se postavijo pod podboj vrat, ali v kot ob notranji nosilni steni.

 

Z rokami naj si zaščitijo glavo.

 

Takrat ne smejo panično tekati po stanovanju in loviti hišnega ljubljenčka ali iskati najljubše igrače.

 

Če so na prostem, se ne smejo postaviti ob stavbo, zid, električni drog, reklamni pano, drevesa, daljnovod, ulično razsvetljavo, prometno signalizacijo ipd. Izogniti se morajo nadvozu, podvozu, mostu, predoru ipd.

 

Opozorite jih na popotresne sunke, ob katerih morajo ravnati tako kot ob potresu.

 

Ob potresu lahko zagori

 

Gasilska zveza Slovenije obenem opozarja, da po potresu lahko tudi zagori. Izogniti se morajo električnim žicam in ne smejo uporabljati odprtega plamena. Ne smejo prižigati vžigalic in vžigalnika. Za osvetlitev prostora ne smejo uporabljati sveč, plinskih svetilk ali petrolejk, temveč baterijsko svetilko ali lučko na mobilnem telefonu.

 

Če ob potresu zagori, najdete več natančnih navodil za starše TUKAJ.

 

Navodila za po potresu

 

Po potresu – če je možno – naj zapustijo stavbo in odidejo na zbirno mesto, ki ste ga določili.

 

Če ustanejo ujeti med ruševinami, naj ostanejo mirni. Ob prašenju naj si z rokavom ali robčkom prekrijejo usta. Varčujejo naj z energijo. Nase lahko reševalno službo opozorijo z enakomernim udarjanjem s trdim predmetom po kovinski napeljavi ali zidu.

 

Ker so po potresu telefonske linije preobremenjene, naj se vam javijo s SMS-sporočilom.

 

Če potrebujejo pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policije, naj pokličejo klic v sili 112. Takrat naj povedo kdo kliče, kaj in kje se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe in okoliščine na kraju nesreče ter kakšno pomoč potrebujejo.

Avtor: N. K.

Photo by Nick Bondarev from Pexels