Še preden so na plan pokukali prvi zobki, ste vi otroku nežno čistili dlesni in ustno votlino. Sedaj je čas, da samostojno prime v roke zobno krtačko in z zobnih površin odstrani obloge. Da bo ustna higiena postala del njegovega vskdanjega jutranjega in večernega rituala, smo zbrali nekaj nasvetov.

 

Sprva mu čistite zobe vi

 

Še preden zraste prvi zob, je dobro, da otroku po obroku z mehko tetra krpico obrišete dlesni. Tako so bo navadil, da je treba skrbeti za čistoče. Ko bo sposoben stvari držati v rokah, mu lahko predstavite zobno krtačko. Ker sprva ne bo zelo natančen, je prav, da mu jih potem še vi dodatno ščetkate.

 

Priljubljena zobna krtačka

 

Ko bo čas za umivanje zob, bo otrok raje odhitel v kopalnico, če bo vedel, da ga tam čaka njegova čudovita zobna krtačka. Zato mu v trgovini dovolite, da si izbere takšno, ki ga bo povsem očarala. Vi pa bodite pozorni na to, da je dovolj mehka in primerna njegovi starosti. Poskušajte uskladiti kakovost z njegovimi željami. Prav tako skupaj izberita zobno pasto, ki naj bo ustrezna za otroke.

 

Bodite mu dober vzgled

 

Tudi vi morate skrbeti za svojo ustno higieno. Zavedati se morate, da je zdrav nasmeh najlepši nasmeh. Zato nikar zvečer ne odidite prej v posteljo, preden si ne ščetkate zob. Prav tako zjutraj, pred odhodom v službo, poskrbite za ustno higieno. Naj vas otrok spremlja v kopalnici in vidi, kaj se z zobno ščetko pravzaprav počne. Z veseljem vas bo posnemal in si tudi sam poskušal ščetkati prve zobe. Še vedno pa imejte v mislih, da mu jih potem morate temljito ščetkati tudi vi, da odstranite vse obloge.

 

Spoznajte ga s čiščenjem medzobnih prostorov

 

Ni dovolj, da si samo ščetkate zobe. Poskrbeti morate tudi za čistočo medzobnih prostor, pri tem pa lahko uporabljate posebne medzobne ščetke in zobno nitko. Pri tem naj vas malček opazuje in poskusi tudi sam. Za popolno čistost pa poskrbite dodatno še vi.

 

Za zdrave in močne zobe je pomembna tudi prehrana

 

Res je, da imajo otroci zelo radi sladkarije, a z njimi ne smejo pretiravati. Sladice, bonbone, lizike, čokolade ... naj uživajo v omejenih količinah. Prav tako naj namesto sladkih pijač pijejo vodo in nesladkani čaj. Najbolje je, da se držijo načel uravnotežene prehrane, na njihovem jedilniku naj se čim večkrat pokažeta sadje in zelenjava. Dobro je, da uživajo mleko in mlečne izdelke, ki vsebujejo hranila, ki bodo poskrbela za močne zobe. Med uravnoteženo prehrano je dobro uvrstiti tudi polnozrnata živila in meso.

 

Redni obiski pri zobozdravniku

 

Otrok naj hodi na preventivne preglede k zobozdravniku. Da ga ne bo strah, izberite zobozdravnika, ki se mu bo posvetil, ki mu bo razložil, kaj vse bo počel, ki mu bo pokazal vse aparature v zobozdravstveni ordinaciji ... Če je vas strah zobozdravnika, ga ne prenestite na otroka, raje mu pred pregledom prebrite kakšno pravljico o tej tematiki, podrobno razložite, kaj se bo dogajalo. Naj bo na vse pripravljen, tako bo raje odprl usta in pokazal zobozdravniku, kako skrbno ščetka svoje zobe zjutraj in zvečer.

 

Umivanje zob naj bo zabavno

 

 Umivanje zob naj bo zabavno, naj ne poteka pod prisilo, ob solzah, jamranju, tarnanju, kričanju ... Preden si začne ščetkati zobe, lahko zapojete kakšno pesmico, ki ga bo spodbudila k temu, da bo skrbel za svoje zobe vsak dan. Ščetkanje zob lahko spremenite tudi v tekmo, čigavi zobje se najbolj svetijo. Še raje bo skrbel za ustno higieno, če mu boste koristnost le-te predstavili skozi zgodbico. Sposodite si v knjižnici ali kupite kakšno zanimivo knjigico s takšno tematiko. Mogoče pa zanimivo zgodbico najdete v kakšni zloženki, v kateri je podrobno razložena koristnost ščetkanja zob.

 

Obisk zobozdravstvenega centra v kreativnem otroškem mestu Minicity

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity, kjer vsak otrok postane to, kar si želi, v sodelovanju s partnerjema GSK in OrthoDental, se predstavlja zobozdravstveni center. V njem skozi didatkično igro spozna poklice, kot so zobozdravnik, asistent, zobni tehnik, ortodont, protetik in ustni higienik, se nauči vse o zobeh, boleznih in težavah v ustni votlini. In če je imel strah pred zobozdravnikom, se ga bo tu povsem znebil. Izve vse o izraščanju in izpadanju mlečnih zob ter se poduči o stalnih zobeh. Še več, nauči se jih tudi pravilno ščetkati. Ob različnih aktivnostih postaja odgovoren, samostojen, se nauči komunicirati, organizacije, sodelovanja in opazovanja.  

Avtor: N. K. 

Photo by cottonbro from Pexels