V našem kreativnem mestu Minicity te dni odmeva otroški smeh. Počitnice so in mali meščani so pri nas v varstvu. Ne samo, da raziskujejo hišice, ulice in park ... ter postanejo to, kar si želijo, sami se preizkusijo tudi v pripravi zajtrka in kosila v Kuhinjah sveta, kotičku, ki je nastal v sodelovanju s partnerji Big Bang, Beko, Barilla in Kotányi.

 

Otroci, stari od šestega do 12. leta, v kreativnem otroškem mestu Minicity, med počitniškim varstvom spoznajo številne raznovrstne poklice in panoge. Na zelo zabaven način, skozi pestre igre, uganke, reševanke, navodila pod vodstvom animatorja ... raziskujejo posamezne hišice, ki jih lahko opazijo tudi v vsakdanjem življenju. Ker pa ne manjka tudi tekanja, plezanja in skakanja, poskrbimo, da se napolnijo z energijo.

 

Ko je čas za zajtrk in kosilo, se odpravijo v Kuhinje sveta in pokažejo, kako so že veliki in si skupaj pod drobnogledom animatorja pripravijo okusen obed. S pomočjo sodobne tehnologije – bele tehnike in malih gospodinjskih aparatov je ustvarjanje okusnih jedi tudi za njih preprosto.

 

Na začetku tedna se prav vsi navdušeno že zjutraj zberejo okrog polne sklede sadja in mešalnika. Komaj čakajo, da bodo poskusili svoj smoothie. Veliki zmagovalec med najslastnejšimi je zagotovo smoothie iz borovnic in jagod. Na ponedeljkovem meniju je božansko okusna pica in animator otroke nauči, kako se pravilno rokuje s pečico. Vedno znova pa jih opozarja, da morajo biti pri kuhanju in peki vedno osredotočeni na to, kar počnejo, ter zelo previdni.

 

Mali kuharji in peki znanje zelo hitro osvojijo, tako da so naslednje dni na njihovih krožnikih tudi rogljički. In ja, prav oblizujejo, ko je za kosilo božansko okusna lazanja. Takrat je tudi  čas za mini izobraževanje o testeninah. Nikar se ne čudite, če vam bodo učeno razlagali, da so lazanje najtrša vrsta trakastih testenin.

 

Da si bodo znali tudi sami pripraviti obrok, ko mamice in očka ni doma, se naučijo pripraviti žitno kašo z mlekom, speči toast in si povrh namazati maslo ter marmelado, segreti že pripravljeno rižoto ...

 

Prav posebno doživetje pa otrokom predstavlja priprava makaronov s poljubno začinjeno omako. Na izbiro imajo zakladnico začimb in prav vsak si lahko pripravi sebi najboljšo omako, s katero za kosilo razvaja svoje brbončice. Kar pa je zanimivo - pri tem se odpravijo na celotno pot začimb, od semena do kuhanja ter se naučijo o razlikah med zelišči in začimbami. Še več -predstavi se jim pravilna uporaba pri kuhanju. Kako so neučakani, ko se makaroni kuhajo! Prav vsi nestrpno gledajo v lonec in mešajo. Ves čas kukajo na uro in odštevajo minute, da bodo na koncu dobili ''al dente'' makarone.

 

Naši mali meščani prisegajo na polno skledo solate za kosilo, saj vedo, da je treba jesti uravnoteženo prehrano. Vsi zbrani si zaželijo: ''Dober tek!'' in pri jedi upoštevajo bonton lepega vedenja pri mizi. Prav vse jedi jim teknejo, saj so ponosni na to, da so si jih pripravili sami (no, ja, s pomočjo animatorja). Mogoče pa se bo kdo med počitnicami tako navdušil nad smukanjem po kuhinji, da si bo nekoč nadel profesionalno predpasnik in kuharsko čepico.  

 

Ker pa je treba kuhinjo po pripravi pospraviti, ker je treba umazane krožnike, lonce, kuhalnice, zajemalke, jedilni pribor itd. oprati, se podučijo tudi, kako umazano posodo pravilno zložiti v pomivalni stroj. Pa ne samo to! Seznanijo se s tem, katero čistilo morajo uporabiti in kateri je najbolj ustrezen program pomivanje posode.

 

Vse spretno pripravijo in pospravijo za sabo, tako da je kotiček Kuhinje sveta pripravljen za naslednji dan, ko bodo spet obiskali kreativno otroško mesto Minicity in uživali v najbolj zbavnem ter hkrati poučnem počitniškem varstvu.

 

Kaj vse se naučijo in spoznajo v kotičku Kuhinje sveta, kateri je nastal pod pokroviteljstvom partnerjev Big Bang, Beko, Barilla in Kotányi, si lahko preberete TUKAJ.

 

Tudi vi potrebujete varstvo za svojega otroka? Prijavite ga na počitnice v Ljubljani, v malem mestu, kjer bo dobil priložnost, da se prelevi v različne poklice in preizkusi v mnogih vlogah. Postane lahko to, kar si želi! V kreativnem otroškem mestu Minicity imamo zelo pester program za vsak dan, zato otrokom nikoli ni dolgčas. Vse podrobne informacije vas čakajo na povezavi.

Avtor: N. K.