Imate doma korekcijska očala, ki jih ne nosite več, a so še vedno uporabna? Prinesite jih v eno izmed 89 trgovin HOFER in omogočite lepši pogled slabovidnim v gospodarsko manj razvitih državah.

 

Podjetje HOFER v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Trnovski zvon organizira že 9. akcijo zbiranja rabljenih očal. Lani smo Slovenci pokazali svoje široko srce in zbrali za slabovidne iz gospodarsko manj razvitih držav kar 8.100 rabljenih korekcijskih očal (od tega 980 sončnih korekcijskih očal). V celotni zgodovini akcije pa se je zbralo 77.000 rabljenih očal.

 

Do 15. maja lahko v eno izmed 89 trgovin HOFER prinesete korekcijska ali sončna očala, ki vam ne služijo več, vendar so še vedno uporabna. Vsa zbrana očala bodo očiščena in razvrščena poslali v francoski zbirni center Medico France, kjer jih bodo še dodatno preverili, ali so primerna za nadaljnjo uporabo. V državah tretjega sveta vam bodo slabovidni otroci in odrasli izjemno hvaležni za plemenito gesto.

 

Letošnjo akcijo zbiranja rabljenih očal so podprli tudi igralka Maja Martina Merljak in glasbenika Saša Lešnjak ter Alex Volasko. ''Pridite, donirajte in polepšajte življenje marsikomu.'' 

Donacija centru IRIS

Začetek akcije zbiranja rabljenih očal je HOFER pospremil z donacijo sredstev Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne v Ljubljani za nakup dveh elektronskih ročnih lup, s katerima si bodo slabovidni pomagali pri branju, pisanju, delu z besedili in slikami.  Ravnateljica Centra IRIS Katjuša Koprivnikar je pojasnila, da pri slabovidnih osebah očala ne pomagajo vedno in da imajo, poleg očal, posebno vlogo drugi pripomočki, ki omogočajo lažje vključevanje v normalno življenje. ''Pripomočki, ki jih potrebujejo slepi in slabovidni učenci pri šolskem delu, vplivajo na njihovo uspešno spremljanje pouka in šolsko delo. Zelo je pomembno, da posameznemu otroku ponudimo različne pripomočke, ki omogočajo individualno prilagajanje motnji vida. S tem omogočimo, da svoj vid izkoristi maksimalno in šolske obveznosti izvaja samostojno in enakovredno v primerjavi z vrstniki, ki nimajo težav z vidom.'' 

 

Pomagajte slabovidnim otrokom in odraslim iz držav tretjega sveta, kateri si okulistične oskrbe očal ne morejo privoščiti. Pobrskajte po predalih in omarah ter poiščite očala, ki jih ne nosite več in jih prinesite v eno izmed trgovin HOFER ter jih odložite na pakirni pult poleg blagajne v posebno škatlo.