Kreativno otroško mesto Minicity Ljubljana, kjer se skriva več kot 40 igralnih enot in otroci spoznavajo več kot 50 poklicev, je med počitnicami obiskala Nina Jelen, učiteljica, ki poučuje razredni pouk na OŠ Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi, skupaj s hčerkama. Dekletoma je bilo pri nas tako všeč, da sta sklenili, da se še vrneta.

 

Otroci postanejo to, kar si želijo

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity sredi Ljubljane se skrivajo prav posebne hiške, kot so bančna poslovalnica, pekarna, trgovina, tiskarna, karierni center, zobozdravstveni center, adrenalinski park, športna dvorana, porodnišnica, turistična agencija, gasilska postaja, lesarska delavnica, ocean, hiša starhov, pralnica, sušilnica, zavarovalniška hišak, pošta, avtohiša in še mnoge druge zanimive igalne enote, v katerih otroci spoznavajo različne poklice, kot so turistični vodnik, detektiv, porodna babica, prodajalec, policist, strojevodja, voznik avtobusa, čistilec, bankir, avtomehanik, gradbenik, vrtnar, radijski voditelj, založnik, poštar, kuhar, lesar, dermatolog, živilski tehnolog, sladoledar itd. ter pridobivajo znanja za vse življenje. V njih animatorji izvajajo prav posebne programe, ki so jih zastavili pedagogi in psihologi. Skozi različne aktivnosti otroci krepijo različne veščine in postanejo to, kar si želijo.

 

''Tisto je bilo res kul.''

 

Med počitnicami nas je obiskala učiteljica Nina Jelen skupaj s hčerkama, ki sta se celo uro zabavali v tunini konzervi, hihihi. ''Imele smo srečo, saj je bilo zjutraj malo manj ljudi in sta imeli sobico čisto zase. Tako sta se spuščali po toboganu, prestavljali žogice, jih nalagali na tobogan in se potem spuščali ... Jaz pa sem v miru brala knjigo.'' Starejša hčerka je bila navdušena nad plezali v adrenalinskem parku. ''Tisto je bilo res kul,'' je rekla. Sta med igro postali to, kar si želita? Sta spoznali kakšen poseben poklic, ki jima je še kako pri srcu? Jaaaaaa. ''Všeč jima je bilo, ko sta postali televizijski voditeljici, kuharici in avto (dobesedno, saj je v Minicityju soba, kjer se učiš prometnih pravil). Sobi z zobozdravniško opremo pa bi se raje izognili,'' je povedala idejna vodja Ninarij, kjer pedagogi najdejo raznovrstne ideje za pouk. Deklici sta v enem dnevu postali kuharici, čistilki, plezalki, avtomehaničarki ... Fino jim je bilo, ko so se vse tri igrale ''restavracijo'' in se je mamica prelevila v zeeeelo lačno gostjo, onidve pa sta v kuhinji pripravljali poslastice.

 

Skupinski obisk za šole in vrtce

 

Minicity pa pogosto za konec šolskega leta, za zaključni izlet, tehniški, naravoslovni .... dan obiščejo tudi organizirane skupine otrok iz vrtcev in šol iz vseh krajev Slovenije. Takrat učenci pod vodstvom strokovno usposobljenih animatorjev analizirajo, razglabljajo, testirajo, preizkušajo, raziskujejo, gradijo, vrtnarijo, pečejo, čistijo, vozijo ... Različne aktivnosti so zastavljene tako, da so nadgradnja šolskega učnega načrta in vrtčevskega kurikuluma ter so odlična priložnost za doseganje več ciljev na enem mestu. Medtem ko v šoli pridobivajo teoretično znanje, lahko vse to v Minicityju praktično izkusijo. V sodelovanju s slovenskim gospodarstvom in javnimi institucijami so zrasle edinstvene igralne enote, ki jih učenci obiščejo v manjših skupinah. Skupine se potepajo po malem mestu vsaj od dve do tri ure. Do sedaj nas je obiskalo več kot 300 različnih društev, klubov, osnovnih šol, vrtcev ... in prav vsi otroci so bili izjemno navdušeni.   

 

Prav zato smo učiteljico Nino Jelen povprašali, zakaj je super, da Minicity obiščejo tudi vrtčevske in šolske skupine. ''Mislim, da se otroci lahko veliko naučijo, še posebej, če je ogled delno voden. Tako poklic spoznajo na način, ki jim je bližji, bolj pristen, izkustven. V šoli spoznavamo poklice, so tudi v učnem načrtu, in v Minicityju imajo otroci odlično priložnost, da se postavijo v različne vloge ter na lastni koži preizkusijo, kako je biti zobozdravnik, napovedovalec, prodajalec avtomobilov, zidar, gradbenik ...'' Kakšne vtise je Minicity pustil na druge učitelje in vzgojitelje, si preberite TUKAJ.

 

Z učiteljico Nine Jelen pa smo pred časom spregovorili o ključnih prijemih dobrega učitelja in o tem, kako motivira učence, da si želijo sami raziskovati in zapomniti snov za vedno. Vljudno vabljeni k branju intervjuja.

 

Avtor: N. K.

Fotografiji: Nina Jelen