Otroška koža se razlikuje od odrasle in je bolj občutljiva ter dovzetna za zunanje vplive. Zato ji je treba v prvih dneh in obdobju razvoja nameniti še posebej skrbno nego. Pri šestih letih otrokove starosti postane odpornejša. Kakšna kozmetika pa je najustreznejša za njeno nego in zaščito?  

 

Sestava kože

 

Koža je organ, obenem pa tudi čutilo, ki nas ščiti pred zunanjimi vplivi. Pomaga nam regulirati temperaturo telesa, z njo zaznavamo dotik, se sporazumevamo, poskrbi za sintezo vitamina D ... Zavedati se moramo, da je dojenčkova koža občutljivejša, je za polovico tanjša od odrasle, manj poraščena, ima manj aktivne žleze znojnice in lojnice ter bolj dovzetna za UV-žarke. Otrokova struktura kože se razvija do šestega leta, aktivnost lojnic pa je izrazita šele v mladostniških letih. Z leti koža izgublja na prožnosti in elastičnosti ter se naguba, na to pa vplivajo vročina, mraz, UV-žarki, stres, uporaba kozmetičnih sredstev ...

 

Kožo sestavljajo vrhnjica, ki ščiti globlje dele pred UV-žarki in izušitvijo. Sledi ji usnjica, ki je najmočnejša plast kože, je čvrsta, prožna in poskrbi za uravnavanje telesne temperature. Tukaj se nahajajo žleze lojnice, znojnice, lasje, dlaka, živci in čutilna telesca. Pod usnjico se skriva podkožje, globoka plast, ki ga tvorijo rahlo vezivo in maščobno tkivo. Slednje ščiti notranje organe pred mehanskimi vplivi in preprečuje oddajanje toplote. Najtanjša plast podkožja se nahaja na obrazu.

 

Nega otroške kože

 

Negi otroške kože morate nameniti veliko pozornosti. Ni vseeno, v kako topli vodi kopate otroka. Zavedati se morate, da vroča voda izsušuje kožo, zato je priporočljivo, da je do 34 stopinj Celzija. Odsvetuje se vsakodnevno kopanje, dovolj je le dvakrat do trikrat tedensko. Prhanje naj bo pogsoteje od kopanja. Redno menjavanje pleničk in zaščita pred draženjem kože s primernimi kozmetičnimi sredstvi je dobrodošla. Z ustreznimi otroškimi kremami ali pudrom preprečite plenični izpušaj in suhe kožne gubice. Če opazite, da je dovzetnejša za razne alergije, uporabljajte posebna kozmetična sredstva. Otrok naj se nikar ne izpostavlja nevarnim sončnim žarkom, na sprehod se odpravite, ko sonce ni najvišje, ob najbolj vročih dneh pa se zadržujte v senci.

 

Ustrezna izbira kozmetike

 

Nikar za nego otroške kože ne uporabljajte kozmetike za odrasle. Svojemu otroku privoščite le najboljše. Zavedajte se, da je vaš dotik prvi govor, ki ga razume vaš otrok. Božajte ga nežno in ga hkrati negujte z izbranimi kozmetičnimi sredstvi, ki vsebujejo ph vrednost, prilagojeno občutljivi otroški koži.

 

Generacije in generacije staršev zaupajo od leta 1978 blagovni znamki Becutan, ki se ponaša z najvišjo kakovostjo. V njihovi ponudbi je bilo sprva le pet izdelkov za higieno otroške kože, danes pa je več kot 26 osnovnih vrst izdelkov, s skoraj 50 različnimi oblikami pakiranja. Blagovna znamka je prisotna na več kot 10 trgih po vsem svetu. Zakaj jim starši tako zaupajo? Ker so kozmetične izdelke za nego in zaščito otroške kože zasnovali v sodelovanju s pediatri in dermatologi. Prav vsi so klinično in dermatološko preizkušeni, iz izbranih sestavin, pripravljeni po edinstvenih receptih, varnih za uporabo od prvega dneva po rojstvu. Kakovost izdelkov nenehno preverjajo in nadzirajo. Do sedaj so prodali že več kot 200.000.000 izdelkov, prodaja pa iz dneva v dan raste.

 

Becutan otroška krema

Vodilna v zbirki celotne otroške kozmetike Becutan je otroška krema z več kot 45.000.000 prodanimi kosi. Krema se lahkotno nanaša na kožo, se hitro vpija, po sestavi pa je popolnoma prilagojena potrebam najbolj občutljive otroške kože, saj so sestavine kakovostne in skrbno izbrane. Zaradi blage formule se jo lahko uporablja večkrat dnevno, pri čemer ni treba skrbeti, da bo prišlo do prezasičenosti kože. Krema je klinično in dermatološko testirana in prav tako razvita v sodelovanju s peditari in dermatologi. Lahko jo uporabljajo tako dojenčki, otroci kot tudi odrasli.  

Avtor: N. K.