S hladnejšim jesenskim vremenom smo se zavili v tople volnene puloverje in šale ter si obuli volnene nogavice. Da ne bodo izgubili svoje mehkobe, topline in oblike, smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, kako jih negovati.

1. Stilisti bi vam svetovali, da volnene puloverje po nošenju ne obesite na obešalnik, ampak lepo zložite v omaro, da se izognete temu, da se neenakomerno raztegnejo. Naučite otroke, kako in kam pospravijo svoje volnene puloverje, jopice, kape, šale, rokavice in nogavice.

2. Ni vseeno, kako in s čim perete volnena oblačila. Tako kot pri drugih tkaninah, morate tudi pri njih biti pozorni na to, kaj je zapisano na etiketi. Pozorno preberite in se držite navodil, da se izognete krčenju ali raztegnitvi.

3. Ko je čas za pranje, nikar temnega volnenega oblačila ne operite skupaj s svetlim. Naredite dva kupa.

4. Pred pranjem volnen pulover obrnite navzven.

5. Če ste opazili madež na volnenem oblačilu, ga pred pranjem obvezno odstranite.

6. Napolnite le polovico pralnega stroja.

7. Za pranje uporabljajte detergente, kot so Persil Universal Gel, Persil Universal Discs, Persil Sensitive Gel, Persil Color Gel, Persil Color Gel Lavender ali Persil Color Discs.

8. Program pralnega stroja nastavite na tistega, ki je primeren za pranje občutljivih tkanin in volne oz. za enostavno vzdrževanje. Teperatura naj bo do 40 stopinj Celzija.

9. Če se odločite za ročno pranje, volneno perilo namočite v vodi (ne sme biti prevroča), v katero ste dali detergent, in dobro sperite. Izogibajte se drgnjenju in ribanju. Vlažnih oblačil ne zlagajte na kup. Oblačil ne ožemajte, temveč zavijte v brisačo in rahlo stisnite.

10. Če imate to možnost, volnena oblačila sušite na ravni površini. Ne sušite jih na radiatorju ali direktno na soncu.


11. Likajte le, če je na etiketi zabeleženo, da je to primerno. Na likalniku nastavite program za likanje volnenih oblačil. Nikar jih ne likajte na zunanji strani.

 

O pranju, likanju in sušenju pa se otroci učijo tudi v igralni enoti Minicity, pralnici in sušilnici, ki je nastala v sodelovanju s partnerjema Henkel in B/S/H. Spoznajo, kako so prali v preteklosti in kako danes. Izvedo tudi, kako se je skozi zgodovino razvijala uporaba detergentov za pranje. Predstavi se jim posamezne produkte, ki jih uporabljamo pri pranju – pralni prašek in mehčalec. Pozorno prisluhnejo animatorjevi razlagi, kaj so pravzaprav lovilci barv. Naučijo se, kaj ponazarjajo posamezni simboli na etiketah tkanin in zakaj je pomembno, da jih poznamo pri pranju, sušenju in likanju. Vstopijo v svet razvoja Henklovih izdelkov, pralnih sredstev, ki poskrbijo za čistočo in svežino naših oblačil. Zapomnijo si prav vse o liniji pralnih sredstev Persil Sensitive in mehčalcu Silan Sensitive. Otroci so kot gobe, znanje skozi igro en dva tri osvojijo in poslej točno vedo, kakšna količina detergetnta in mehčalca sodi v dozirni prostor v pralnem stroju Bosch*, kako se le-tega uporablja oz. katere programe morajo izbrati.

 

Vljudno vabljeni, da skupaj z malčki obiščete pralnico in sušilnico v Minicityju, kjer vsak otrok postane to, kar si želi.

 

*Pralni in sušilni stroji so na voljo na spletu in v trgovinah Big Bang.

Avtor: N. K.