Kaj počnejo otroci v sklopu naravoslovnega dneva v Minicityju, smo izvedeli na brezplačnem seminarju za ravnatelje, vzgojitelje, učitelje in druge pedagoge. Na daljavo smo pokukali v določene igralne enote in spoznali, kakšne aktivnosti po določenem programu potekajo pod vodstvom usposobljenih animatorjev.

Na seminarju za ravnatelje, vzgojitelje, učitelje in druge pedagoge, kateri se je odvijal prek aplikacije Zoom v četrtek, 21. 4. 2022, smo dobili vpogled, kaj pravzaprav se skriva za vrati otroškega kreativnega mesta Minicity v Ljubljani. Ana Obal, vodja pedagoškega programa, nam je natančno predstavila, kako poteka obisk organizirane vrtčevske ali šolske skupine v malem mestu, kjer dobijo glavno vlogo otroci. Na začetku smo se s pomočjo kratkega videa sprehodili po ulicah, parkih, športni dvorani, avtohiši, banki, trgovini, mlekarni, založbi, turistični agenciji, zobozdravstvenem centru, karierni hiši, hiši strahov, tiskarni, porodnišnici in mnogih drugih poslovalnicah ter začutili, kaj pravzaprav določene igralne enote ponujajo. Bili smo navdušeni nad raznovrstnostjo in pestrostjo.   

 

Kaj je Minicity?

 

Minicity je otroško kreativno mesto, kjer otroci spoznavajo najrazličnejše poklice prek didaktične igre, igre vlog in s pomočjo edinstvenih pripomočkov. Namenjen je otrokom od drugega do 14. leta, obiščejo ga lahko kot zunanji obiskovalci ali kot zaključena skupina (vrtčevska skupina ali šolski razred).

 

Minicity tako lahko obiščete za kakšen določen tematski dan in na seminarju smo izvedeli, kako je, če ga izberemo za obisk v okviru naravoslovnega dneva. Seveda se lahko obisk različnih igralnih enot kombinira tudi za tehnični, športni ali kulturni dan, ali pa je preprosto to zaključni izlet. Za pomoč pri izbiri igralnih enot služi strokovno gradivo.

 

Povpraševanje za dveurni, triurni ali štiriurni obisk lahko pošljete TUKAJ.  

 

Ana Obal je izpostavila, da je mogoče Minicity z vrtčevsko ali šolsko skupino obiskati tudi online in se udeležiti delavnic.

 

Programi posameznih igralnih enot

 

Programi za posamezno igralno enoto nastanejo v sodelovanju s slovenskim gospodarstvom in javnimi institucijami, ki nam pomagajo oz. posodijo vsebino, iz katere se ustvari pravo doživetje. Programi so čim bolj pedagoško naravnani, dopolnjujejo in nadgrajujejo vrtčevske in šolske vsebine ter so povezani s cilji kurikuluma za vrtce in učnimi za šole. Tukaj domuje več kot 40 igralnih enot in v vsaki otroci spoznavajo vsaj en poklic, v večini pa mnogo njih. Ob večkratnem obisku tako lahko spoznajo več kot 100 poklicev. Programi so zastavljeni tako, da spodbujajo psihosocialni razvoj, krepijo razumevanje procesa dela in spoznavanje poklicev, domišljijo, radovednost, samostojnost, pri čemer dvigujejo samozavest pri otroku. Ključno je to, da se prilagajajo različnim starostim. Izvajajo jih animatorji, ki so večinoma študentje različnih pedagoških smeri in imajo veliko izkušenj z delom z otroki. Po različnih igralnih enotah imamo raznovrstne metode in oblike dela ter edinstvene in varne pripomočke, prilagojene njihovi velikosti, kateri otrokom izkušnjo dvigujejo na višjo raven. Ne gre za pripomočke, ki so jim na voljo vsak dan, ampak so resnično posebni. V Minicityju pridobijo izkušnje, ki jih doma ali kje druge iz različnih razlogov ne morejo. Na voljo so tudi male uniforme, da se lažje preobrazijo v določeno vlogo. Dobijo občutek, da je Minicity njihovo mesto, kjer so oni glavni in imajo oni ključno vlogo. V vsaki igralni enoti lahko otroci ali nekaj preizkušajo, ali pečejo, ali ustvarjajo izdelke, ki jih nato odnesejo domov.

 

Banka

 

Vodja animatorjev Tina Tavčar nam je predstavila banko, kjer se otroci srečajo z njenimi različnimi komponentami. Otroci spoznajo, kaj se počne na bančnem okencu, predstavi se jim dvig gotovine na bankomatu. Slednji pa je nekaj posebnega, saj izdaja Toli denar, ki ga uporabljamo v Minicityju. Skozi igro vlog postanejo bančni svetovalci, nič več jim nista neznana izraza, kot sta polog in dvig gotovine, odprejo bančni račun, se podučijo o varčevanju, kakšne bančne kartice poznamo, pokukajo v trezor in sef, odprejo bankomat z druge strani ... Zaupala nam je, da otrokom ni najbližja tema zgodovina plačevanja, vendar jim v Minicityju razložimo tako, da zelo hitro razumejo, kaj pomenijo blagovna menjava, kako in zakaj nekaj plačujemo ter kako lahko zaslužimo. Poudarek je na praktičnem prikazu.

 

Hiša plemenitih kovin

 

V hiši plemenitih kovin otroci spoznavajo plemeniti kovini, kot sta zlato in srebro. Podajo se na raziskovanje, kako ju pridobivajo, kako nastaneta, kakšna je zgodovina kopanja, v kakšni količini sta na Zemlji in kako pridemo do končnih produktov. Skozi didaktične dejavnosti se podučijo o njihovi tako uporabni kot naložbeni vrednosti. V njej animatorji razbijajo stereotipe o zlatu in srebru. V igralni enoti je tudi prav posebna zlata kocka, ki tehta 1 tono. Zelo zanimiva in priljubljena aktivnost je lov na skriti zaklad. S pomočjo različnih namigov, skritih po celotnem Minicityju, se dokopljejo do zaklada, ki se skriva v posameznem predalčku v hiši plemenitih kovin. In ta zaklad se potem pospremi še z dodatno razlago. Izjemno zabavno pa je otrokom iskati zlate kamenčke.

 

Srečno mesto

 

Srečno mesto predstavlja ključne oskrbovalne dejavnosti v Ljubljani, v njem so združena vsa podjetja Javnega holdinga Ljubljana. Otroci spoznavajo vsa področja dela, ki jih vključujejo LPP, Voka Snaga in Energetika Ljubljana. S pomočjo iger in dejavnosti spoznavajo veliko poklicev. Da otrokom približamo to bolj abstraktno tematiko, se pri igri otrokom pridružijo Vezalkarji, ki s svojim poslanstvom in zgodbami predstavijo dejavnosti zgoraj naštetih podjetij. Otroci se podučijo, kako s svojimi dejanji vplivamo na okolje, kako voda pride v naš dom, kaj je kanalizacija, zakaj voda ni samoumevna dobrina, kakšne čistilne naprave poznamo, zakaj lahko doma luč prižgemo z enim klikom, kako lahko varčujemo z energijo, kaj so obnovljivi in neobnovljivi viri, kako lahko kakovostno preživimo čas z družino, kako najhitreje pridemo od doma do prijatelja z avtobusom, kako se obnašamo na avtobusu, zakaj je to boljša izbira za prevozno sredstvo ... Uživajo v poskusih z vodo, gledališki delavnicah na odru, kjer se srečajo s ponovno uporabo stvari, ki jih imamo vedno na dosegu rok. Ponotranjijo zgodbo Vezalkarjev, njihovo odgovornost, spoštovanje, pogum, vztrajnost in hvaležnost. Igralna enota nosi pomembno trajnostno sporočilo, ki krepi naš odnos do okolja, saj nam le-ta ne sme biti samoumeven in moramo z njim ravnati spoštljivo in odgovorno.   

 

Ob zaključku smo izvedeli, da se nam v prihodnje še obetajo takšni brezplačni predstavitveni seminarji, zato vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Že kmalu pa se srečamo v Minicityju z vašo vrtčevsko ali šolsko skupino.    

Avtor: N. K.