Tudi letos lahko učenci in dijaki sodelujejo na mednarodnem natečaju za najlepše pismo. Tekmovanje je bilo sprejeto na kongresu Svetovne poštne zveze v Tokiu leta 1969 in uvedeno leta 1971, združuje pa nadarjene mlade, ki radi pišejo iz več tisoč šol iz več deset držav s celega sveta. Namen natečaja je krepiti svetovno pisemnost in izobraževanje med mladimi. Tema letošnjega mednarodnega natečaja je ''Napiši pismo vplivni osebi, zakaj in kakšne ukrepe bi morala sprejeti za zmanjšanje podnebne krize''.

 

Pošta Slovenija vabi učitelje slovenskega jezika, da pozovejo učence in dijake, stare od 9 do 15 let, k sodelovanju na mednarodnem natečaju za najlepše pismo. Otroci tako spoznavajo lepoto pisane besede in se urijo v veščini pisanja. Slovenski otroci so prvič na mednarodnem natečaju sodelovali leta 2016 in takrat je med več kot 980.000 pismi iz 64 držav učenka Osnovne šole Komandanta Staneta iz Dragatuša dosegla odlično tretje mesto. Leta 2018 pa je učenka iz Osnovne šole Beltinci bila nagrajena s posebnim priznanjem.

 

Tema letošnjega mednarodnega natečaja za najlepše pismo je bila sprejeta že novembra lani in se glasi ''Napiši pismo vplivni osebi, zakaj in kakšne ukrepe bi morala sprejeti za zmanjšanje podnebne krize''. David Dadge, programski vodja za komunikacije in dogodke pri Svetovni poštni zvezi je ob tej priložnosti dejal: ''Ko se svet sestane v Glasgowu na COP26 (konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah), da bi pomagal rešiti podnebno krizo, se lahko mladi počutijo izključeni, vendar so oni glasovi prihodnosti našega planeta. Tema tekmovanja v pisanju pisem prihodnje leto (op. leta 2022) omogoča mladim, da svoje voditelje pozovejo k spremembam, ki si jih srčno želijo.''

 

Tekmovanje, sprejeto na kongresu Svetovne poštne zveze v Tokiu leta 1969, združuje nadarjene mlade ljudi iz več tisoč šol v več deset držav s celega sveta. Natečaj je povezan z Agendo za trajnostni razvoj 2030, ki si prizadeva za vključujoče in pravično izobraževanje za vse. Sodelujoče države organizirajo nacionalno tekmovanje v pisanju pisem s podporo poštnih operaterjev in pogosto s pomočjo izobraževalnih organov. Vsaka država izbere nacionalnega zmagovalca in svojo prijavo odda na globalno tekmovanje, ki ga organizira Svetovna poštna zveza. Mednarodna žirija ocenjuje pisma in izbere zmagovalce ter prispevke, ki so vredni posebne omembe. Zmagovalec natečaja je razglašen 9. oktobra, na svetovni dan pošte.

 

Pošta Slovenije poziva zaiteresirane šole, da pošljejo le eno izbrano pismo najkasneje do 15. aprila 2022 na naslednji naslov: Pošta Slovenije d.o.o., Natečaj za najlepše pismo, Slomškov trg 10, 200 Maribor. Več o pogojih sodelovanja si lahko preberete TUKAJ. Najboljši za svoj uspeh prejmejo posebno medaljo (zlato za prvo mesto, srebrno za drugo in bronasto za tretje) in certifikat ter morebitne druge nagrade, če tako odloči SPZ. SPZ bo prejemniku zlate medalje morda ponudila tudi potovanje v Bern (Švica), kjer je sedež SPZ, ali ga nagradila z nadomestno nagrado. O tem odloča SPZ. Avtorji, katerih pisma so posebej omenjena, niso pa zasedli prvih treh mest, prav tako prejmejo certifikat ter morebitne druge nagrade, če tako odloči SPZ.