Izkoristite prekrasne jesenske dni in se z otroki odpravite na sprehod v bližnji park, na hrib ali v gozd. Takšen mini pobeg od vsakdnjih obveznosti bo odlično vplival na vaše psihično in fizično počutje. Nadihajte se svežega zraka, sprostite svoje misli in odženite viruse in bakterije stran. 

 

Sprehod za boljše zdravje

 

Med tednom ali za vikend si utrgajte nekaj minut ali še bolje kakšno uro za sprehod v naravi, saj bo to zelo dobro delo vašemu zdravstvenemu stanju. Sprehod je povsem brezplačen, potrebujete le udobno obutev, oblačila, ustrezna vremenskim razmeram, in obilico dobre volje. To je pravzaprav odlična rekracija, za katero ne potrebujete gimnastičnih, fitnes ali kakšnih drugih naprav. Kot pravijo: ''Pot pod noge.'' Ne samo da boste zmanjšali stres, zbudili hormon sreče in okrepili svoje mišice, skupaj boste z otroki preživeli kakovostno prosti čas. Preženite negativne misli in pozdravite radost.

 

Dolžino poti in trajanje hoje prilagodite najmlajšim družinskim članom. Pomembno je, da se gibate, da korakate po gozdni ali travnati stezi in globoko dihate svež zrak. Pri tem ni ključno, da ste tako hitri, da se zadihate, važno je, da aktivirate mišice, da roke pri hoji sledijo nogam. Namesto, da bi poležavali na sedežni pred televizijo, pojdite ven in izboljšajte svojo kondicijo. Bodite dober vzgled malčkom in tako poskrbite tudi jeseni za krepitev odpornosti.

 

Namig, če nimate časa za sprehod, lahko otrokom pokažete, da ste aktivni tudi drugače. Namesto z dvigalom se do stanovanja odpravite po stopnicah. V vrtec, šolo in službo pojdite peš. Do lokalne trgovine vam ni treba iti z avtomobilom. Vzemite si čas in se spontano sprehajate tudi po opravkih. Poskušajte tudi najmanjšo priložnost izkoristiti za sprehod.

 

Animacija otrok na sprehodu

 

Jeseni lahko na sprehodu opazujete, kako se je narava poigrala z barvami. Kdo bo znal našteti največ barv? Naberite kostanj in druge jesenske plodove. Nad takšno dejavnostjo so malčki precej navdušeni in ne bodo tarnali, kdaj se boste odpravili proti domov. Skupen čas lahko izkoristite tudi za mini učno uro. Predstavite jim, katere rastline in živali živijo v določenem okolju, kako se prehranjujejo, njihove navade, značilnosti ... Razložite jim, zakaj listava drevesa jeseni izgubijo liste, zakaj iglavci ne odvržejo iglic. Naberite različno listje in ustvarite najbolj domiseln družinski herbarij. Prisluhnite petju in poskušajte ugotoviti, kako se imenuje ptica.

 

Malica na sprehodu

 

Na sprehodu morate poskrbeti za zadostno hidracijo, zato vzamite s sabo naravno mineralno vodo Dana, ki je v različnih pakiranjih. V nahrbtnik pospravite tudi zdravo malico. Dobrodošlo je sadje: grozdje, banane, jabolka, šipek, hruške, slive ... Otroke lahko presenetite tudi z okusnim suhim sadjem: marelicami, rozinami, figami, dateljni ... ali oreščki: oreh, mandlji, pistacijami,arašidi, makadamijami., indijskimi oreščki ... ali doma pripravljenimi energijskimi ploščicami. Nikar ne prisegajte na sladke in slane prigrizke.   

 

Miren spanec po sprehodu

 

Po sprehodu boste vsi prijetno utrujeni. Sami boste uvideli, da boste bolje spali vso noč in vas ne bo pestila nespečnost. Otroci bodo zvečer en dva tri smuknili v postelje in sladko zaspali ob misli na prijetno preživete trenutke z mamo in očetom.

Avtor: N. K. 

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels