Ja, seveda, mi smo družina, ki sodi med strastne bralce in se tudi na počitnice ne odpravi brez knjig. Pri nas je vedno en kovček rezerviran za čtivo za sina, na dnu pa se najdejo tudi knjige zame in očka.

 

Tudi mi imamo vedno goro prtljage, ko se odpravljamo na daljše počitnice na morju. Vedno poskušam poiskati rešitev, kako se znebiti odvečne ''krame'', včasih mi uspe, včasih ne, in očka potem dela čudeže, da vse pospravi v avtomobil. Nikoli, ampak res nikoli pa se ne odrečem kovčku, polnem knjig za sina in naju. Vas že vidim, kako zmajujete z glavo in govorite: ''Pa saj greste na morje! Potrebujete le rokavčke, plavalno masko, lopatko, kanglico, žogo za vodo in kopalke.'' Oooo, ne! Nič ni lepšega, ko se sin že zelo zgodaj zjutraj zbudi in se usedemo pred šotor ter preberemo pravljico Pravi zaklad. Vsi v kampu še spijo, mi pa se že čisto potihem odpravimo v domišljijski svet. Spoznamo papagaja Jureta, gorilo Anito in leva Viktorja, ki najdejo skrinjo z zakladom. Pogumno se podamo od prve do zadnje strani, saj se ničesar ne bojimo. Ne jaz, ne očka, ne sin nismo prestari za pravljice. Mislim, da jih bomo brali vedno ... To je naš jutranji obred, ki je del morskega oddiha.

 

Ampak zakaj gora knjig med prtljago? Čakajte, pojasnim vam ... Kdaj nam pride še prav knjiga?! Ko je sonce zelo visoko, mi urno pobegnemo s plaže in se skrijemo v senco borovcev. Po kosilu si privoščimo počitek in tudi takrat je na sporedu branje. Čudovito se je pozibavati v viseči mreži, v naročju imeti sinka in brati Najčudovitejše zgodbe vseh časov. Napete in navdušujoče zgodbe nas popeljejo v daljne dežele s fantazijskimi živalmi in mogočnimi čarodeji. Ne manjka razburljivih prigod, odločnosti in pustolovščin, pospremljenih s slikovitim in šaljivim slogom.

 

Večeri so pri nas rezervirani za dolge sprehode ob morju, za sproščujoče pogovore in sanjarjenje ob sončnem zahodu. Priznam, da se na počitnicah ne držimo ustaljene rutine in gre sin kasneje v posteljo (hihii, ja, spalno vrečo). Ko že luna in zvezde močno svetijo ... In takrat si v našem malem šotoru, začasnem domu na najlepših počitnicah, vsak prižge svojo bralno lučko. Včasih sem sinu brala jaz, sedaj pa je že samostojen in lahkotno branje mu gre dobro od rok. Kljub temu da ni vsakdanje domače rutine, nikoli ne zaspi brez da bi pokukal v svet junakov, ki se skrivajo za platnicami odlične knjige. Obožuje takšne, v katerih nastopajo mogočni zmaji. V njegovi počitniški zbirki so tako Varuh zmajev v gradu, 1. del, 2. del in 3. del.

 

Ko pa nas na morju ujame nevihta ali pa ves dan dežuje, nam nikoli ni dolgčas. Goska Lučka in drugi junaki imajo za otroke pripravljene zanimive dodatne vsebine. Sin uživa, ko pomaga goski Lučki iz labirinta, ko se igramo, lisička, kaj rada ješ, išče besede, povezuje pike, poskuša najti izhod iz labirinta, šteje z gumbi, išče razlike ... Kot bi se igrali mini šolo, ampak takšno neobvezno, pri kateri sin ''kravžlja'' možgančke. Dežne kaplje nam nikakor ne pokvarijo vzdušja, ampak ure izkoristimo za prijetno kramljanje o knjigah, ki smo jih prebrali, poskušamo poiskati nauke v pravljicah in odkriti, kaj smo se ob junakih, ki nastopajo v njih, naučili.

 

Včasih se nam v našem pravljičnem svetu pridružijo tudi drugi otroci, iz sosednjega šotora, prikolice ali avtodoma. In potem imamo prave pravljične urice, ki jih vedno zaključimo z nekakšnim ustvarjanjem. Otroci poiščejo navdih v knjigi in dajo prosto pot domišljiji ...

Avtor: N. K.