Lara je v Minicityju animatorka in supervizorka. S ponosom pove, da je njen vzdevek Čajnica, saj vsak dan popije ogromno čaja. V prostem času je zagrizena športnica, saj je 16 let trenirala umetnostno drsanje. In ravno zato jo boste v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana največkrat našli v športni dvorani, kjer priredi najbolj zabaven disco ples.

 

''Obiskujem 3. letnik Zdravstvene fakultete v Ljubljani, smer delovno terapijo. Stara sem 21 let in po srednješolski izobrazbi sem kozmetična tehnica. Zdaj nadaljujem svojo pot v delovni terapiji, kjer najbolj uživam pri predmetih, kot sta pediatrija in duševno zdravje. V prihodnosti se vidim, kako delam v kakšni psihiatrični bolnišnici ali pa na pedopsihiatriji. Sem zelo kreativna, disciplinirana in igriva,'' nam je zaupala na začetku intervjuja Lara, animatorka in supervizorka v Minicityju.

 

Koliko časa že delaš kot študentka v Minicityju? Se spomniš mogoče svojega prvega razgovora za službo v Minicityju? Zaupaj nam, kako ti je bilo.

 

V Minicityju delam že skoraj dve leti kot študentka. Moja pot v Minicityju se je začela z razgovorom prek Zooma. Bila sem zelo živčna, saj nisem vedela, kaj lahko pričakujem. Spomnim se, da smo imeli razgovore po skupinah. Dobivali smo vprašanja, kako bi reagirali ob določenih situacijah. Jaz sem takrat zaradi treme bleknila neumnost in vsi smo se smejali. Mislila sem, da ne bom dobila službe, ampak naslednji dan sem dobila elektronsko sporočilo. Od takrat naprej sem članica Minicityjeve ekipe.

 

Kaj ti kot študentki pomeni delo v Minicityju?

 

Delo v Minicityju mi veliko pomeni, saj smo kot ljubka družina. Delati moramo veliko, vendar si stojimo ob strani. Delo mi je pomembno, saj se s tem tudi preživljam in gradim samo sebe. Tukaj dobivam veliko izkušenj na različnih področji. To pa me izpopolnjuje. Minicity nam omogoča, da dobimo veliko izkušenj za nadaljnjo poklicno pot.

 

Kako si določiš urnik vsak mesec oz. kako usklajuješ svoje šolske obveznosti z delom?

 

Urnik si določim tako, da najprej preverim celoten urnik predavanj. Nato dodam še ure, ki jih bom delala v Minicityju. Velikokrat mi to povzroča težave, saj obiskujem študij, pri katerem imamo vsak teden nov urnik. Vendar eden izmed velikih plusov pri Minicityju je ta, da ti omogoča fleksibilen urnik. Sem kar dobro z organizirana, saj delam v Minicityju kar veliko ur.

 

Opravljaš delo animatorke in supervizorke. V čem se tvoje delovne naloge razlikujejo? V kateri vlogi bolj uživaš?

 

Obe vlogi sta mi ljubi, vendar je velikokrat to odvisno od mojega počutja. V vlogi animatorke uživam, saj lahko delam raznolike animacije, krepim svojo domišljijo, ustvarjam, sem ves čas z otroki ipd. Kot supervizorki pa mi je všeč skrb za organizacijo animatorjev in materiala, deljenje izkušenj z drugimi animatorji in urejanje malega mesta.

 

Kako bi opisala delo z otroki? Je zahtevno ali zabavno?

 

Delo z otroki je lahko zahtevno ali pa najlepše doživetje v istem dnevu. Otroci so si med seboj zelo različni, tako kot smo si vsi ljudje med seboj.

 

Katera aktivnost, ki jo izvajaš z otroki ti je najbolj všeč? Ti je super, ker lahko pri tem uporabljate določene pripomočke?

 

Najraje z otroki izvajam kuharske in plesne delavnice, saj v obojem zelo uživam. Pri kuhanju mi je všeč, da z otroki spoznavamo različne začimbe in zelišča. Pri tem uporabljamo res veliko domišljije, tako da vedno poskušamo pripraviti zelo okusno jed. Ko plešemo, je lepo opazovati, kako otroci uživajo z mano. Res imamo nepozabno zabavo.

 

Nad katerimi programi igralnih enot si najbolj navdušena? Si se jih težko naučila?

 

Žal se ne morem odločiti, katera igralna enota mi je med ljubšimi, saj je vse odvisno od mojega počutja tisti dan oz. kaj me tisti dan navdušuje. Po navadi so mi ljubše tiste, kjer organiziramo različne aktivnosti in ustvarjamo. Pri učenju programov o teh hiškah nisem imela preveč težav, saj so nam jih supervizorke zelo dobro predstavile. Seveda ni šlo vse takoj gladko, ampak sčasoma sem se naučila.

 

Zakaj bi delo animatorja v Minicityju priporočala drugim, ki se izobražujejo v pedagoških smereh?

 

Minicity bi priporočala vsem, ki želijo v prihodnosti delati z otroki. Tukaj se res srečujemo z različnimi otroki in dobivamo takšne izkušnje, ki jih je težko dobiti v določenih ustanovah. Naučiš se biti iznajdljiv, natančen in tudi komunicirati s starši.

 

Kakšen mora biti, po tvojem mnenju, animator otrok?

 

Animator otrok mora biti ''odštekan'', pozitivno naravnan, imeti mora otroka v sebi, discipliniran, iznajdljiv, ustvarjalen itd. Zanimati ga morajo različna področja, saj se tako lažje znajde v Minicityju.

 

Je potemtakem dobro, da je vedno dobre volje? Da v igri vedno prebudi otroka v sebi?

 

Animatorstvo je delo, pri katerem mora biti oseba vedno dobre volje, saj zato prihajajo otroci k nam. Da jih nasmejimo. Veliko pa seveda k dobri animaciji pripomore tudi to, da se animator spusti na nivo otrok.

 

Ob obisku večjih skupin animatorji med seboj sodelujete. Kaj je takrat ključno?

 

Ko imamo na obisku večje skupine, je zelo pomembna organizacija. Takrat si moramo dobro razporediti delo. Med seboj moramo dobro komunicirati.

 

Zagotovo se ti je v spomin vtisnila kakšna šaljiva prigoda iz malega mesta, kaj ne?

 

Spomnim se svojega prvega poletja v Minicityju, ko sem bila zadolžena za počitniško varstvo. Z otroki smo pripravljali zajtrk. Mešali smo smootije. Sadje smo dali v mešalnik, vendar smo pozabili na pokrov. In tekočina je bila kar na enkrat povsod na meni. Vsi smo se smejali.

 

V Minicityju otroci spoznavajo poklice. Kako si se ti odločila, da boš postala delovni terapevt? Je to tvoj sanjski poklic?

 

Za poklic sem se odločila zelo pozno, tik pred zajci, ko se je bilo treba vpisati na fakulteto. Prepričali so me informativni dnevi. Ta poklic mi je resnično všeč, saj moramo kot delovni terapevti biti dosti ustvarjalni. Že od otroštva rada pomagam ljudem. Kot delovni terapevti pa sledimo sloganu: ''Zdravnik mi je rešil življenje, delovni terapevt ga je naredil vrednega.''