Ne odvrzite rabljenih svojih in otrokovih oblačil ter obutve v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Mestna občina Ljubljana je v sodelovanju z javnim podjetjem Voka Snaga in organizacijo Humana postavila zabojnike za ločeno zbiranje rabljenih oblačil, obutve in hišnega tekstila.

 

Naj vaša rabljena oblačila in obutev ne končajo v zabojnikih za mešane komunalne odpadke. V Sloveniji je veliko trgovin z rabljenimi oblačili, katere jih bodo z veseljem sprejele. Prav tako poteka veliko projektov v želji zmanjševanja količin zavrženega tekstila, saj so le-ti najhitreje naraščajoča vrsta odpadkov v Evropski uniji.

 

Ločeno zbiranje odpadnega tekstila in oblačil obvezno v vseh državah članicah Evropske unije

 

S 1. januarjem 2025 namreč bo ločeno zbiranje odpadnega tekstila in oblačil postalo obvezno v vseh državah članicah Evropske unije.

 

Zato v luči napovedanih zakonskih zahtev in zavezanosti Mestne občine Ljubljana h krožnim praksam in zmanjševanju nastajanja odpadkov ter ponovni uporabi (strategija ''Zero Waste'') začenjajo s pilotnim projektom zbiranja oblačil in obutve.

 

Projekt so razvili v sodelovanju z organizacijo Humana, ki je zagotovila ustrezne zabojnike in njihovo redno praznjenje ter nadaljnje primerno ravnanje z zbranim odpadnim tekstilom. Podprite tudi vi pilotni projekt zbiranja oblačil in obutve v Ljubljani in odnesite majice, hlače, puloverje, nogavice, čevlje, pa tudi zavese, brisače, torbice ... v zabojnik za tekstil. Ravnajte odgovorno in premišljeno.

 

Lokacije zabojnikov za rabljena oblačila in obutev

 

Poiščite zabojnik in vanj odložite rabljeni tekstil in obutev. Nahajajo se na 10 lokacijah zbiralnic oz. ekootokov, in scier na Aljaževi, Fabianijevi, Krimski in Postojnski ulici, Jarški in Dunajski cesti, na Livadi, ulici Ob Ljubljanici, v soseskah Murgle in Rožna dolina. Rabljena oblačila in obutev lahko prinesete tudi v oba ljubljanska zbirna centra, in sicer na Barju in Povšetovi ulici. Tu bodo tudi redno spremljali zbrane količine in sestavo oblačil, obutve, hišnega tekstila ...