Prišla je pomlad in z njo se počasi prebuja tudi narava, ki kar kliče po tem, da več časa preživimo na prostem. To je tudi čas, ko se prelevimo v male in velike vrtnarje ter začnemo urejati okolico domov in vrtičke. Zagotovo pa se vam pri tem poraja vprašanje: ''Kam lahko odvržem veje, pokošeno travo, listje ipd.?''

 

Vej, pokošene trave, plevela, posušenih rož in drugih ostankov po urejanju vrtov in okolice ne smete odvreči v naravo

 

Čas je, da si uredite okolico domov, da vam bo v ponos, da se boste lahko na terasi ali travniku igrali, senčili, brali knjigo, organizirali piknik, uživali ob pogledu na urejene gredice, polne raznobarvnih rož in grmičke ... Čas je, da pripravite svoje vrtove za novo sezono, ki vam bo prinesla bogastvo domače zelenjave. Čas je, da poskrbite tudi svoje sadovnjake. In ja, pri tem nastane tudi veliko odpadkov, toda pozor! Zmotno smo prepričani, da lahko veje, pokošeno travo, plevel, posušene rože in druge ostanke po urejanju vrtov in okolice odvržemo v naravo, zato ker so biološko razgradljivi. Zavedati se moramo, da vsak odpadek v naravi povzroča motnje v naravnih procesih, deluje odbijajoče in predstavlja nevarnost za ljudi in druga živa bitja. Takšni odpadki so lahko vir širjenja invazivnih tujerodnih vrst, vir bolezni, povečujejo pa tudi požarno ogroženost.

 

Zapomnite si, da odpadke, ki nastanejo pri urejanju vrta in okolice doma, odložite v rjavi zabojnik za bioodpadke. Če je odpadkov več, kot jih lahko odložite v zabojnik, pa jih lahko pospravite tudi v posebne rjave tipizirane vrečke, ki jih lahko kupite prek spletne trgovine in v Centru ponovne uporabe na Povšetovi ulici 4, v Ljubljani. Ne pozabite vrečk na dan odvoza bioodpadkov postaviti na prevzemno mesto poleg rjavega zabojnika. Druga možnost je, da te odpadke pripeljete v zbirni center Javnega podjetja Voka Snaga, na Povšetovo ulico 2 ali na Cesto dveh cesarjev 101 v Ljubljani. Odvoz zelenega odreza lahko proti plačilu tudi naročite. Za več informacij so v podjetju dosegljivi na telefonski številki 01 477 96 00 in prek elektronske pošte vokasnaga@vokasnaga.si. V veliko pomoč vam je lahko tudi aplikacija Moji odvozi, s pomočjo katere lahko spremljate urnik odvoza bioloških odpadkov. Uredite si lahko tudi brezplačni SMS-opomnik, ki vas dan pred praznjenjem posameznega zabojnika opozori na odvoz.

 

Srečno mesto v Minicityju

V kreativnem otroškem mestu Minicity domuje Srečno mesto, ki je zraslo v sodelovanju tudi z Javnim podjetjem Voka Snaga. Otrokom se v Srečnem mestu pridruži zeleni buler Hubert, simpatični junak iz skupine prijateljev Vezalkarjev. Uči jih, zakaj je treba ločevati odpadke in v kateri zabojnik sodijo. Skupaj z njim spoznajo, kakšne barve je zabojnik, namenjen biološkim odpadkom, in kaj vse so pravzaprav biološki odpadki. Zabavne in poučne aktivnosti potekajo pod vodstvom usposobljenega animatorja.

Avtor: N. K. 

Fotografija: Pexels