Za vami je prečudovit družinski vzpon na bližnji hrib v popolni pohodni obutvi, ki je poskrbela, da so bili vaši koraki lahkotni. Preživeli ste čudovit dan v objemu narave, se nadihali svežega zraka in si ustvarili nepozabne spomine. Sedaj pa vas čaka manj prijetno opravilo, a še vedno je lahko zabavno. Kako bo čiščenje pohodne obutve potekalo čim bolj preprosto in boste obenem poskrbeli, da bo takšna kot nova, vam podajamo v nasvetih, ki jih je za vas pripravilo podjetje Alpina.

 

Prav vsi, tako otroci kot tudi vi, se lahko pohvalite, da ste našli ustrezno obutev, ki vam omogoča brezkrbne izlete na griče, hribe in planine. Obožujete sončne dneve, ko lahko osvojite višave in občudujete okolico z vrha. Da bo vaša obutev trajala in bo idealna tudi za nove družinske pohode, ji morate zagotoviti primerno nego s tremi cilji – zagotoviti ji morate ustrezno vodoodbojnost, obdržati zračno prepustnost, obliko in videz. Ampak kako?

 

Kot najprej naj bo to zabavna aktivnost za vso družino. Tudi tako lahko preživite čas skupaj. Med delom lahko otroka marsikaj novega naučite, obenem pa je to idealna priložnost za obujanje spominov na izlet in načrtovanje novih avantur v pohodnih čevljih.

 

Čiščenje

 

Čas je, da ustrezno nego in čiščenje predstavite tudi otrokom. Priskrbite si vse potrebne pripomočke (vodo, krpo, ščetko) in se skupaj lotite vzdrževanja vaše pohodne obutve. Ko pridete domov, je najbolje, da najprej izvlečete vložke in pustite, da se čevlji posušijo ter prezračijo. Ne pozabite, da morate pred obdelavo s sprejem in čiščenjem odstraniti vezalke. Čiščenja notranjosti se lotite nežno, in sicer z vlažno krpo ali mehko ščetko. Odličen trik za sušenje je, da čevlje napolnite s časopisnim papirjem, nikar pa jih ne sušite direktno na soncu ali grelnem telesu. Impregnirajte z brezbarvnim sprejem in/ali kremo tik, preden se posušijo. Priporočajo, da v usnjene dele obutve najprej dobro utrete kremo s krtačo in nato v tankem sloju po zunanji strani nanesete še sprej.

 

Impregnacija

 

Zakaj je tako pomembno impregnirati pohodno obutev? ''Impregnacijska sredstva oprimejo površine usnja, tudi prodirajo vanj. Tako vanj vnašamo dodatna maščobna sredstva, ki preprečujejo vdor vode skozi naravne pore. Priporočamo, da v predelu stika usnja s podplatom mastite nekoliko manj (ne glede na to, s katerim sprejem ali mastjo usnje ščitite),'' svetujejo v Alpini. In opozarjajo, da se ne ustrašite, saj bo mast nekoliko potemnila barvo usnja.

 

Minicity ONLINE

 

O čiščenju čevljev, njihovi zgodovini in procesu izdelave, materialih, vrsti obutve, poklicu čevljarja in še marsikaj drugega pa lahko otroci spoznajo tudi na brezplačnih spletnih delavnicah, ki potekajo pod okriljem kreativnega otroškega mesta Minicity. V njem domuje tudi prava čevljarska delavnica, ki je nastala v sodelovanju s partnerjem Alpina. Vse o programu Minicity ONLINE si lahko preberete tukaj, kjer tudi zbiramo prijave.

Avtor: N. K.