Otroci, stari od 15 do 18 mesecev, začnejo razumeti koncepte, ki vodijo do hvaležnosti. Začnejo razumeti, da so odvisni; da mama in oče delata stvari namesto njih, da pogosto izvajata dejanja, da jih osrečita. Do drugega ali tretjega leta starosti otroci govorijo o tem, da so hvaležni za določene predmete, hišne ljubljenčke in ljudi. Do četrtega leta starosti razumejo, da so hvaležni ne le za materialne stvari, kot so igrače, ampak tudi za dejanja prijaznost, ljubezen in skrb. Kako jih lahko naučimo hvaležnosti?

 

Dober vzgled

 

Otroci se na vse načine zgledujejo po svojih starših, zato uporabljate besedi prosim in hvala, ko se pogovarjate z njimi. Vztrajajte, da tudi oni uporabljajo ti dve besedi. Navsezadnje se "dobre manire in hvaležnost prekrivata," pravi svetovalka za bonton v New Yorku Melissa Leonard, mati dveh hčera.

 

Vključite hvaležnost v svoj vsakdanji pogovor

 

Skušajte v vsakdanje pogovore vtkati spoštovanje preprostih stvari. Eden od načinov, kako povečati hvaležnost doma, je, da izberete del dneva za "hvaležnost". Preizkušena metoda: otrok naj pove, kaj dobrega se je danes zgodilo. To lahko postane del pogovora za večerjo.

 

Otrok naj pomaga

 

Vsem nam se zgodi - otroku naložite opravke, vendar ga je preveč ''mučno'' gledati, kako traja celo večnost, da pospravi mizo, kako naredi velik nered z mešanjem testa za palačinke. Vedno ste v skušnjavi, da to storite sami. Toda več kot naredite zanj, manj bo cenil vaš trud. S sodelovanjem pri preprostih gospodinjskih opravilih, kot je hranjenje psa ali zlaganje umazane posode v pomivalni stroj, se otrok zaveda, da vse to zahteva trud.

 

Aktivno lahko tudi sodeluje pri pomoči nekomu drugemu. Skupaj lahko pripravita kolačke za bolnega soseda. Ko mešata testo ali dodajata posip, se pogovorita o tem, kako jih pripravljata za posebno osebo in kako vesela bo.

 

Spodbujajte velikodušnost

 

Svoje igrače in oblačila lahko podarijo otrokom, ki jih potrebujejo. Predstavite jim kakšno dobrodelno društvo in pomagajte zbrati materialne dobrine ter finančna sredstva za družine iz šibkejšega okolja. Lahko postanejo tudi prostovoljci pri gasilskem ali kakšnem drugem društvu.

 

Zahvala

 

Ko je otrok za nekaj hvaležen, lahko to tudi zapiše in v pismu sporoči babici, dedku, prijatelju ... Lahko pošlje tudi zahvalno SMS sporočilo, mail ali pokliče osebo, ki je nekaj lepega storila zanj ali mu nekaj podarila. Naučiti se mora na glas in samozavesno reči hvala, ko nekaj dobi, ko mu kdo pridrži vrata, ko mu nekdo posreže kosilo ...

 

Vadite reči ne

 

Seveda otroci ves čas prosjačijo za igrače, računalniške igrice in sladkarije. Težko vam bodo hvaležni, če boste ugodili vsaki njihovi želji. Če velikokrat rečete ne, je toliko slajše reči da.

 

Bodite potrpežljivi

 

Ne morete pričakovati, da se bo hvaležnost razvila čez noč – zahteva tedne, mesece, celo leta. Ampak verjemite, nagrajeni boste.

 

Preživite preobilje prazničnih daril

 

Omejite obdarovanje

Držite se pravilnika brez daril: prijateljev na vsakdanjih skupnih igralnih uricah ne obdarujemo.

 

Počasi odpirajte darila za božič ali novo leto

Namesto neučakanega odpiranja daril in trganja ovojnega papirja, naj vsak družinski član počasi odpre svoje darilo. Počaka naj, da bo na vrsti on za prejem svojega. Naj bo to ritual obdarovanja. Tako bo vsak izmed vas imel možnost za nekaj trenutkov hvaležnosti.  

 

Naj ne dobi vseh daril naenkrat

Če veste, da ga bodo obdarovali tudi vaši prijatelji in sorodniki, naj ne dobi vseh daril isti dan. Lahko kakšnega skrijete in ga z njim razveselite, ko bo zunaj deževalo in mu bo dolgčas ter mu takrat date krila za novo igro.

 

Večji poudarek dajte praznovanju

Med prazniki se posvetite skupni peki piškotov, okraševanju drevesa, obisku babice in dedka, sprehodu po okrašenem mestu ...

 

Skupaj kupita darila za druge

Naj vam pomaga v trgovini izbrati darila za sorodnike, še bolje, lahko jih ustvari sam (nariše risbico, iz odpadnega materiala izdela okrasek, speče piškote ...). Otroci postanejo neizmerno zadovoljni ob dajanju daril, ko vidijo, da obdarovanec ali vi izrazite hvaležnost za to, kar so vam podarili.  

 

Prirejeno po prispevku, objavljenem na Parents.

Photo by Artem Podrez from Pexels