Izbira poklica, kaj bo počel v službi, kaj bodo njegove naloge na delovnem mestu, ni lahka. Toda, če pomislite, nad čim se je navduševal kot malček, katere interesne dejavnosti je obiskoval, v čem uživa v prostem času, kateri so njegovi najljubši predmeti v šoli, potem mu boste lahko svetovali, katera srednja šola ali fakulteta je najbolj ustrezna zanj. Svoj sanjski poklic pa lahko odkrije tudi v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana, kjer vsak otrok v več kot 40 unikatnih igralnih enotah postane to, kar si želi.

 

Kako bo lažje našel tisti poklic, ob katerem mu bo zaigralo srce? Kaj je vaša vloga na tej poti, da odkrije sanjski poklic?

 

Igranje, igranje, igranje ...

 

Podpirajte ga v njegovih sanjah in željah tako, da mu stojite ob strani pri zgodnji igri. Se najraje igra s kockami in iz njih gradi zapletene kreacije? Mogoče pa najraje prebira zgodovinske knjige ali se vrti po kuhinji in pomaga peči pecivo ... Ne glede, kakšna aktivnost mu pričara nasmeh na obraz, je to tista, ki ga lahko vodi skozi življenje.

 

Vpišite ga na interesno dejavnost po njegovi želji

 

Pogovarjajte se z otrokom in mu prisluhnite, katero interesno dejavnost želi obiskovati, v čem želi pridobiti nova znanja in razširiti obzorje. Spremljajte, kako z velikim zanimanjem in radovednostjo obiskuje tečaj angleškega jezika, šah, plavalni tečaj, pevski zbor, novinarski krožek, plesne urice ... Izbere naj aktivnost, ki ga vsakodnevno osrečuje, mu da vseživljenjske lekcije in notranje bogati. Motivirajte ga, da vztraja pri svojem izboru in se preizkusi ter nadgrajuje pridobljene veščine.

 

Prepoznajte njegove talente

 

Veliko pozornosti posvetite tudi njegovim talentom, ker na podlagi njih lahko tudi koraka poklicu naproti. Se v njem skriva umetnik ali znanstvenik? Sledi naj svojemu klicu in odkrije, česa vse je sposoben. Ključno je to, da sprejme svojo nadarjenost na določenem področju odprtih rok in tako pluje proti uspehu.

 

Psihološki testi lahko dajo odgovor

 

Na podlagi psiholoških testov, ki jih opravlja v zadnji triadi osnovne šole, prav tako lahko izve marsikaj o sebi. Rezultati mu bodo pomagali pri usmeritvi in izbiri srednje šole, ki jo bo obiskoval z največjim elanom in zanosom.

 

Na informativnih dnevih lahko izve vse o srednji šoli

 

Nič hudega ni, če tik pred vpisom še ne ve, katero srednjo šolo bo vpisal, kajti možnost ima, da jih nekaj obišče skupaj z vami na informativnem dnevu v osmem in devetem razredu. Predstavili mu bodo program določene šole, lahko bo poklepetal z učitelji in srednješolci ter iz prve roke izvedel, kakšni predmeti in praksa ga čakajo. Svetujte mu, naj zaupa sebi, da bo našel tisto, v katero bo z veseljem zjutraj vkorakal in komaj čakal, da se nauči nečesa novega. Mogoče je ravno on bodoči računalničar, medijski tehnik, novinar, trgovec, krojač, spletni oblikovalec, bankir ... Zazre naj se globoko vase in posluša svoje srce ter razum.

 

Pokažite mu, kaj počnete v službi

 

 

Male glave se pogosto sparšujejo: ''Kako je videti delovni dan in kaj počnejo odrasli v službi?'' Dogovorite se s šefi, da otrok spozna vaše delovno okolje. Večkrat mu pripovedujte, kako ste preživeli dan, ko nista bila skupaj. Pojasnite mu, ali ste morali zlagati police, frizirati, računati davke, pisati članke, pripravljati oddajo, snemati, nastopati, analizirati podatke, zdraviti druge, pripravljati dogodek, šivati, prodajati oblačila, skrbeti za okolje, čistiti pisarne, risati načrte, popravljati avtomobil, kuhati malice ... Poskušajte skozi pripoved razložiti, ali je takšno delo psihično ali fizično naporno, kako v njem uživate, kaj doprinesete z delom sebi in družbi, kako ste za opravljeno delo plačani, kaj so prednosti in slabosti takšnega poklica itd. Podajte mu čim več podatkov, ki mu bodo koristili, da tudi sam odkrije pravi poklic zase. 

 

Naj bo dober opazovalec

 

Opozorite ga na to, da v vsakodnevnem življenju dobro opazuje, kaj počnejo odrasli okrog njega. Naj ima oči na pecljih na poti do šole, kako prometnik in policist skrbita za red v prometu, učiteljevo delo naj sprejme zelo resno, v trgovini naj spoštuje delo prodajalca, blagajnika in skladiščnika, na pošti naj preveri, kako poteka oddaja pošiljk, zvečer naj si pogleda, kako poroča voditelj informativne oddaje, nikar naj ne spregleda, kako je čistilec počistil blok, kako je smetar odpeljal smeti, kako gradbeniki gradijo blok nasproti vašega doma, kako računalničar popravlja vaš računalnik, kako vam svetovalka za modo pomaga izbrati oblačila, kako frizerka striže očka, kako voznik vozi avtobus ipd.

 

Pripeljite ga na obisk v kreativno otroško mesto Minicity

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana v podobi majhnega mesta, ki ga gradijo ulice, prodajalna, televizijski studio, finančna, zavarovalniška in računalniška hiša, porodnišnica, tiskarna, športna dvorana, policijska in gasilska postaja, adrenalinski park, športna dvoranja, pekarna, banka, hiša dobrega počutja, turistična agencija, papirnica, pralnica in sušilnica, avtohiša, hiša plemenitih kovin, lesarska delavnica, železniška postaja, skratka v več kot 40 edinstvenih igralnih kotičkov lahko postane to, kar si želi. Pod vodstvom usposobljenih animatorjev lahko na zabaven in obenem poučen način pridobi različne veščine ter okrepi svoje socialne, spoznavne, osebnostne, emocionalne ... prvine. S posebnimi pripomočki in orodji, ki jih uporabljajo osebe pri svojem poklicu v realnem življenju, lahko dobi vpogled, s kakšnimi nalogami in izzivi se srečujejo. V Minicityju raziskuje, molze, prodaja živila, vodi radijsko oddajo, riše, piše knjigo, ustvarja iz lesa, tiska fotografijo, pleše, skače, pleza, čisti ocean, eksperimentira z vodo, rešuje uganke, programira, izdeluje, išče zaklad, izstavlja račun, popravlja avtomobil, vozi avtobus ali vlak, previja dojenčka, usmerja promet, potuje po svetu, peče piškote, naredi jogurt, varčuje denar, gradi hišo, posadi rože, snema televizijsko oddajo in še marsikaj drugega. Pripeljite ga na obisk v malo mesto, kjer se resnično lahko preizkusi v številnih različnih vlogah ter doživi izvrstno izkušnjo, ki mu bo za vedno ostala v spominu in mu bo prav gotovo pripomogla k lažji izbiri karierne poti. V Minicityju postane vsak otrok to, kar si želi. V Minicityju vsak otrok odkrije svoj sanjski poklic.

 

Avtor: N. K.