Izbira poklica, kaj boš počel v službi, kaj bodo tvoje naloge na delovnem mestu, ni lahka izbira. Toda, če pomisliš, nad čim si se navduševal kot malček, kaj so tvoji konjički, v čem uživaš v prostem času, kateri so tvoji najljubši predmeti v šoli, katera znanja nadgrajuješ z brskanjem informacij po svetovnem spletu in knjigah, boš hitro dobil odgovor. Če združiš vse to, ob čemer ti srce zaigra, boš našel pravo pot, se ustrezno odločil pri izbiri srednje šole in fakultete. Spoznal boš, kaj si želiš postati v prihodnosti, vizualiziral si boš svojo karierno pot, delovno mesto in zadolžitve, ob tem pa se boš prijetno počutil.

 

Uživaj v igri

Starši te podpirajo v tvojih sanjah in željah tako, da ti stojijo ob strani pri zgodnji igri. Se najraje igraš s kockami in iz njih gradiš kocke? Mogoče pa najraje prebiraš zgodovinske knjige, ali se vrtiš po kuhinji in pomagaš peči mamici pecivo. Ne glede, kakšna aktivnost ti pričara nasmeh na obraz, je to tista, ki te lahko vodi skozi življenje.

 

Vpiši se na tečaj

Pogovarjaj se z mamo in očetom odkrito ter jima zaupaj, katero interesno dejavnost želiš obiskovati, ker želiš pridobiti nova znanja in razširiti svoje obzorje. Z velikim zanimanjem in radovednostjo obiskuj tečaj angleškega jezika, šah, plavalni tečaj, pevski zbor, novinarski krožek, plesne urice ... izberi aktivnost, ki te vsakodnevno osrečuje, ti da vseživljenjske lekcije in notranje bogati. Vztrajaj pri svojem izboru in se preizkusi ter nadgrajuj pridobljene veščine.

 

Spoznaj svoje talente

Veliko pozornost posveti tudi svojim talentom, ker na podlagi njih lahko tudi korakaš poklicu naproti. Se v tebi skriva umetnik ali znanstvenik? Sledi svojemu klicu in odkrij, česa vse si sposoben. Sprejmi svojo nadarjenost na določenem področju odprtih rok in tako boš plul proti uspehu.

 

Psihološki testi

Na podlagi psiholoških testov, ki jih opravljate v zadnji triadi osnovne šole, prav tako lahko izveš marsikaj o sebi. Rezultati ti bodo pomagali pri usmeritvi in izbiri srednje šole, ki jo boš obiskoval z največjim elanom in zanosom.

 

Informativni dnevi

Nič hudega ni, če tik pred vpisom še ne veš, katero srednjo šolo bi vpisal, kajti možnost imaš, da izbrane obiščeš skupaj s starši na informativnem dnevu v osmem in devetem razredu. Predstavili ti bodo program določene šole, lahko boš poklepetal z učitelji in srednješolci ter iz prve roke izvedel, kakšni predmeti in praksa te čakajo. Zaupaj sam sebi, da boš našel tisto, v katero boš z veseljem zjutraj vkorakal in komaj čakal, da se naučiš nečesa novega. Mogoče si ti bodoči računalničar, mogoče medijski tehnik, novinar, trgovec, krojač, spletni oblikovalec, bankir ... Zazri se globoko vase in poslušaj svoje srce in razum.

 

Pozanimaj se, kaj počneta mama in oče v službi

Kako je videti delovni dan, kaj počnejo odrasli v službi, ti lahko pokažeta mama in oče. Dogovorite se, da spoznaš njuno delovno okolje, večkrat pa ju povprašaj, kako sta preživela dan, ko niste bili skupaj. Sta morala osem ur zlagati police, frizirati, računati davke, pisati članke, pripravljati oddajo, snemati, igrati igro, analizirati podatke, zdraviti druge, pripravljati dogodek, šivati, prodajati oblačila, skrbeti za okolje ...? Poskušaj skozi njuno pripoved ugotoviti, ali je takšno delo psihično ali fizično naporno, kako v njem uživata, kaj doprineseta z delom sebi in družbi, kako sta za opravljeno delo plačana, kaj so prednosti in slabosti takšnega poklica itd. Pridobi čim več podatkov, ki ti bodo koristili, da tudi sam odkriješ pravi poklic zase. 

 

Dobro opazuj

V vsakodnevnem življenju dobro opazuj, kaj počnejo odrasli okrog tebe. Bodi pozoren na poti do šole, kako prometnik in policist skrbita za red v prometu, učiteljevo delo sprejmi zelo resno, v trgovini spoštuj delo prodajalca, blagajnika in skladiščnika, na pošti preveri, kako poteka sprejem in oddaja pošiljk, zvečer si poglej, kako poroča voditelj informativne oddaje, ne spreglej, kako je čistilec počistil blok, kako je smetar odpeljal smeti ipd.

 

Obišči kreativno otroško mesto Minicity

V kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana v podobi majhnega mesta, ki ga gradijo ulice, kreativni park, prodajalna, televizijski studio, restavratorska, finančna, zobozdravstvena, računalniška hiša, porodnišnica, založba, tiskarna, športna dvorana, čevljarska delavnica, policijska in gasilska postaja ter še drugi tematski kotički, lahko spoznaš svoj sanjski poklic. Pod vodstvom usposobljenih animatorjev lahko na zabaven in obenem poučen način pridobiš različne veščine ter okrepiš svoje socialne, spoznavne, osebnostne, emocionalne prvine. S posebnimi pripomočki in orodji, ki jih uporabljajo ljudje pri svojem poklicu v realnem življenju, boš dobil vpogled, s kakšnimi nalogami in izzivi se srečujejo. V Minicityju boš raziskoval, molzel, prodajal, vodil oddajo, risal, pisal, ustvarjal, tiskal, restavriral, plesal, skakal, čistil, eksperimentiral, reševal uganke, programiral ... Vabljen, da se sprehodiš po malem mestu in se preizkusiš v številnih različnih vlogah ter doživiš edinstveno izkušnjo, ki ti bo za vedno ostala v spominu in ti bo prav tako pripomogla k lažji izbiri karierne poti. V Minicityju postani to, kar si želiš! Povabi prijatelje in sošolce ter skupaj preživite malce drugačen dan v iskanju sanjskega poklica. Minicity vam zagotavlja smeh, zabavo, nova odkritja in spoznanja, hkrati pa vam ne bo dolgčas, kajti tu se ves čas dogaja. Ker je vsega preveč za eno popoldne, pridite znova. Z letno vstopnico ste lahko tu od 10. ure do 20. ure od ponedeljka do sobote in od 10. ure do 18. ure v nedeljo, vse dodatne informacije dobite na minicity.si. Več kot 355 dni letno se lahko preizkusite v različnih vlogah in poiščete tisto, ob kateri vam srce zaigra.

 

Srečno! Ekipa kreativnega otroškega mesta Minicity ti želi, da boš našel svoj poklic, ki ga boš s ponosom opravljal.

Avtor: N. K.