Boste kmalu postali starši in rabite večji avtomobil ali pa razmišljate o nakupu novega družinskega? Pred vami je odločitev, ki mora biti premišljena, saj morate izbrati takšnega, ki bo ustrezal tako vam, kot tudi partnerju in enemu ali več otrokom. Da boste pred dom pripeljali popoln avtomobil, s katerim boste premagovali vsakdanje cestne ovinke od doma do vrtca, šole, službe in trgovine, v katerem boste uživali na kratkih in dolgih vožnjah, ki vas bodo vodile na nepozabne izlete in počitnice, smo zbrali nekaj koristnih nasvetov.

Kot prvi kriterij pri nakupu avtomobila morate postaviti velikost vozila. Vas mika manjši ali večji enoprostorec, karavan ali družinski avtomobil? Potrebujete avtomobil, da vozite otroke v avtosedežih do vrtca in nazaj domov? Ga uporabljate tudi za večje nakupe? Z njim večkrat pobegnete v hribe ali na morje? Če ste na zadnja tri vprašanja odgovorili pritrdilno, potem pri nakupu upoštevajte prostornost avtomobila, predvsem prtljažnika. Preverite, ali je slednjega možno prilagajati, povečati in tako še dodatno pridobiti nekaj prostora oz. možnosti za prevoz težjih stvari. Za veččlansko družino bo prišlo prav prostornejše vozilo, tako da bodo vsi imeli dovolj prostora za noge, da se ne bodo stiskali in predvsem, da bo možnost namestitve različnih otroških varnostnih sedežev, prilagojenih starosti. Dodatna informacija o opremi s pritrdišči ISOFIX, v katere lahko vpnete en ali več varnostnih sedežev, je dobrodošla, saj je treba skrbeti za varnost in udobnost pri najmlajših, ne glede na relacijo vožnje, ki je pred vami.   

 

Današnji avtomobili so v primerjavi s tistimi v preteklosti varnejši in to je eden izmed ključnih dejavnikov, na katerega morate biti pozorni pri izbiri popolnega družinskega avtomobila. Preverite, kakšno oceno si je izbrani model, nad katerim se navdušujete, zaslužil v sklopu evropskega ocenjevanja vozil (Euro NCAP). S takšnimi podatki se lahko dejansko prepričate o varnosti vozila, o tem, kako inovativne rešitve ponuja pri zaviranju in kakšno dodatno zaščito potnikov nudi.  Preglejte, kako velik je nabor sistemov varnostnih blazin, ali ima različne funkcije, med drugim tudi zaznavanje utrujenosti in pešcev, kako varno in stabilno je vozilo na različnih podlagah in v ovinkih, kako natančo je krmiljenje, kakšna je zavorna moč, kako so v notranjosti logično in pravilno razporejene upravljalne ročice za optimalno dostopnost itd.  

 

Ali potrebujete tro- ali petvratni model, je odvisno od velikosti družine. Vaši otroci morda ne bodo navdušeni nad dejstvom, da bodo morali z zadnjega sedeža plezati ven skozi sprednja vrata. Mogoče vam to tudi ni najbolj praktična rešitev, če poskušate iz varnostnega sedeža spraviti spečega dojenčka. Premislite o avtomobilu z več vrati, ki so lahko tudi praktično drsna, tako da bodo vaši popotniški podvigi in postanki res brezskrbni in blagodejni.

 

Otroci lahko zelo hitro umažejo ali nasmetijo avtomobil, zato se osredotočite tudi na kakovost materiala sedežev in notranjost avtomobila. V mislih imejte, da ga boste lahko preprosto obrisali in odstranili vse morebitne sledi malih prstov in skrili dokaze, da so otroci skakali po lužah in blatu.

 

Ker znajo biti vožnje dolge, nekateri malčki pa nad njimi niso navdušeni, je treba razmišljati tudi o animaciji in sproščanju v vozilu. Tako da ne izgubite živcev do cilja, poskrbijo avtomobilski digitalni sprejemniki in predvajalniki, USB priključki, multimedijski predvajalnik, avtoradio itd. Top rešitve za veselje med vožnjo in premagovanje nučakanosti.   

 

Pri nakupu upoštevajte družinski proračun, poiščite najugodnejšo varianto plačila oz. hišnega financiranja, tako da vam ta nakup ne zagreni življenja. Združite vse kriterije in najdite takšen avtomobil, ki vas bo spremljal na vaših družinskih avanturah več let, ne da bi se zaradi nakupa vozila morali odreči sladkim družinskim radostim. Pri mesečnih izdatkih, koliko vas bo stal nov avto, upoštevajte tudi porabo goriva. Naredite seznam prednosti in slabosti avtomobilov z bencinskim, dizelskim, hibridnim, plinskim ali električnim motorjem.

 

Ko izberete pravšnjega za vašo družino, izberite tudi top model, barvo, design, skratka vse, kar bo pomenilo za vas, da imate najlepši avtomobil na svetu in se boste navdušeno z njim vozili po mestu ter z vzdignjeno glavo čakali na zeleno luč v križišču. 

 

Sanjski družinski avtomobil

 

Vabimo vas, da pregledate ponudbo Volkswagnovih manjših in večjih enoprostorcev, karavanov in družinskih avtomobilov.

 

Golf Variant je za družine, ki se tedensko odpravijo v večjo nabavo v trgovino, kot tudi tiste, ki se s surfi v prtljažniku odpeljejo čez vikend na morje. Prtljažnik ponuja dovolj prostora za vse, kar si zamislite.

 

Touran je odličen spremljevalec na dolgih potovanjih, saj s panoramskim dvižno-pomičnim strešnih oknom omogoča veličasten razgled, v njem pa je dovolj prostora za vse družinske člane.

 

Passat Variant je za zahtevnejše družine, združuje elegantnost z dinamičnim, ponuja pa tako udobnost kot tudi praktičnost.

 

Sharan se ponaša z udobnostjo, ne glede v kateri vrsti izmed treh sedite, elgantno zunanjostjo in kakovostnimi materiali v notranjosti.


Avtor: N.K. 

Foto: Volkswagen