Glede na obete pandemije smo morda prav tako nemočni kot naši otroci, vendar lahko nadzorujemo, kako se nanjo odzovemo, in lahko verjamemo, da se ključ do splošne sreče skriva doma.

 

Približno v tem času lani so vsi upali, da bo leto 2021 leto, ko se bomo vrnili v nekoliko normalno življenje. Toda zdaj, skoraj dve leti po pandemiji, ostajamo skeptično optimistični glede prihodnosti. V mnogih pogledih se zdi, kot da še vedno živimo v letu 2020. Navsezadnje so številni vidiki našega življenja spremenjeni ali pa ostajajo v mirovanju. Toda svet se ni nehal vrteti in zavedamo se, da se vpliv COVID-19 nenehno razvija. Zaradi te resničnosti se starši povsod sprašujejo, kako bodo dolgoročni učinki pandemije spremenili mojo družino? In kar je še pomembneje, kaj lahko storimo, da bomo kljub krmarjenju po neznanem ozemlju še vedno srečni?

 

Morda nimamo kristalne krogle, s katero bi lahko narisali lepo sliko prihodnosti, toda tu je nekaj koristnih, majhnih načinov, kako lahko zagotovite svojim družinam srečnejše leto 2022, ne glede na negotovost. Naj bo prednost teh nasvetov vaša novoletna zaobljuba.

 

  1. Poskrbite zase

 

Preden lahko posskrbimo za veselje družine, morate najprej poskrbeti zase. Zadnji dve leti sta bili polni sprememb, izgub in stresa. In nikogar ne bi smelo presenetiti, da so pod stresom tudi otroci, ko so pod stresom tudi njihovi starši ali skrbniki. Morda potrebujete terapijo, več časa, da ga preživite sami, ali pomembne priložnosti, da se povežete s svojo notranjostjo. Strokovnjakinja Jessica Zimmerman, ki že 20 let dela z mladostniki in družinami, pravi za Parents.com, da je pandemija "globalna skupna travma" in da se njeni učinki na duševno zdravje še vedno kažejo.

 

  1. Organizirajte zimsko zabavo

 

Vzemite si prost dan in ga preživite skupaj otroki na snegu. Kepajte se, naredite snežaka, se sankajte, smučajte in se imejte lepo.

 

  1. Kakovostno preživljanje prostega časa

 

Odložite telefone, iPade in tablice, obrišite prah z družabnih iger in poiščite načine, kako boste kot družina kakovostno preživljali prosti čas. Morda si lahko nekajkrat tedensko vzamete čas, da skupaj večerjate. Ali pa morda določite en večer za gledanje družinskega filma. Karkoli boste izbrali, bodite fizično in duševno prisotni.

 

  1. Pomagajte drugim

 

Študije so pokazale, da lahko dajanje drugim pripomore h krepitvi fizičnega in duševnega zdravja. Pomagajte tistim, ki potrebujejo vašo pomoč. Javite se za prostovoljce, odnesite nekaj doma ustvarjenih darilc v dom za starejše občane ali odložite domače piškote na sosedov prag.

 

  1. Upoštevajte otrokovo mnenje in čustva

 

Tudi v najbolj tipičnih okoliščinah so otroci podvrženi odločitvam odraslih. Zdaj je svet v nekšnem krču in otroci imajo še manj nadzora nad svojim vsakodnevnim življenjem kot prej. Po mnenju strokovnjakinje Zimmerman lahko ta napetost povzroči "povečanje anksioznosti, depresije, zlorabe substanc in splošnega stresa, ki vpliva na zdravstveno in fizično počutje." Če si želite, da bo leta 2022 vaša družina srečnejša, je bistveno, da svojim otrokom date vedeti, da so njihovi glasovi, mnenja in čustva pomembni prav tako kot vaši. Glede na obete pandemije smo morda prav tako nemočni kot naši otroci, vendar lahko nadzorujemo, kako se nanjo odzovemo, in lahko verjamemo, da se ključ do splošne sreče začne doma.

 

Priredba prispevka na Parents.

Photo by Vlada Karpovich from Pexels