10:00 - 20:00 (6)

info@minicity.si

+386 41 377 366

Bo tudi vaš otrok med poletnimi počitnicami dopoldneve preživljal sam? Potem ne odlašajte z napotki, kako naj ravna ob izbruhu požara. Dobro je, da ve, kako ravnati in česa nikakor ne sme početi. Poznati mora evakuacijsko pot iz doma ter telefonsko številko 112.


Z ognjem se ne sme igrati.

Kot najprej vam svetujemo, da imate vžigalice in vžigalnik pospravljene tako, da jih otrok ne doseže oz. pomembno je, da ga podučite, da se z ognjem nikakor nikoli ne sme igrati, za to ima na voljo kupe igrač v otroški sobi. Med prostim časom naj raje bere, se druži s prijatelji, kolesari ali se ukvarja z drugim športom, pogleda kakšen film, ki ga je zamudil med šolskim letom, in sploh naj ne razmišlja o nevarnih igrah.

Preučite evakuacijsko pot.

Otrok mora vedeti, kako in kje naj zapusti dom, če izbruhne požar, zato starši skrbno z njim preučite evakuacijsko pot. Predlagamo, da narišete tloris prostorov vašega stanovanja in poiščete najhitrejšo pot na varno, na njej pa ne smejo biti ovire, kot so razne škatle, zabojniki, orodje, voziček ali druge stvari.

Ob požaru ni časa za skrivalnice.

Pri begu se ne sme obirati, skriti pod posteljo ali v omaro, vračati po najljubšo igračko ali iskati hišnega ljubljenčka.

Ključi morajo biti vedno na istem mestu.

Vedeti mora, kje hranite ključe od vhodnih vrat. Previdno naj preveri, če je kljuka na vratih vroča in če je, naj poišče drugo pot, kajti to pomeni, da se za njimi skriva ogenj. Odsvetujte mu uporabo dvigala, naj steče ven po stopnicah.

Ob dimu naj se plazi po tleh.

Opozorite ga, da v prostoru polnem dima, je zrak najčistejši pri tleh, zato naj se hitro plazi ven tako, da se premika ob stenah. Če mu začne goreti delček oblačil, naj se takoj povalja po tleh, pri tem pa pokrije obraz rokami.

Če ne more na prosto, naj poišče drugo rešitev.

Če nikakor ne more ubežati, naj ostane doma, odpre okno in pokliče na pomoč.

Pokliče naj številko 112.

Razložite mu, da mora v takšnih situacijah ostati zbran in se spomniti vsega, na kar ste ga opozorili, da takrat ni čas za paniko, ampak klic na pomoč na številko 112. O požaru naj obvesti tudi starše in jim sporoči, da je v redu.

Otrok naj s svojega mobilnega ali stacionarnega telefona pokliče številko 112 in naj razločno reče, da nujno potrebuje pomoč gasilcev. Mora povedati, kdo kliče, kaj gori, kje gori, ali je kdo poškodovan in koliko ponesrečencev. Za pomoč lahko prosi kogarkoli od odraslih, soseda, prijatelja, mimoidočega, ki je takrat v bližini.

Prispevek je pripravljen po nasvetih Gasilske zveze Slovenija. Več informacij, kako ravnati ob izbruhu požara pa lahko dobi v kreativnem otroškem mestu Minicity, in sicer v igralni enoti Hitimo na pomoč.

Avtor: N.K. v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije

Photo by moein moradi from Pexels