Vreme je muhasto in letos nam je že postreglo z nevihtami. Kaj morate storiti, če vas neurje ujame na cesti?

 

- Zavod Reševalni pas opozarja, da v primeru nevihte preverite stanje na cestah.

 

- Obvezno ročno prižgite luči na avtomobilu.

 

- Absolutno morate vremenskim razmeram prilagoditi hitrost in povečati varnostno radaljo.

 

- Ključno je, da v primeru zastoja na avtocesti ali hitri cesti z dvema ali več pasovi za vožnjo v eno smer ustvarite reševalni pas med kolonama takoj. Reševalni pas mora biti dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. 30. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, v 14. odstavku, ob tem dodaja, da se morajo vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Nadaljuje, da se vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

 

- Če vas skrbi za avtomobil v primeru nevihte, se nikar ne ustavite pod nadvozom, ampak zavijte na izvoz.

 

Preventivna akcija

 

V nedeljo, 26. junija 2022, v sodelovanju s Policijo, AVP in Darsom pripravljajo preventivno akcijo na počivališču Lom.

 

Gre za njabolj obremenjeno počivališče med Karavankami in obalo, v njegovi bližini, znotraj kilometra proti Kopru in kilometra proti Ljubljani, pa je žal v zadnjih sedmih letih ugasnilo sedem življenj, dvoje otroških. Razlogi tragičnih trčenj so  bili neprilagojena hitrost, varnostna razdalja in sprehajanje po avtocesti.

 

Nedeljski dogodek bo zaključil preventivno akcijo Hitrost, na njem pa bodo poseben poudarek dali varnosti in reševalnemu pasu ob zastojih na avtocesti.

 

V Minicityju hiška Hitimo na pomoč

 

V hiški Hitimo na pomoč v sodelovanju z Zavodom Reševalni pas otroci, stari od dve do 14 let, pod vodstvom animatorja spoznajo poklic reševalca. Izvedo, kako postaneš reševalec, kaj, kje in kdaj dela, kakšno uniformo nosi, kakšna vozila vozi, kakšne pripomočke uporablja in s kom sodeluje ob nesreči. Seznanijo se tudi s tem, zakaj je reševalni pas na avtocesti in hitri cesti z dvam ali več pasovi za vožnjo zelo pomemben. Uvidijo pomembnost telefonske številke 112 in pridobijo koristna znanja iz prve pomoči.