Primarna naloga otroka je igra, zato je za njegov razvoj izredno pomembno, da ima dovolj časa zanjo. Z njo bo pridobil različne sposobnosti in znanje, ustvarjal odnose z drugimi sovrstniki, krepil razne veščine ... Ob igranju se bo naučil reševati težave, spoznal, kaj je prav in kaj narobe, se prelevil v številne junake in dal domišljiji prosto pot.

 

Michel de Montaigne: ''Otroške igre niso samo igre, ampak jih je potrebno smatrati kot otrokove najresnejše dejavnosti.''

 

Čeprav nam današnji čas in življenje narekujeta hiter tempo, je prav, da ga starši ustavite in spodbujate, da se otrok igra v skladu s svojimi željami in potrebami. Samostojna ali skupinska igra ima lahko velik pozitiven vliv na njegov psihološki in fizični razvoj. Skozi obdobje odraščanja boste opazili, da se spreminja, da so njegovi interesi drugačni, da posega po raznovrstnih igračkah, da ga zanimajo drugačne zabavne aktivnosti.

 

Skozi igro otrok raziskuje, se spoznava z različnimi predmeti, njihovimi oblikami, barvami, sestavinami ... Uči se o življenju, raznovrstnih vlogah, pri tem pa odkriva tudi samega sebe, se sooča s svojimi čustvi, izraža svoje misli, premaguje izzive, išče rešitve za težave. Povrh vsega se giba (plazi, kotali, skače, teče ...), je ustvarjalen in odkriva svoje talente. Med igro se uči govoriti, bogati svoj besedni zaklad, se seznanja s pravili komunikacije in še in še bi lahko naštevali.

 

Pridružite se otrokovi igri, podarite mu svoj čas. To bodo dragoceni trenutki tako za vas kot zanj, saj si jih boste za vedno vtisnili v spomin. Ne odrecite se igranju na račun vseh obvez. Prav vsak dan morate imeti čas za druženje z njim.

 

Na svežem zraku se zabavajte s HiPPiS-i

 

HiPP spodbuja pestrost otroških aktivnosti na prostem. In če vam, kdaj zmanjka idej, kaj vse lahko počnete z otrokom zunaj, kako vam lahko skupno preživljanje popoldneva mine ob prešernih nasmehih, poiščite idejo pri HiPPiS-ih. Opičjak Oskar, Surikata Sara, Kengurujka Kaja, Rakun Robi in Račka Renata ter Kameleonka Katja vam predstavljajo svoje najljubše igre za različne priložnosti ob vsakem vremenu. Oskar se zabava v gozdu, Sara v peskovniku, Kaja v travi, Robi in Renata z vodo na vrtu, Katja pa z barvami. Odkrijte, katere so njihove najbolj priljubljene igre in zagotovo bodo postale tudi vaše. Ideje za najbolj razigrane, navihane, norčave in aktivne urice najdete na povezavi.   

 

Do poučnih iger vstopajte z brezplačno HiPP aplikacijo

 

Otroci obožujejo pustolovščine in obeta se jim nepozabna z Opičjakom Oskarjem, Tigrom Tadejem, Kameleonko Katjo in ostalimi HiPPis živalicami. Nova brezplačna HiPP aplikacija je prilagojena majhnim otrokom in resnično enostavna za uporabo. Prinaša pa osem različnih poučnih iger, ki jih lahko nastavite tudi v slovenskem jeziku. Pod vašim nadzorom lahko tako 15 minut preživijo ob igranju igrice na mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku. Potem pa je spet čas za igre na svežem zraku, kaj ne?

 

Dragi starši, prenehajte gledati na uro in se prepustite, da vas vodi vaš otrok. Ne bodite tako resni, ampak skupaj z njim skačite po eni nogi, plešite ringaraja, pojte otroške pesmi, se vrtite v krogu, spuščajte zmaja, splezajte na drevo, čofotajte po lužah, lovite snežinke ... Bodite skupaj z otrokom srečni in odprti za nove in nove igre. Naj ne bo vaš vsakdan črno-bel, temveč ga obarvajte z rumeno, oranžno, zeleno, rdečo, modro ... Naj bo igriv od jutra do mraka ...

Avtor: N. K.

Prva fotografija: Photo by Yan Krukov from Pexels