Generalna direktorica Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala je opozorila, da številne sovpadajoče krize upočasnjujejo svetovno gospodarsko rast in grozijo, da bodo svet pahnile v recesijo.

 

Na začetku tega meseca je Svetovna banka predstavila študijo, ki napoveduje svetovno recesijo že v naslednjem letu, pri čemer navaja počasnejšo gospodarsko rast in dejstvo, da centralne banke po vsem svetu zaostrujejo denarno politiko, da bi zmanjšale inflacijo. Julija je Mednarodni denarni sklad (IMF) znižal svojo napoved svetovne gospodarske rasti, pri čemer je eden od uradnikov organizacije opozoril, da bo svet morda "kmalu nihal na robu svetovne recesije".

 

"Kazalniki niso videti dobro," je v intervjuju za Bloomberg povedala generalna direktorica WTO Ngozi Okonjo-Iweala. V pogovoru z novinarji v Ženevi ob letnem javnem forumu WTO je dejala, da številne krize – vključno z naraščajočimi cenami hrane in energije ter nenehnimi posledicami vojne v Ukrajini – grozijo državam po vsem svetu z gospodarskim nazadovanjem. "Mislim, da gremo v globalno recesijo."

 

Svetovna banka in IMF sta že znižala svoje napovedi svetovne gospodarske rasti za preostanek tega leta in leta 2023, pri čemer sta vojna v Ukrajini in naraščajoča inflacija po vsem svetu močno prizadeli njihove prvotne gospodarske napovedi. Aprila je WTO popravila svoja lastna pričakovanja glede rasti obsega svetovne trgovine do konca leta 2022, in sicer na 3 % s prejšnje napovedi 4,7 %, hkrati pa je napovedala 3,4-odstotno povečanje obsega trgovine v letu 2023. "Zdaj smo sredi popravljanja naših napovedi, vendar ni videti preveč obetavno. Vsi kazalniki kažejo na negativne številke. Obeti so videti mračni,'' je povedala za Reuters. Julija je IMF prav tako popravil svoja pričakovanja o svetovni gospodarski rasti do konca leta 2022 navzdol, in sicer na 3,2 % s prejšnje napovedi 3,6 %, medtem ko je napovedal, da se bo rast do naslednjega leta še upočasnila na 2,9 %.

 

Na začetku tega tedna je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj s sedežem v Parizu opozorila, da bi lahko več večjih gospodarstev naslednje leto padlo v recesijo. Organizacija je prav tako znižala svoje napovedi svetovne gospodarske rasti in napovedala "umirjeno" aktivnost do konca leta 2022 ter upočasnitev gospodarske rasti na 2,2 % v letu 2023, kar je manj od 2,8 %, kolikor je napovedovala junija.

 

Ngozi Okonjo-Iweala je opozorila, da so naraščajoče cene hrane in energije zaradi vojne v Ukrajini glavni razlog za popravljena pričakovanja WTO. "Zelo me skrbi varnost preskrbe s hrano," je povedala za Bloomberg. "Skrbi me, da nimamo dovolj hrane." Ukrajinska vojna je povzročila dvig cen hrane po vsem svetu in zmedene dobavne verige. Ukrajina in Rusija sta skupaj dobavljali več kot četrtino svetovne pšenice, od tega je bilo odvisnih več afriških držav v razvoju. Ko pa je februarja izbruhnila vojna, so cene hrane začele strmo naraščati. Ruska blokada ukrajinskega izvoza hrane je lansko pomlad postavila referenčni svetovni indeks cen hrane Združenih narodov na rekordno visoko raven. In čeprav so cene začele upadati, odkar je bil julija sklenjen dogovor z ruskimi uradniki o dovoljenju izvoza žita iz Ukrajine, so le-te še vedno precej višje od zgodovinske norme.

 

Cene energije so se z vojno močno dvignile, zlasti zemeljskega plina, katerega proizvajalka je Rusija, ki je med največjimi svetovnimi proizvajalkami. Omejena ponudba ruskega plina na svetovnih trgih je zmanjšala svetovno ponudbo in zvišala cene, zaradi česar je več držav izgubilo energijo. "Dostop do energije trenutno povzroča težave," je Okonjo-Iweala povedala za Bloomberg.

 

To ni prvič, da je letos Okonjo-Iweala izrazila zaskrbljenost nad stanjem v verigi preskrbe s hrano in energijo. Med udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu maja je vojno, blokade zaradi COVID-19 na Kitajskem in posledice pandemije navedla kot pomembne grožnje globalnim dobavnim verigam in rasti trgovine v naslednjem letu. "Vsi ti dejavniki so združeni za popolno nevihto v dobavnih verigah," je Okonjo-Iweala takrat povedala za CNN.

 

Hiša plemenitih kovin

V kreativnem otroškem mestu Minicity v sodelovanju s podjetjem Elementum domuje Hiša plemenitih kovin, v kateri se dodatknemo tudi finančnih tematik. V njej otroci spoznavajo zgodovino zlata in srebra, se poučijo o nastanku, procesu pridobivanja, kje ju najdemo danes, kakšna je njuna vrednost, procesu nakupa srebrnika, kako pomembno je naše premoženje razpršiti, zakaj je dobro vlagati v plemenite kovine in še marsikaj zanimivega. Svoje znanje utrdijo v sproščenem okolju na zabaven način.

 

Vir: Fortune