Pedagogi so v kreativno otroško mesto Minicity prišli iz različnih slovenskih krajev, v želji, da dobijo nove vpoglede v poučevanje učencev in dijakov. Na predavanju dr. Ranka Rajovića smo spoznali, da mora šola otroke učiti, da mislijo, ne pa da se vse učijo na pamet. Z zavodom Simetris smo stopili v svet naravoslovja, Tinkara Fortuna nas je opozorila na igre mladosti, otroška psihatrinja Ana Tkavc Zajkesković pa je poudarila, da je duševno zdravje del našega celostnega zdravja. Obenem smo se sprehodili tudi po igralnih enotah, ulicah in parkih Minicityja. Več kot tri ure dolg dogodek je požel navdušenje.

 

Šola prihodnosti - srečanje otrok z novo realnostjo

 

Dr. Ranko Rajović, nevroendokrinolog, profesor na Pedagoški fakulteti v Kopru, ustanovitelj mednarodne organizacije Mensa v petih državah, in avtor programa sistem učenja NTC, je navdušil polno dvorano učiteljev v Minicityju z razlago o tem, da naš šolski sistem še vedno podpira učenje na pamet, medtem ko bi bilo asociativno veliko bolj ustreznejše, saj bi učenci znali podatke  povezovati med sabo. Skozi različna zanimiva vprašanja, izzive in naloge smo spoznali, da kljub večkratnemu ponavljanju oz. učenju na pamet, znanje ne osvojimo tako hitro oz. ga pozabimo. Izpostavil je, da so učenci pred testom, preverjanjem znanja ali spraševanjem v akutnem stresu, nervozni, začne jim razbijati srce, začnejo se potiti ... Prav tako je tudi študentom na izpitih. Točno vedo, na kateri strani je učna snov, vedo, da so jo označili z zelenim flomastrom, vendar se odgovora ne morejo spomniti. Kaj sledi? Možgani sporočajo v takšnih situacijah: bori se ali beži.

 

Obenem je poudaril, da je za razvoj možganov zelo pomembno gibanje. Z raziskavami so ugotovili, da imajo otroci zelo slabo razvite motorične sposobnosti, prav tako sta njihova koncentracija in splošno znanje slabša. In iz generacije v generacijo je slabše ... Če bomo otroke poučevali po istih metodah, ne bo v prihodnosti nič boljše. Ključno je, da spremenimo metode, kajti tudi okolje se je, prav tako prioritete postajajo drugačnejše. Pri otrocih je treba aktivirati možganske povezave, da mislijo, in da jih opremimo za prihodnost. Ne smemo jih spodbujati k temu, da se učijo na pamet.

 

Veliko vlogo pri otrokovem razvoju, znanju in motoričnih sposobnostih imajo starši. S številnimi raziskavami so dokazali, da je treba otroško sobo obarvati v različne barve in ne le v rožnato ter modro, saj so kontrasti prvi impulzi, ki stimulirajo in pripomorejo k razvoju možganov že pri dojenčku. Opozoril je tudi na to, da njegovo glavo že od prvega dne ''fiksiramo'', da je ne more premikati niti levo niti desno, prav je le, da ji nudimo sprva oporo. Svetuje, da otrok, ko lahko že hodijo sami, ne sprehajamo v vozičkih, ampak jim omogočimo, da se gibajo. Impulze spodbudimo tudi takrat, ko otrok ne je predolgo pretlačene hrane, ampak začne gristi koščke, pri čemer se aktivirajo za to zadolženi možganski centri. Če ne bo takšnih impulzov v zgodnjem otroštvu, to lahko vodi v razne težave pri kognitivnem razvoju. Pri otroku je ključno dvigniti nivo dopamina, prebuditi živahnost in dobro voljo.

 

Predstavil je, da na žalost otroci nimajo funkcionalnega znanja, kar dokazujejo tudi testi Pisa iz področja matematike, naravoslovja in branosti. Čeprav bi pričakovali, da so otroci iz Finske visoko na lestvici po znanju, so pred njimi otroci iz Azije. Opozoril je, da bodo naši otroci čez 20 let aktivno delovno prebivalstvo, zato se morajo metode spremeniti, da pridobijo funkcionalno znanje.   

 

Študentka pedagogike na Pedagoški fakulteti v Kopru, Loti Obal, nam je demonstrirala, kako so potekala njegova predavanja, na katerih so s pomočjo asociacij osvajali znanje. Prav tako se je njihov izpit odvijal povsem drugače, kot smo navajeni. Na njem so risali asocijacije, ni jim bilo treba znati na pamet odgovorov na zastavljena vprašanja. In prav zaradi tega se nihče izmed študentov ni bal opravljanja tega izpita in še danes znajo vse, česar so se naučili. Na srce je učiteljem položila, naj bo njihov pouk spodbuden in naj predstavlja izziv za vse učence, hkrati naj bo takšen, da ne izzove pri njih stresa in strahu. Samo tako bodo lahko učenci sprejemali informacije in se lažje ter krajši čas učili. Poudarila je, naj spodbujajo učenje skozi igro, v njih prebudijo veselje in dvignejo nivo dopamina. Tako bodo z veseljem prisostvovali na njihovih učnih urah, se počutili del skupnosti in bili bolj povezani. 

 

Igre naše mladosti

 

Na dogodku je bila z nami tudi Tinkara Fortuna, ki je predstavila knjigo Fortuna - Planet iger, v kateri je glavna junakinja deklica Fortuna, ki ji je dolgčas v današnjem času, v katerem prevladujejo različni zasloni in novodobna tehnologija. Spomnila nas je na igre naše mladosti (gumitvist, ristanc, zemljo krast ...). Otrokom jo v vrtcih in šolah približa skozi gledališko predstavo. Slikanica s pobarvankami Tin in Fortuna - Živalska avantura odkriva svet iger na prostem, petje, ples in gibanje. V sodelovanju z Denisom Chorchypom si je zamislila gibalne vaje, ki jih otroci izvajajo med oponašanjem živali. Več o njenih projektih si lahko preberete v intervjuju TUKAJ.   

 

Naravoslovni preizkusi

 

Zavod Simetris nam je predstavil naravoslovne matematične dejavnosti, primerne za izvajanje v razredih pred učenci in skupaj z njimi. Spoznali smo izredno zanimiv didaktični material. Za piko na i pa so se pred našimi očmi odvijali zanimivi preizkusi.

 

Kako poskrbeti za zdrav otrokov razvoj 

 

Osrednja nit delavnice otroške psihatrinje Ane Tkavc Zajkesković, dr. med., spec. otr. in mlad. psih. z Inštituta za duševno zdravje, je bila, kako poskrbeti za zdrav otrokov razvoj. Poudarila je, da je duševno zdravje del našega celostnega zdravja. Razložila nam je, da je razlogov za duševno motnjo zelo veliko, nanjo vpliva resnično veliko dejavnikov. S krepitvijo odpornosti pri otroku pa ji lahko preprečujemo oz. lajšamo njihov potek.  Ali obstajajo idealni pogoji, ki otroku omogočajo srečno, zadovoljno, varno in ljubeče otroštvo, si preberite v intervjuju s strokovnjakinjo TUKAJ.

 

Kreativno otroško mesto Minicity

 

Obisk igralne enote Gradimo hišo z animatorko Laro Guček je bil svojevrstno doživetje. Predstavila nam je zabavno, a hkrati poučno animacijo, ki jo v dotični enoti izvajajo za otroke, ob kateri spoznajo tudi poklice, kot so: zidar, električar in mizar, njihovo delo, material in pripomočke, ki jih potrebujejo. Nadaljevali smo s podukom o sajenju semen, kako je treba skrbeti za zemljo, rože ipd. in se tudi preizkusili kot vrtnarji.     

 

Ana Obal, dipl. vzg. in vodja pedagoškega programa v Minicityju, nam je predstavila kreativno otroško mesto Minicity. Med sprehodom smo izvedeli, kaj pravzaprav se skriva za vrati in zakaj ga je super obiskati z učenci.  Po vodstvom izurjenih animatorjev spoznavajo poklice in usvajajo uporabna znanja za vsakodnevno življenje s pomočjo edinstvenih orodij. Programi posameznih igralnih enot so kot nekakšen podaljšek učnega načrta in kurikuluma za vrtce. Izpostavila je, da obisk učencev poteka v dopoldanskem času po predhodni najavi. V dogovoru z njo pa se lahko animacija zastavi v okviru naravoslovnega, tehniškega, kulturnega, športnega ... dneva.

 

Ob zaključku dogodka za učitelje je sledila nagradna igra. Nagrade sta pripravila Center Motus in Tinkara Fortuna. Za posebno presenečenje pa je poskrbel Minicity, ki bo omogočil brezplačen večurni obisk enemu razredu.

 

Veliko pedagogov je v letošnjem in preteklih šolskih letih že obiskalo kreativno otroško mesto Minicity in njihovi vtisi so bili pozitivni. O dogodku, ki je potekal v četrtek, 7. 4. 2022, pa so izrekli pohvalne besede.

 

''Z veseljem sem prišla na tako poučno predavanje.''

 

''Vedno znova nas presenetite z dobrimi predavanji in delavnicami.''

 

''Najlepša hvala za poučno preživeto popoldne. Zagotovo pridem še v Minicity s svojim razredom.''

 

''V Minicityju se vedno udeležim dogodkov za učitelje. Vedno so zelo zanimivi. Tudi v prostem času sem redna obiskovalka. Pripeljem tako svoje otroke kot tudi učence.''

 

''Uau, kaj vse ste nam pripravili. Predavanja, delavnice, pogostitev, darila ... Hvala.''

 

''Danes pa res ni bilo dolgočasno. Na predavanju smo lahko sodelovali, kravžljali možgančke in spoznali, da ni fajn, da se otroci učijo na pamet.''

 

''Hvala, ker sem lahko s sabo na dogodek pripeljala hčerko in jo je medtem, ko sem bila jaz na predavanju in delavnicah, zabavala animatorka. Pravi, da se je imela super in da moramo v soboto zopet priti.''

 

Avtor: N. K.