Ob mednarodnem dnevu gasilcev čestitamo vsem združenjem in gasilskim društvom v Sloveniji. Naši mali meščani v Minicityju zelo dobro poznajo, kakšno delo opravlja gasilec, kaj so njegove zadolžitve, kakšno opremo in vozila uporablja, kdaj ga pokličemo na pomoč itd.

 

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity vsi pozorno prisluhnejo, ko se oglasi sirena. Vsi mali meščani točno vedo, da je takrat čas za gasilsko akcijo ter nemudoma prihitijo na gasilsko postajo, ki domuje v hišici Hitimo na pomoč. Otrokom, starim od dve do 14 let, izobraženi in izkušeni animator na poučen in hkrati zabaven način predstavi poklic gasilca. Vse skupaj poteka skozi didaktično igro, tako da si otroci osvojeno znanje zapomnijo za vedno. Podučijo se o različnih dejavnostih, ki jih izvajajo pri Gasilski zvezi Slovenije, kot so: požarna preventiva, pregledi in vzdrževanje prenosnih gasilnikov, usposabljanje za varstvo pred požarom, izdelava požarnih načrtov ... Od blizu si pogledajo uniforma gasilca, se oblečejo vanjo in se pripravijo na akcijo v Minicityju. Pri tem pa ne pozabijo na prave pripomočke, ki jih gasilci in gasilke uporabljajo za gašenje požara.

 

Mednarodni dan gasilcev obeležujemo vsako leto 4. maja, ko ima tudi god zavetnik gasilcev, sv. Florjan, ki je bil rimski vojščak, visok državni uslužbenec v mestu Cetium in mučenec v času vladavine cesarja Dioklecijana. Ni se želel odreči krščanstvu, zato je bil obsojen na smrt 4. maja leta 304. Ta dan je zato določen za njegov god. Sv. Florjana častijo pri nas, v Avstriji in na Bavarskem. Je zavetnik gasilcev in patron proti požarom in poplavam. Na številnih gasilskih domovih lahko vidimo njegovo podobo ali kip rimskega častnika, ki z vedrom vode gasi gorečo hišo.

 

Naša gasilska društva se ponašajo s 150-letno tradicijo in danes je vse skupaj 165.000 gasilcev v Sloveniji. Pri Gasilski zvezi Slovenije pojasnjujejo:  ''Naloga gasilskih društev je veliko več kot le gašenje in reševanje v primeru požarov. V njih so ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči.  Skozi gasilska društva člani izkazujejo predanost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti.''