Slovenske železnice so v sklopu 21. Evropskega tedna mobilnosti pripravile posebno ponudbo, in sicer s ciljem spodbujanja ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. V četrtek, 22. septembra, na dan Evropski dan brez avtomobila, lahko potujete z vsemi vlaki po Sloveniji brezplačno.

 

V četrtek, 22. septembra 2022, se odpravite na izlet, v službo, šolo, obisk k babici in dedku, sestanek ... z vlakom. Izkoristite posebno ponudbo Slovenskih železnic. Brezplačno dnevno enosmerno ali povratno vozovnico za izbrano relacijo, za vse vrste vlakov, tako za prvi kot tudi za drugi razred, lahko prevzamete na prodajnih mestih na železniških postajah. Če bodo prodajna mesta zaprta v času vašega odhoda na vlak, lahko brezplačno vozovnico prevzamete kar na vlaku. 

 

Na novinarski konferenci na železniški postaji Ljubljana je generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, v družbi ministra mag. Bojana Kumra in državne sekretarke mag. Alenke Bratušek, predstavil pomen številnih aktivnosti vseh deležnikov, ki vplivajo na javni potniški promet, izpostavil boljšo kvaliteto storitev železniškega prometa, ki so jo prinesli številni novi vlaki. ''Kmalu bomo prevzeli za v promet še zadnjega od 52-tih novih vlakov. V teku je tudi razpis oz. naročilo dodatnih 20 novih vlakov. Velik pomen za boljši železniški promet imajo tudi investicije v javno železniško infrastrukturo, ki jih izvaja Ministrstvo za infrastrukturo.''

 

Potovanje z vlakom prinaša številne prednosti: ugodnost cen vozovnic za potovanje, potovanje z okolje prijaznim javnim prevozom, dobro izkoriščen čas med potovanjem (počitek, telefoniranje, brskanje po svetovnem spletu, priprava na izpit, šolski test, sestanek ...), predvsem na relacijah, ki so tudi časovno zelo konkurenčne cestnemu prevozu. 

 

Na voljo imate abonentske vozovnice, s katerimi lahko vsak dan potujete z vlakom ugodneje. Za letno vozovnico na primer plačate samo osem mesečnih vozovnic. Izračun cene abonentske tedenske, mesečne, polletne ali letne vozovnice za vlak je dostopen na spletni strani Abonentske vozovnice SŽ. Ugodna so tudi potovanja v evropska mesta. Za potovanja iz Slovenije v Trst so na voljo vozovnice že za 8 evrov, v Zagreb, Opatijo ali Reko lahko potujete že za 9 evrov, v Pulj za 19 evrov, v Split ali Šibenik že za 29 evrov, v Budimpešto že od 15 evrov dalje, na Dunaj še od 24,90 evrov, v Gradec (Graz) že od 17,90 evrov, v katero koli mesto v Nemčiji že od 27,90 evrov itd.

 

Z vlakom tudi po kreativnem otroškem mestu Minicity v Ljubljani

 

Otroci kot mali potniki so dobrodošli tudi v kreativnem otroškem mestu Minicity v Ljubljani. Tam jih na železniški postaji čaka prav poseben vlak, ki vozi po ulicah malega mesta. Pod vodstvom usposobljenega animatorja se hkrati tudi podučijo, kaj pravzaprav je vlak, kakšne poznamo, kje vozijo, njihovo zgodovino, kdo je strojevodja, kakšno delo opravlja in še marsikaj zanimivega. Naučijo se uporabljati in prebrati vozovnico ter natančno pregledti vozni red.

Vir: Slovenske železnice