Inovativne 3D-zebre na Ptuju, v Velenju in kmalu tudi v Ljubljani skrbijo, da je pot šolarjev varnejša. Zavarovalnica Generali in Zavod Varna pot v sodelovanju z občinami tako opozarjata na problematiko varnosti, hkrati pa s projektom Varno ima vedno prav želita voznike opozoriti, da so pazljivi v bližini vrtcev, šol, otroških igrišč, parkirišč ... in upočasnijo vožnjo.

 

3D-zebre

 

Otroci se v šolo in iz nje domov odpravijo peš, s skirojem, kolesom ali rolko. Zelo hitro jih lahko kaj zmoti, so razigrani, polni še pod vtisom počitnic, zato morajo vozniki biti še bolj previdni in upočasniti vožnjo v območju, kjer se gibajo (šole, vrtca, otroškega igrišča, parkirišča ...). Zavarovalnica Generali v sodelovanju z zavodom Varna pot in občinami s 3D-zebrami, inovativnimi prehodi za pešce, ki voznike opozarjajo, naj upočasnijo, želi prispevati k zmanjšanju števila prometnih nesreč. Lani je umrlo 39 ranljivih udeležncev cestnega prometa, kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih. 3D-zebre so že postavili pred OŠ Ljudski vrt na Ptuju, ki jo obiskuje 740 učencev, in v Velenju pri hotelu na Rudarski cesti in izobraževalnem centru, ki ga obiskuje več kot 4.000 otrok, dijakov in študentov. V tednu mobilnosti, med 16. do 22. septembrom, pa bo 3D-zebra umeščena tudi v Ljubljani.

 

Priročnik z 10 vedno varnimi pravili

 

Pomembno je, da starši otroke opozorite na nevarnosti, ki prežijo na njih v prometu in jih naučite, kako naj se vedejo in tudi, katere prometne predpise ter znake morajo poznati. Bodite jim vzgled in tudi vi dosledno upoštevajte varna pravila. V veliko pomoč vam je lahko priročnik, ki si ga lahko prenesete TUKAJ. Da pa bodo otroci še bolj previdni in bo njihova pot v šolo in domov varna, reper Trkaj prepeva: ''Lajf ni dirka, je treba merkat.''

 

Kreativno otroško mesto Minicity

 

Veliko pa se lahko otroci o varnosti v prometu naučijo tudi skozi igro v kreativnem otroškem mestu Minicity. Obiščejo lahko namreč pravo interaktivno motorično-didaktično igralo, ki je opremljeno z raznimi slikami prometnih znakov in semaforjem. V malem mestu jih animator poduči, kako se morajo vesti in ravnati na pločniku, na prehodu za pešce, ob cesti ... Spoznajo cestnoprometne predpise, vživijo se v vlogo voznika, policaja in pešca v prometu. Usvojijo znanje, kje hodimo po cesti, če nas je več v skupini, kje in kako se pravilno se prečka cesto, kaj nosimo, da nas vozniki bolje opazijo, kaj storiti v primeru nezgode ...

 

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine

 

Kljub izjemni previdnosti pa se lahko kadarkoli pripeti nezgoda, saj je ne moremo predvideti. Lahko pa v naprej razmislimo, kako omiliti nepričakovane situacije. Zlom gležnja, hospitalizacija, prometna nesreča ... lahko botrujejo k višjim finančnim izdatkom družine. Zato je dobro biti pripravljen na takšne morebitne pripetljaje. Nezgodno zavarovanje otrok in mladine zavarovalnice Generali vključuje izplačilo zavarovalnine, zdravljenje nezgode in bolezni, diagnostične preiskave in načrt zdravljenja. Z njim je otrok, star do 26. leta, zavarovan 24 ur dnevno, ne glede na to, ali je v šoli, doma, na treningu ali na  počitnicah v tujini.

Avtor: N. K.