Nasveti za starše

Otroka spodbujam pri razvoju motorčnih sposobnosti tako, da mu ustvarim okolje, mu dam orodja oz. pripomočke za dosego potencialov, razvijanje talentov, da ima možnost dati domišljiji prosto pot, da je lahko aktiven. Omogočim mu, da izkoristi svoje ideje in se igra po svojih željah.

0-6 mesecev

 

V tem obdobju je motorični razvoj omejen, otrok se osredotoča na pridobivanje nadzora nad svojimi refleksi gibanja. Zato spodbujam te reflekse tako, da otroka položim na trebuh, da se okrepi v vrtu, ob tem pa se razvijajo mišice hrbta. Položim ga na ravno površino, igralno blazino z različnimi teksturami, da se jih lahko dotika. Uporabim lahko tudi Piklerjev trikotnik, in sicer služi lahko kot igralni lok, na katerega obesim razne predmete oz. mobile. Dojenček jih bo z veseljem opazoval in jih lovil z rokami.

 

6-12 mesecev

 

V tem obdobju začne razvijati motorične spretnosti. Na voljo ima Piklerjev trikotnik, ki mu sprva služi kot opora pri vstajanju, nato pa kot plezalo in še mnogo drugih aktivnosti, ki jih premore le otroška domišljija.

 

1.-2. leta

 

Še vedno razvija motorične spretnosti in se pripravlja na hojo. Za igro mu ponudim kocke in sestavljanke, podajam mu žogo, pokažem mu, kako jo tudi brcne. Zelo aktualen je Piklerjev trikotnik, saj je že bolj spreten pri plezanju po letvi, spuščanju po toboganu, držanju za oprimke ...

 

2.-3. leta

 

Otrok bolje razume prostor okrog sebe. Podprem ga pri risanju, izdelovanju iz plastelina, plezanju po igralih, doma navdušeno odkriva vedno nove načine igre s Piklerjevim trikotnikom ... Predstavim mu kakovostne igrače.

 

3.-4. leta

 

Otroka spodbujam pri samostojnem oblačenju, slačenju, uporabi jedilnega pribora. Pozna že nekaj iger z žogo. Njegova igra je bolj strukturirana, obožuje sestavljanje. Redno ga spodbujam, da je aktiven.

 

4.-5. leta

 

Otroka spodbujam slikanju s različnimi pripomočki, igramo se namizne igre, ustvarjamo iz različnih materialov, balinamo, tečemo, kolesarimo, rolamo, vozimo se s skirojem ... Veliko časa namenimo tudi aktivnemo preživljanju popoldnevov, ko pride iz vrtca. Na plan pride tudi brezmejna otrokova domišljija.

 

5.-6. leta

 

Motorične spretnosti se nadgrajujejo in razvija se njegova samozavest. Vpišem ga na različne dejavnosti, ki to spodbujajo, kot so na primer: plavanje, kolesarjenje, igranje nogometa. Piklerjev trikotnik postane neskončen svet domišljije. Enkrat je hiška, drugič šotor, včasih bralni kotiček, kdaj pa kdaj še vedno super plezalo ... Nekateri Piklerjevii trikotniki, ki so na voljo pri podjetju Labring, se spremenijo v letvenike in tako dobi trikotnik uporabnost še za naslednjih nekaj let.

 

Nasveti za otroke

Deset super idej, kaj vse početi s Piklerjevim trikotnikom

 

  1. Plezam lahko gor in dol in tako krepim ravnotežje ter koordinacijo gibov.

 

  1. Piklerjev trikotnik mi služi kot skrivališče. To je super igra s prijatelji, bratci, sestricami, mamico, očkom!

 

  1. Skačem lahko z enega nivoja trikotnika na drugega in pri tem spodbujam svojo vzdržljivost ter koordinacijo.

 

  1. Na trikotnik lahko naslonim velik list papirja in postanem umetnik.

 

  1. Z malo domišljije in veliko odejo lahko Piklerjev trikotnik preobrazim v pravo trdnjavo ali grad in postanem najboljši vitez vseh časov.

 

  1. Skozi dve letvici lahko poskušam metati žogico in tako spodbujam koordinacijo in natančnost gibov.

 

  1. Odličen je tudi za izvajanje različnih razteznih vaj in krepitev mišic, tako bom postal krepkejši in vzdržljivejši.

 

  1. Morda pa lahko trikotnik preskočim in preverim, kako gibčen sem.

 

  1. Postane lahko tudi labirint in me spodbuja k prostorskemu razumevanju ter logičnemu razmišljanju.

 

  1. Piklerjev trikotnik lahko uporabim kot oder za igro vlog, s čimer spodbujam svojo domišljijo in ustvarjalnost.

 

Piklerjev trikotnik je plezalo za otroke, ki je dobil ime po svoji izumiteljici, madžarski pediatrinji Emmi Pikler. Otrok naj ne bi učili motoričnih sposobnosti, ampak morajo sami preiti v vertikalno pozicijo sedenja in stanja skozi lastne napore. Piklerjev trikotnik otroku pri tem zelo pomaga. Uči ga razvoja motoričnih spretnosti v njegovem lastnem tempu. Otrok na njem začne raziskovati sposobnosti in omejitve svojega telesa, trenira različne skupine mišic, razvija gibčnost, hitrost, moč, spretnost, koordinacijo ter se prosto giblje in igra.

 

Piklerjeve trikotnike, ki jih najdete v Labring, so izdelani iz borovega lesa in vezanih brezovih plošč, pobarvain z barvo, ki je primerna za zaščito otroških igrač. Vsakemu Piklerjevemu trikotniku je dodana deska, ki ima na eni strani oprimke za plezanje, na drugi strani pa je tobogan. Primerni so za otroke od šestega meseca starosti dalje. Na začetku služijo kot opora pri vstajanju, nato pa kot plezalo in še mnogo drugih aktivnosti, ki jih premore le otroška domišljija.

 

Labringov kotiček za malčke v Minicityju

Spoznaj ustrežljivo, prijazno in  zanesljivo zgodbo, ki sledi principom Marije Montessori, Eme Pikler ter drugim principom za kvaliteten otroški motorični in umski razvoj, saj želijo za vas in vaše malčke le najboljše. V kotičku za malčke se bodo vaši otroci v varnem okolju lahko razgibali, spoznavali nove elemente in se zabavali na različnih orodjih ter igralih. Vse izdelke pa lahko v Minicityju tudi naročite. Izkorisitite ugodnost in naročite izdelke Labring po nižji ceni, kot v redni prodaji, prav tako pa je ob naročilu v Minicityju, poštnina brezplačna!

 

Mini vodič za otroški svet poln domišljije je nastal pod okriljem Minicityja v sodelovanju s partnerjem Labring.