Leta 1997 so 21. november razglasili za svetovni dan televizije. Organizacija združenih narodov na ta dan osveča o pomenu televizije v družbi in njeni vlogi pri podajanju informacij. Ste vedeli, da imamo v Minicityju pravi televizijski studio? Vabljeni, da ga skupaj otroki obiščete.

 

Letos praznujemo 25. obletnico pobude OZN, katero so sprožili leta 1996. Svetovni dan televizije praznuje resnico, ki velja po vsem svetu – televizija se je razvila in postala veliko več, kot je bila. Televizija je sedaj na voljo vedno, doma in na poti, na vseh zaslonih – velikih in majhnih, v živo ali pretočno; ponuja tako kolektivne izkušnje kot tudi osebne. Televizija je tudi merljiva, povezana, prilagojena in ciljna.

 

''Televizija nas je med pandemijo COVID-19 povezala, nas obveščala, izobraževala, zabavala in celo navdihovala. Med nedvno konferenco COP26 so televizijske postaje z vsega sveta odigrale bistveno vlogo pri predstavitvi izzizov in rešitev v boju proti podnebnim spremembam. Naj živi televizija kot povezovalni medij!'' je povedala Caroline Petit, namestnica direktorja in odgovorna vodja Regionalnega informacijskega centra Združenih narodov za Evropo (UNRIC).

 

Televizijski studio v Minicityju

 

V kreativnem otroškem mestu Minicity, kjer vsak otrok postane to, kar si želi, domuje televizijski studio, ki je zrasel v sodelovanju RTV Slovenija. Je pravi televizijski studio, v katerem se otroci, stari do 14. leta, preizkusijo v vlogi televizijskega voditelja, televizijskega novinarja, snemalca, asistenta snemalca, režiserja, tonskega mojstra in scenarista. V njem jih pričakajo kamere, luči, mikrofon, stol, miza ... za popolno televizijsko izkušnjo. Pod vodstvom animatorja skozi različne naloge, izzive in aktivnosti razvijajo govor in jezikovne veščine, se naučijo kontrolirati telo, časovno načrtovati, veščin javnega komuniciranja, pri tem so kreativni, pridobivajo na samozavesti, so koncentrirani, postajajo odgovorni in samostojni. Vse dejavnosti so prilagojene otrokovi starosti, interesu, velikosti skupine ... Ob ustvarjanju oddaje se otroci zabavajo in pri tem tako uživajo, da se vedno znova želijo vrniti v Minicity in obiskati televizijski studio. Poleg tega spoznajo tudi oddaje Ribič Pepe, Firbcologi in Infodrom, ki se predvajajo na RTV Slovenija.

 

Minicity lahko otroci obiščejo tudi s plačilom turističnih bonov. Vse informacije so dostopne na povezavi. Vabljeni, da se nam pridružite na svetovni dan televizije.  

Avtor: N. K.