Svetovni dan turizma obeležujemo 27. septembra, letošnji poteka pod geslom Ponovni razmislek o turizmu. V našem kreativnem otroškem mestu Minicity prav tako stoji turistična agencija, v kateri lahko otroci, stari od dve do 14 let, skozi igro spoznajo poklic turističnega vodnika in se poučijo o potovanjih z različnimi prevoznimi sredstvi, mnogih državah in njihovih značilnostih.   

 

Od leta 1980 praznujemo 27. septembra vsako leto svetovni dan turizma. Generalna skupščina UNWTO je na svojem tretjem zasedanju  v Torremolinosu, v Španiji, septembra 1979 sklenila uvesti svetovni dan turizma in že naslednje leto so ga slavnostno obeležili. Ta datum je bil izbran, ker sovpada s pomembnim mejnikom v svetovnem turizmu: obletnico sprejetja statuta UNWTO, in sicer 27. septembra 1970. Dejansko pa je to idealen čas za svetovni dan turizma, saj se na severni polobli končuje visoka sezona, na južni pa je na začetku sezone.

 

Letošnji svetovni dan turizma poteka pod geslom Ponovni razmislek o turizmu in se ponovno osredotoča na prihodnost. Medtem ko se okrevanje sektorja začenja in gradi na političnem in javnem priznanju sektorja, bo UNWTO izpostavila priložnost za ponoven razmislek o turizmu. To pomeni postaviti ljudi in planet na prvo mesto ter združiti vse, od vlad in podjetij do lokalnih skupnosti, okrog skupne vizije za bolj trajnosten in vključujoč turizem.

 

Turistična agencija z dolgoletno tradicijo: Kompas

 

Turistična agencija Kompas v svojih več kot 70 letih delovanja osredotočeno razvija kakovost svojih storitev in partnerstev, zaupanje svojih potnikov na prostočasnih in poslovnih potovanjih ter je s svojim znanjem v turizmu, izkušnjami, tradicionalno odličnostjo in globalnim povezovanjem veliko mednarodno podjetje in ena najuglednejših blagovnih znamk slovenskega gospodarstva. Potovanja turistični agenciji vsako leto zaupajo potniki z vsega sveta, saj učinkovito organizira različna krožna potovanja, počitniške pakete ali poslovne storitve tako v jadranski regiji kot v Evropi ali drugod po svetu.

 

Turistična agencija v kreativnem otroškem mestu Minicity

 

V Minicityju vsak otrok postane to, kar si želi. Marsikdo odkrije svoj sanjski poklic. V sodelovanju s turistično agencijo Kompas otrokom, starim od dve do 14 let, usposobljeni animatorji na podlagi skrbno sestavljenega programa predstavijo poklic turističnega vodnika. Poučijo se o načinih potovanja, različnih prevoznih sredstvih, primernih terminih in destinacijah za najboljše popotniške izkušnje, obenem pa uvidijo pomembnost dokumentov in vseh obrazcev, ki so potrebni, da se potovanje izvede. Vse skupaj poteka skozi igro z zanimivimi pripomočki, pri čemer mali popotniki širijo svoja obzorja, se izpopolnjujejo govorno, pridobivajo socialne veščine, burijo domišljijo in urijo spomin.

 

Vljudno vabljeni, da obiščete kreativno otroško mesto Minicity, v katerem se skriva prav posebna turistična agencija, ustvarjena ravno za otroke.

 

Vir: UNWTO, Kompas, Minicity